Adenoidectomia, operatia de polipii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Adenoidectomia, operatia de polipii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Adenoidectomia, operatia de polipii

1. Faringele reprezinta cea mai importanta "poarta de intrare" catre organism si, implicit, spre mediul intern. Sistemul de aparare al portii de intrare este extrem de bine reprezentat, inca de la nastere, si organizat sub forma unui inel limfoid, format din organe cu rol in apararea imunologica - amigdale.

Termenul "polipi" este impropriu folosit, cel stiintific fiind vegetatii adenoide sau (rino)adenoidita cronica hipertrofica.

2. Daca bebe este alaptat natural, el beneficiaza de protectia imunologica oferita de laptele mamei, un produs viu, care contine anticorpi. In aceasta perioada, frecventa infectiilor acute respiratorii este extrem de redusa.

Dupa incetarea alaptarii, copilul incepe treptat sa se confrunte cu infectii repetate, creandu-si astfel prima imunitate. Frecventa virozelor respiratorii ajunge la apogeu dupa ce copilul intra in colectivitate, in jur de 3-5 ani. In urma acestor infectii respiratorii, tesutul limfoid al faringelui isi mareste volumul, devenind de multe ori obstructiv.

3. Nasul infundat al copilului este consecinta principala a adenoiditei cronice, pentru ca, avand nasucul infundat, copilul este nevoit sa respire pe gura. Daca nu mai beneficiaza de functia de purificare, incalzire si umidifiere a aerului, functie oferita exclusiv de respiratia nazala, copilul va fi expus suplimentar infectiilor amigdaliene, traheale si bronsice, intrand astfel intr-un cerc vicios.

Nasul infundat atrage dupa sine alte simptome: vocea nazonata, sforaitul, somnul agitat, lipsa poftei de mancare. Tusea se accentueaza in perioadele de acutizare, cand secretiile sunt mai abundente. Rinoreea reprezinta secretiile nazale care stagneaza in nasul copilului din cauza imposibilitatii acestuia de a-si sufla nasul eficient.citeste mai mult[1]

Unelte personale