Alimentatia pentru bebe: alaptare sau biberon - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alimentatia pentru bebe: alaptare sau biberon

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Alimentatia pentru bebe: alaptare sau biberon

Cand vine vorba de hranirea bebelusului, o mamica trebuie sa ia multe decizii. Poti alege intre hranirea cu biberonul a bebelusului si alaptat.
Cand vine vorba despre alaptat sau despre alimentatia bebelusului cu biberonul, se pare ca fiecare are o opinie. Sunt in preajma ta persoane care au convingerea ca ceea ce gandesc ele este ceea ce este cel mai bine pentru tine si pentru bebelusul tau. mai multe detalii[1]

Alimentatia naturala



Alaptarea la san are o valoare deosebita si aceasta din mai multe motive. Astfel, sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul unor substante din colostru (lichidul secretat de glanda mamara inaintea instalarii secretiei lactate) sau din laptele matern. Desi intr-o cantitate redusa, fierul se gaseste in laptele matern sub o forma care este digerata si absorbita extrem de usor de catre sugar.

Un mare avantaj al alaptarii la san este acela ca laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul. Dintr-un punct de vedere pur practic, alaptarea la san conduce la o economie foarte mare de timp fiindca nu e nevoie de biberoane, care trebuie spalate sau sterilizate, nu trebuie preparate dilutii de lapte praf, lipsesc problemele legate de conservarea la rece a laptelui sau de incalzirea biberonului si reprezinta o solutie mult mai putin costisitoare decat preparatele din lapte praf. Alaptarea la san este mult mai bine adaptata pentru a satisface insctinctul de supt al sugarului. La san el poate suge atata timp cat simte nevoia. Acesta poate fi un motiv pentru care obiceiul suptului degetului este mai rar intalnit la copii astfel hraniti. Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si dintilor. La copii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Mai mult decat atat, prin alaptare se favorizeaza si sanatatea mamei. Astfel, eliberarea ocitocinei in sange detrmina revenirea mai rapida a dimensiunilor si formei uterului, se reduc mai repede rezervele acumulate in timpul sarcinii, iar sanii capata forma initiala intr-un timp mai scurt. S-a demonstrat ca alapatarea reduce si riscul imbolnavirii de cancer.

Mamele care au trecut prin aceasta experienta vorbesc de enorma satisfactie pe care o resimt stiind ca le ofera copiilor lor ceea ce nimeni altcineva nu le poate oferi, vazandu-le placerea cu care sug la san si simtindu-i atat de aproape.

De-a lungul secolului XX, pe tot cuprinsul globului s-a inregistrat o scadere a numarului de copii alaptati la san. In ultimii ani, insa, s-a inregistrat un reviriment al acestei practici in Statele Unite, in special in randul femeilor a caror educatie include frecventarea unui colegiu.mai mult despre[2]


Alaptarea la san

Nou-nascutii hraniti de la sanul mamei au probleme mai putin numeroase si mai putin severe decat cei hraniti cu lapte prefabricat, deoarece laptele de la san este mult mai usor digerabil, fiind eliberat din stomac de doua ori mai repede. Orice intarziere a golirii stomacului poate agrava refluxul.

Un alt avantaj al alaptarii la san a copilului este ca laptele produs de mama are o aciditate mai scazuta. Astfel, daca bebelusul il absoarbe, acesta ii cauzeaza arsuri mai putin grave. De asemenea, laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare, riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.

Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si a dintilor. La copiii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Prin alaptarea la san, are loc o apropiere mai mare de copii. In cazul in care il doare ceva sau este nefericit, copilul devine mult mai repede stresat. Hranirea la san va ajuta sa il calmezi mai repede. Alaptarea te ajuta sa raspunzi la nevoile copilului, si chiar daca nu-l poti calma sau face fericit, este important sa fii acolo pentru a-l linisti.

Substantele eliminate de un copil hranit de la san au un miros mai putin neplacut decat celelalte si exista un pericol mai mic de a pata hainele.


Prima alaptare


Prima alaptare poate fi foarte emotionanta pentru noua mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite. Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte.

Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Sfaturi pentru evitarea refluxului

In timpul meselor, cat si dupa acestea, trebuie sa mentii copilul intr-o pozitie verticala. Pentru evitarea refluxului, ai de ales din urmatoarele alternative: folosirea unui port-bebe, ridicarea lui la un unghi de cel putin 45 de grade sau adormirea copilului pe pieptul tau in pozitie verticala.

