Cum sa ai grija de restul de cordon ombilical dupa nastere - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Cum sa ai grija de restul de cordon ombilical dupa nastere

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cum sa ai grija de restul de cordon ombilical dupa nastere 

Care este rolul cordonului ombilical?
Copii, cat se afla inca in burtica mamei sunt hraniti si isi primesc oxigenul prin intermediul placentei, care este conectata la peretele interior al uterului mamei. Placenta este conectata la micut prin intermediul cordonului ombilical. Dupa nastere, cordonul ombilical este prins cu o clema si taiat aproape de abdomenul copilului printr-o procedura complet nedureroasa, lasand in urma un mic rest de cordon inca atasat copilului.

Cat va mai avea copilul meu cordon ombilical?
Intre 10 si 21 de zile, restul de cordon se va usca si va cadea singur, lasand o mica rana ce va dura cateva zile pana se va vindeca.



Restul de cordon necesita ingrijire speciala?
Acesta trebuie tinut curat si uscat. Intotdeaua impatureste sau fixeaza scutecul copilului sub nivelul ombilicului (sau cumpara scutece de nou nascut, care au decupata acea portiune) pentru a lasa restul de ombilic sa fie expus la aer si nu la urina. Atunci cand restul de cordon ombilical va cadea s-ar putea sa vezi putin sange pe scutec, ceea ce este normal. De asemenea evita sa ii faci copilului tau baie in cadita pana cand rana din zona ombilicului nu se vindeca complet.

Pe vreme calduroasa imbraca-ti copilul doar in scutec si un tricou mai larg pentru a lasa aerul sa circule si sa grabeasca procesul de uscare al restului de cordon ombilical. Evita imbrcamintea tip body si sub nici o forma nu incerca sa tragi si sa desprinzi singura restul de cordon ombilical, chiar daca pare ca mai atarna doar intr-o “ata”.

Cateodata dupa ce restul de cordon ombilical cade, mai raman mici zone unde este posibil sa fie nevoie de tratament medical. Acestea sunt granuloame ombilicale, insa nu sunt periculoase pentru sanatatea micutului tau si nici nu au terminatii nervoase, asa ca in caz de tratament, copilul nu va simti nici o durere.

Cat priveste vechea traditie de a sterge cu un betisor cu vata si spirt restul de cordon ombilical, informatiile sunt oarecum neclare. Cel mai bine este sa apelezi la medicul tau pentru a sti exact ce sa faci.

Atentie! Daca micutul tau face febra, ombilicul si zona imediat inconjuratoare devine umflata sau rosi, apare puroi la baza restului de cordon ombilical, contacteaza-ti imediat medicul pentru a primi tratamentul adecvat. citeste mai mult[1]
Unelte personale