Schimbatul scutecelor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Schimbatul scutecelor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Petruta [2 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Schimbatul scutecelor

O proaspătă mămică îşi face întotdeauna griji, privind schimbatul scutecului deoarece are impresia că un scutec astfel de lucru este foarte dificil şi va ajunge să rănească bebeluşul cu neîndemănarea ei. De fapt, acest lucru este foarte uşor de făcut.

Dupa nastere, in functie de tipul de hrana al celui mic ( lapte matern sau formule de lapte praf), un bebelus poate murdari chiar si 10 scutece pe zi. ca regula generala, trebuie mentionat ca scutecele vor fi schimbate dupa fiecare murdarire, indiferent ca este vorba de urina sau materii fecale.

Insa, asemenea oricarei activitati legate de bebelusi, si schimbatul scutecului necesita o pregatire prealabila si cateva etape, foarte important de tinut minte. Spala-te pe maini cu apa si sapun, de fiecare data, inainte de a schimba scutecul bebelusului. Asigura-te ca ai la indemana tot ceea ce ai nevoie, inainte de a-i schimba micutului scutecul (cel mic nu trebuie lasat nesupravegheat pe masuta de infasat nici macar pentru o clipa).


Întâi de toate, trebuie să ştiţi următoarele lucruri:

  • - un nou-născut trebuie schimbat de aproximativ de 10 ori pe zi;
  • - ca să faceţi această operaţiune cât mai uşoară, asiguraţi-vă că aveţi totul pregătit: scutecul, şerveţele umede (acestea să nu conţină substanţe parfumate sau substanţe chimice), apă şi bucăţi de vată/cârpă şi săpun; *

-dacă doriţi să şi schimbaţi copilul atunci pregătiţi şi hăiniţele de schimb împreună cu crema împotriva iritaţiilor;

  • - în timp ce schimbaţi copilul şi acesta se află pe o măsuţă de înfăşat, nu-l lăsaţi nicio clipă nesupravegheat. Orice lucru care vă solicită în momentul în care schimbaţi copilul, poate să aştepte, deoarece siguranţa lui este primordială pentru dumneavoastră.


Sfat:

Utilizarea scutecelor de panza este o varianta mai economica si, poate, mai ecologica. Recomandam, insa, folosirea scutecelor de unica folosinta, care sunt mult mai igienice, mai eficiente si mult mai comode (se fixeaza pe copil mai usor decat cele de panza la care trebuie folosite ace de siguranta). Aceste scutece prezinta, in exterior, un invelis din materiale speciale care lasa aerul sa treaca si, datorita gelului din interiorul lor, impiedica umezeala absorbita sa revina la suprafata, chiar si sub presiune, asigurand confortul bebelusului. Utilizarea scutecelor este recomandata pana la varsta la care copilul reuseste sa invete controlul mictional, ceea ce, in general, se intampla dupa varsta de 2 ani.

Sursa:http://www.superbebe.ro/articol_1785/fa_ti_specializarea_in_schimbarea_scutecelor.html

Cum procedăm când schimbăm scutecul?

  • 1. Aşezaţi bebeluşul, pe masa de înfăşat, cu faţa în sus.
  • 2. Desfaceţi părţile adezive ale scutecului.
  • 3. Prindeţi bebeluşul de glezne şi ridicaţi-i fundelul de pe masă şi scoateţi-i scutecul, ştergând cu partea curată excesul de treaba mare.
  • 4. Cu un şerveţel umed/cârpă îndepărtaţi mizeria care a rămas în partea din spate/sus a scutecului. Acum puteţi să lăsaţi gleznele copilului jos.
  • 5. Luaţi un alt şerveţel şi începeţi să curăţaţi partea din faţă.

Schimbatul scutecelor la fetiţe:

  • începeţi prin a curăţa cutele pielii, apoi cu un alt şerveţel umed lăsaţi să curgă puţină apă, printre labii, ca să cureţe aceea parte şi a preveni infecţiile. Tot prentru a preveni infecţiile vaginale şi urinare, această procedură trebuie făcută din faţă în spate şi trebuie să fiţi foarte delicate în momentul în momentul în care curăţaţi aceastz zonă.