Urmatorul pas este identificarea mancarurilor sau vitaminelor din alimentatia mamei sau a copilului care ar putea sa cauzeze aceasta reactie.

Daca aceste masuri nu functioneaza, ar trebui sa incerci medicamente care reduc acidul produs de stomac, ajutand la micsorarea timpului necesar laptelui sa treaca din stomac in intestin. Aceasta solutie foloseste-o doar in cazuri foarte grave si numai dupa ce alte tratamente au dat gres.

Incurajarea copilului sa se hraneasca

Incearca sa pastrezi procesul de hranire calm si linistit, alaptand intr-o camera linistita si intunecata. Cel mai bine ar fi sa-l alaptezi atunci cand este somnoros.

Copiii care sufera de reflux se trezesc mai des, astfel poti profita pentru a-l alapta mai des. In timpul noptii, tine-l aproape, pastrand contactul pielii si mangaindu-l.

Incearca sa-l hranesti in picioare si sa mergi in timp ce faci asta. Iti poate fi de folos un port-bebe, deoarece il tii intr-o pozitie verticala in timp ce mainile iti sunt libere.mai multe detalii[3]

Beneficiile alaptarii

Alimentatia la san prezinta multiple avantaje. Chiar daca vei alapta o perioada mai scurta de timp, sistemul imunitar al copilului va beneficia de laptele matern. Mai sunt si alte avantaje ale alaptarii:

Pentru sanatatea mamei si a copilului


# Cresterea imunitatii si rezistentei la infectii.

  1. Laptele matern contine anticorpi care il protejeaza pe copil de microbi si virusuri. Studii recente arata ca acei copii care sunt hraniti in primele 6 luni de viata exclusiv cu lapte matern sunt mai putin expusi riscului de infectii ale urechii, diaree, boli respiratorii si pot fi mai putin expusi riscului de aparitie a obezitatii in copilarie.
  1. Copiii hraniti la san se imbolnavesc mai rar decat ceilalti copii si sunt mai rar consultati medical.
  1. Sistemul imunitar al bebelusilor alaptati natural raspunde mai bine imunizarilor pentru polio, tetanus, difteria, Haemophilus influenzae, si la infectia cu virusul sincitial respirator, o infectie respiratorie obisnuita a copilului.
  1. Cand alaptezi, nu ai nevoie sa sterilizezi biberoane sau suzete. Laptele matern preluat direct de la san este intotdeauna curat si steril.
  1. Beneficii pentru alimentatia si cresterea copilului.
  1. Laptele matern este forma cea mai completa de alimentatie a copilului. El contine exact cantitatea de grasimi, glucide, apa si proteine necesara pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Majoritatea copiilor digera mai bine laptele matern decat orice alta formula de lapte.
  1. Copiii alaptati natural cresc exact cat ar trebui; sunt mai supli si cresterea in greutate este normala, fara excese; riscul de a deveni supraponderali mai tarziu, in viata adulta, va fi mai mic.
    # Copiii prematuri alaptati natural se dezvolta mai bine decat copiii prematuri alaptati cu formule de lapte.
  2. Desi cercetatorii nu se pot pronunta inca ferm, rezultatele unor studii arata ca dezvoltarea creierului se face mai optim pentru copiii alaptati natural decat pentru copiii care nu beneficiaza de alimentatia la san.

Beneficii pentru starea de sanatate a mamei


# Alaptarea consuma calorii, facilitand pierderea kilogramelor suplimentare dobandite in timpul sarcinii.

  1. Ajuta de asemenea uterul sa isi revina mai repede la dimensiunea normala si diminueaza sangerarile pe care femeia le poate prezenta dupa nastere.
  1. Alimentatia la san, mai ales cea exclusiva (fara a fi suplimentata cu formule de lapte), intarzie reluarea ciclului menstrual si a ovulatiei; daca doresti sa alegi un mijloc contraceptiv este necesar sa discuti totusi cu furnziorul tau de servicii de planificare familiala (medic sau asistent medical).
  1. Alaptarea scade riscul aparitiei unor cancere de san sau de ovar.#


