Oreionul - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Oreionul

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Oany89 [1 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Medicul va vorbeste[1]

Oreionul este o boala infectioasa si contagioasa, provocata de virusul urlian. Este una dintre bolile copilariei, relativ usoara, ce apare indeosebi la copii cu varste intre 3-10 ani.

Se intalneste mai rar la bebelusi, adolescenti sau la adulti. Are o durata de aproximativ 5-15 zile, dupa o perioada de incubatie de 14-21 zile.

Oreionul se transmite direct de la o persoana bolnava, prin saliva sau secretii nazo-faringiene. Acestea ajung la copii prin nas sau gura. Exceptional, virusul urlian se poate transmite prin obiecte contaminate de catre o persoana contagioasa.

Apare indeosebi in perioade de epidemii, spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. La varste mici, in cele mai multe cazuri, oreionul nu are consecinte grave, iar dupa consumarea bolii organismul devine imun.

Oreionul afecteaza in primul rand, glandele parotide (salivare), dar rareori, pot aparea complicatii si la organele genitale, pancreas, meninge. ...mai mult[2]

Semne si simptome

Boala debuteaza lent, cu febra usoara (37- 38 °C), astenie, dureri musculare, oboseala, scaderea poftei de mancare, dureri de cap, dureri musculare, secretie salivara redusa, limba incarcata.

Glandele parotide (situate la nivelul obrazului, inaintea urechii) se umfla si sunt dureroase. Din cauza umflaturii uneori lobul urechii este impins in sus si pot aparea si dureri in gat.

Copiii au astfel dureri la mestecat, inghit cu dificultate, de aceea se impune o alimenattie semisolida sau lichida. Starea generala a copilului cu oreion este alterata, nu are pofta de mancare, se simte obosit.

Diagnosticul este unori greu de stabilit, acesta facandu-se numai de catre medic, deoarece oreionul poate fi usor confundat cu inflamarea ganglionilor gatului sau cu inflamarea glandelor salivare de alta cauza decat urilana. ...mai mult[3]

Evolutia

Evolutia oreionului
Incubatia bolii dureaza intre 17 si 21 zile. Ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Copilul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor.

Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile. Uneori, oreionul poate produce si umflarea testiculelor, dar asta se intimpla foarte rar, la baieti, inaintea pubertatii.


Ziua 1:

- dureri la mestecat sau durere faciala pe care copilul nu o poate localiza.

- temperatura crescuta.

Ziua 2:

- umflatura si sensibilitate de o parte a fetei (eventual de ambele parti)

- dureri la deschiderea gurii

- temperatura crescuta

- dureri in gat, ce se intensifica la inghitire

- gura uscata

Ziua 3: - umflarea accentuata a fetei, de obicei bilaterala.

Zilele 4-6: - reducere gradata a umflaturii si ameliorarea celorlalte semne si simptome

Ziua 13: - copilul nu mai este contagios. ...mai mult[4]

Complicatii

Complicatii oreion
Parotidita este forma cea mai frecventa , apare unilateral, iar in 50-70% din cazuri devine bilaterala ; incepe printr-o jena moderata , mai ales in timpul deglutitiei, apoi in citeve ore se instaleaza tumefactia rapida si usor dureroasa a glandei.

Submaxilita insoteste parotidita in 5% din cazuri si se manifesta prin tumefactia dureroasa a regiunii submandibulare.

Pancreatita apare relativ rar, sub forma unui sindrom digestiv dureros in etajul abdominal superior asociat cu greata, vomismente repetate, deshidratare si intoleranta digestiva.

Orhita urliana apare cu o frecventa de pina la 25% afectind baietii dupa pubertate manifestindu-se cu tumefierea si cresterea in volum a testiculului. Baietelul poate ramane cu sterilitate daca aceasta afectiune nu este tratata corespunzator.

Meningita urliana survine relativ rar cu cefalee, fotofobie, vomismente, redoare de ceafa, iar daca are si componenta encefalitica se insoteste de somnolenta, convulsii, agitatie.

La fete, complicatia care poate aparea este ooforita, cu dureri in abdomenul inferior prin inflamarea ovarului. ...mai mult[5]

Tratament

Tratamentul este simptomatic. Consta in administrarea de antitermice si, in caz de dureri mari, administrare de antiinflamatoare. In cazurile fara complicatii oreionul este tratat prin repaos la pat si ingrijire la domiciliu.

  • Nu se vor administra antibiotice.
  • Pentru scaderea febrei se va administra paracetamol, supozitor sau sirop.
  • Se vor pune comprese reci la nivelul parotidelor( glandelor salivare) si comprese calde (daca e necesar) la nivelul testiculelor.
  • Dieta va fi suplimentata cu alimente cu valoare nutritiva ridicata, mai ales lichide sau semisolide
  • Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testiculara. ...mai mult[6]

Copiii cu oreion nu trebuie sa mearga la gradinita, scoala sau alte locuri publice timp de 9 zile de la debutul bolii (cresterea in dimensiuni a glandelor parotide) sau 3 zile dupa ce dimensiunea glandelor a revenit la normal. Nu este necesar ca pacientul sa fie separat de familie deoarece de obicei restul familiei a fost deja expusa.

Daca cresterea in volum a glandei provoaca durere se aplica gheata sau comprese calde (se alege metoda care convine mai mult bolnavului). Intre piele si compresa rece sau calda se pune un prosop subtire pentru a proteja pielea. Aceste comprese se mentin 20 de minute. Pe testiculele inflamate se poate aplica o compresa rece intermitenta sau se poate incerca o metoda gentila de sustinere. Este recomandat suptul de batoane de inghetata, gheata sau acadele inghetate. Hrana trebuie sa fie de consistenta redusa pentru a nu fi nevoie de mestecare. Alimentele si lichidele acre trebuie evitate. Din cauza infectiei, glandele salivare sunt foarte sensibile si poate fi dificila inghitirea alimentelor.

Profilaxie

Nu exista decat o singura metoda sigura de prevenire a oreionului si anume vaccinul R.O.R. (rujeola-oreion-rubeola), vaccin ce contine o tulpina atenuata a virusului, inducand la formarea de anticorpi. Vaccinul se va administra copiilor sanatosi, la varsta de 12-15 luni. Se poate face si al doilea, la 3-6 ani si al treilea, la 10 ani. ...mai mult[2]


Regimul alimentar al copilului bolnav de oreion

Avand in vedere ca poate afecta pancreasul, regimul alimentar este obligatoriu si se va adresa atat simptomelor bolii, cat si protejarii functiei digestive a pancreasului.

  • In primele zile, alimentele se vor da sub forma semilichida, pastoase, usor digerabile.
  • Recomandam supe, paste fainoase cu lapte, carne sub forma de tocaturi, preparate dietetic, perisoare, budinci, zarzavaturi sub forma de piureuri, fructe crude, paine.
  • Se vor evita abuzul de dulciuri concentrate (dulceturi, ciocolata, bomboane, creme de cofetarie) si grasimile, mai ales de provenienta animala.
  • Se vor servi 4-5 mese pe zi.
Unelte personale