Schimbatul scutecelor la băieţi:

  • pentru a preveni ca băieţelul să urineze pe dumneavoastră este indicat să îi puneţi un şerveţel sau cârpă pe penis, în timp ce îi schimbaţi scutecul. Pentru a curăţa prepuţul băieţelului nu trebuie să faceţi nimic special. Spălarea simplă va îndepărta orice urmă de mizerie.
    Dacă bebeluşul este prea murdar, atunci o baie este cea mai bună soluţie pentru a îndepărta toate urmele de mizerie.
  • 6. Lăsaţi zona să se usuce şi apoi aplicaţi un unguent care să lupte împotriva iritaţiilor.
  • 7. Acum este momentul să puneţi un nou scutec bebeluşului. Ridicaţi-l de glezne pentru a putea pune sub funduleţ partea din spate a scutecului, apoi cealaltă parte vine între picioarele copilului şi când partea din faţă a scutecului ajunge la aceelaşi nivel cu cea din spate, lipiţi benzile adezive.
    Acum, totul pare mai simplu, nu? Spor…la schimbat scutece!


Schimbatul scutecelor este unul dintre acele lucruri care, întotdeauna, au dat bătăi de cap părinţilor. Veti avea emoţii la început, gândindu-vă cum veţi reuşi să schimbaţi un bebeluş care se agită şi are un scutec murdar. Însă, după o săptămână sau chiar mai repede, veţi fi surprinşi că sentimentele de dezgust şi emoţie se vor transforma în distracţie.

Schimbatul scutecelor va deveni un moment în care puteţi să vorbiţi si să vă jucaţi cu bebeluşul ajutandu-l să-şi descopere mânuţele şi picioruşele.
Ca această activitate să rămână în continuare o plăcere, atât pentru dumneavoastă cât şi pentru bebeluş, trebuie să ştiţi câteva lucruri esenţiale despre scutec.

Exista 2 tipuri de scutece:

  • cele din pânză
  • cele de unică folosinţă.

Scutecul din pânză poate fi făcut din şifon sau bumbac flauşat. Acest tip de scutec nu este un bun absorbant şi din această cauză trebuie poziţionată cea mai mare cantitate de pânză acolo unde va fi cea mai multă urină.

Unui băieţel cea mai mare cantitate de pânză i se va pune în faţă, iar unei fetiţe, în spate, atunci când stă pe spate şi doarme, sau în faţă, când stă pe burtică şi se joacă.

Pentru a nu produce iritaţii bebeluşului trebuie schimbat cam de 10 ori pe zi. Procesul de spălare este mai complicat decât a unei rufe murdare. Dacă spălaţi scutecele cu mâna, acestea trebuie curăţate, apoi fierte cu săpun. Scutecele de urină se vor spăla separat de cele murdărite cu fecale şi la sfârşit se vor clăti împreună. Dacă le spălaţi cu maşina va trebui să treceţi scutecele de două ori prin ciclu de clătire pentru a fi siguri că aţi eliminat toate urmele de detergent. Dacă scutecele devin cenuşii, neabsorbante sau rigide puteţi folosi un balsam de rufe pentru copii.
Scutecele de unică folosinţă sunt mult mai comode, se fixează pe copil mai uşor decât cele de pânză la care trebuie să fie folosite ace de siguranţă şi sunt mult mai eficiente.

Există diferite tipuri de scutece de unică folosinţă: au diferite forme, dimensiuni, sunt împărţite pe categorii de greutate şi sex iar puterea lor de absorbţie este garantată 100%.

Aceste scutece prezintă, în exterior, un înveliş din materiale speciale care lasă aerul să treacă şi datorită gelului din interiorul lor, împiedică umezeala absorbită să revină la suprafaţă, chiar şi sub presiune. Deşi dau impresia că sunt uscate, acest tip de scutec trebuie să fie schimbat la fel de des ca cel din pânză.
Unele scutece sunt impregnate cu o loţiune specială cu ph neutru şi care nu conţin alcool pentru a proteja mai eficient pielea copilului.
Pielea bebeluşului este foarte fină şi delicată şi din această cauză este indicat să schimbaţi copilul de fiecare dată când scutecul s-a murdarit. Nu uitaţi să vă spalaţi pe mâini înainte de a schimba copilul şi să folosiţi creme care să-i protejeze pielea. mai multe detalii[1]

Unelte personale