Beneficii pe plan emotional


# Alaptarea este la indemana si iti face viata mai usoara.

  1. Alaptarea economiseste timp si bani. Nu ai nevoie sa cumperi, sa masori, sa prepari formula de lapte.
  1. Nu ai de incalzit biberoane in mijlocul noptii!
  1. Mama poate hrani la san copilul ori de cate ori acesta este infometat.
  1. Alimentarea la san necesita un ragaz in care mama si copilul se afla in strans contact, impreuna, intr-o atmosfera de liniste si relaxare.
  1. In timpul alaptarii se dezvolta emotii pozitive.
  1. Alaptarea intareste atasamentul intre mama si copil. Contactul fizic este important pentru nou-nascut si il ajuta sa se simta in siguranta, ocrotit si inconjurat cu caldura.
  1. Mamele care alapteaza isi dezvolta increderea in sine si creste apropierea fata de copil.sursa:

http://www.copilul.ro/sugar/alaptare/Beneficiile-alaptarii-a449.html

Laptele matern previne hipertensiunea


Copiii alaptati la san au un sistem imunitar mai bun

Copiii hraniti cu lapte matern sunt mai putin predispusi ca la varsta adulta sa sufere de afectiuni cardiovasculare, afirma un studiu recent al cercetatorilor danezi.

Acestia sustin ca alaptatul la san are pentru copii o actiune de reglare a tensiunii arteriale similara exercitiilor fizice si limitarii consumului de sare in cazul adultilor.

Cercetatorii danezi au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au tinut sub observatie cativa ani 2.000 de persoane din Danemarca si Estonia. Predispozitia scazuta de a suferi de afectiuni cardiovasculare este explicata de danezi prin prezenta in laptele matern a acizilor grasi polinesaturati, care au actiune de aparare a sistemului vascular. Studiile au demonstrat existenta in laptele matern a 17 factori antiinfectiosi. De aceea, pe langa influenta pozitiva asupra vaselor sangvine, laptele matern contribuie la intarirea sistemului imunitar si il apara pe nou-nascut de infectii. In acelasi timp, cercetatorii britanici sustin ca, in cazul fetelor, alaptatul la san poate preveni aparitia osteoporozei si a cancerului de ovare. In acest fel, cercetatorii de la Londra spera sa le convinga pe britanice sa-si alapteze copiii la san, stiut fiind faptul ca o treime dintre ele apeleaza la alaptatul artificial.

In ultimii ani, tot mai multi copii sunt diagnosticati cu alergii, boli renale, ulcer, afectiuni care se intalneau numai la adulti. Printre cauzele acestei stari de fapt se numara alimentatia necorespunzatoare a copilului in primul an de viata si apelarea la alaptatul artificial. Pana la varsta de 6 luni, laptele matern poate acoperi toate necesitatile organismului copilului.mai multe detalii[4]

7 mituri despre alaptare


Lapte de san sau lapte praf? Este normal sa te simti putin coplesita de o astfel de decizie. In cele din urma, va trebui sa iei cea mai buna decizie pentru familia ta.

Iata 7 mituri despre alaptare:


1. Ma intorc la munca


Alaptarea este un mod minunat de a restabili legatura afectiva dintre tine si micut dupa o zi lunga de munca. Este si o scuza buna sa stai jos si sa te relaxezi uitand de toate. Poti sa iti storci laptele ca sa i-l lasi copilului in timpul zilei sau, daca te avantajeaza mai mult, poti sa combini alaptarea cu laptele praf.

2. Alaptarea necesita un angajament pe termen lung


Este bine sa o iei usor cu alaptarea. Orice picatura de lapte de san pe care copilul tau o primeste va fi un dar extraordinar. Colostrul, primul tau lapte, ii ofera copilului tau o forma foarte concentrata de nutritie – cel mai bun inceput posibil.

Daca nu stii sigur cat timp vrei sa alaptezi, fixeaza-ti un obiectiv, poate pentru primele 6 saptamani, si fa tot ce iti sta in putere pentru ca alaptarea sa decurga normal. S-ar putea sa fii surprinsa ca dupa cele 6 sapatamani nu vei vrea sa te mai opresti!

3. Alaptarea doare


Alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa. Desi este normal sa ai o sensibilitate trecatoare a sanilor in primele cateva zile cand sanii tai se adapteaza, durerea puternica nu trebuie ignorata. Aceasta este cauzata, de obicei, de probleme legate de pozitie. Mergi la medic si discuta despre aceasta problema.

4. Nu am suficient lapte


Aproape toate femeile pot produce suficient de mult lapte pentru a-si hrani copilul. O alimentare insuficienta cu lapte este rezultatul faptului ca bebelusul nu acceseaza bine laptele mamei. Acest aspect se datoreaza unei pozitionari incorecte sau alaptarii rare a bebelusului. Mesele frecvente nu indica o cantitate mica de lapte niciodata. Ele sunt modalitatea bebelusului tau de a-ti mari productia de lapte.

Este, de asemenea, normal sa ai sanii mai putin plini pe masura ce se adapteaza la nevoile bebelusului tau – in general la 2-6 saptamani de la nastere. Daca bebelusul tau ia in greutate normal, poti fi sigura ca primeste indeajuns de mult lapte.


5. Am nevoie de o pauza


Primele cateva sapatamani sunt o adevarata provocare, fie ca alaptezi fie ca folosesti lapte praf. Gandeste-te la alaptare intr-un alt mod: este o perioada perfecta sa stai jos, sa ridici picioarele si sa te relaxezi, sau chiar sa te intinzi ca sa il hranesti pe copilul tau.

Nu trebuie sa stai numai in casa. Poti sa il iei pe micut cu tine, fara sa impachetezi sticle sau sa iesi timp de doua ore singura, imediat dupa ce alaptezi. Dupa primele sapatamani, vei realiza ca alaptarea necesita, de fapt, un efort minim.

6. Dieta mea nu este indeajuns de buna


Desi trebuie sa iti faci un scop din a manca sanatos, studiile arata ca o cantitate si calitate buna a laptelui de san este suficienta, chiar si cu o dieta inadecvata.

Si, probabil, nu va fi nevoie sa renunti la mancaruri condimentate si nici la un pahar de alcool pe zi. Alaptarea necesita rareori restrictii ale dietei.

7. Sotul meu nu agreeaza ideea


Taticii vor sa participe si sunt foarte multe lucruri de facut pentru un nou-nascut pe langa alaptare. Tatii ii pot calma pe bebelusi, ii pot legana, ii pot duce la plimbare, ii pot imbaia, le pot schimba scutecele si multe altele. (Si un bonus: scutecele bebelusilor alaptati sunt mult mai placute la miros decat ale celor care sunt hraniti cu lapte praf.)

Si, nu in ultimul rand, bebelusii alaptati nu necesita un buget mare deoarece se imbolnavesc mai rar si nu trebuie sa cumperi lapte praf.

Note de siguranta


• Operatia pentru micsorarea sau marirea sanilor poate scadea abilitatea de a produce lapte. Daca ai facut o astfel de operatie, fii atenta la scaunele copilului tau si du-l regulat la control pentru a i se verifica greutatea.

• Poti fi sigura ca produci suficient lapte daca bebelusul tau ia in greutate normal, daca uda cel putin 5-6 scutece si daca are cel putin 3-4 scaune pe zi. Dupa 6 saptamani, este normal ca bebelusii alaptati sa aiba scaune mai rar.citeste mai mult[5]

7 Argumente pentru alaptat

Iata cele mai importante 7 lucruri pe care i le poti spune sotului tau daca ti se pare ca se simte exclus atunci cand tu alaptezi:

1. Laptele de mama ii asigura micutului cel mai bun inceput in viata – nici o alta mancare nu egaleaza valoarea nutritiva a laptelui si nu este mai usor digerabila de stomacul nou-nascutului.

2. Alaptatul te scuteste de povara sterilizarii biberonului inainte de fiecare utilizare si de prepararea laptelui praf sau a celorlalte formule de hrana pentru bebelusi pe care le gasesti in comert. Un avantaj important, mai ales in timpul noptii!

3. E mult mai usor cand plecati de acasa – nu mai e nimic de pregatit si de pus in bagaje in plus fata de lucrurile obisnuite.

4. Laptele de mama este gratuit! Gandeste-te cati bani ati fi cheltuit pentru a cumpara timp de cel putin 6 luni mancarea pentru bebelus.

5. Cercetarile au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern sunt mai sanatosi decat cei ai caror parinti au apelat la suplimente nutritive. Ei au parte de mai putine infectii ORL si sunt mai bine protejati de alergii, de diabet juvenil sau de afectiunea numita Crohn (afectiune inflamatorie intestinala, care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv). Protectia oferita de laptele matern va continua si dupa perioada alaptarii, iar uneori poate dura si o viata. Rezultatul se va materializa in mai putine vizite la medic.

6. Copilul va capata un miros placut, specific bebelusilor care se hranesc cu laptele mamei.

7. Alaptatul faciliteaza dezvoltarea normala a dintilor si a musculaturii care va ajuta mai tarziu la mestecat si vorbit.

Alaptarea poate creste nivelul de IQ al copilului tau?

Studiile au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern obtin rezultate mai bune la testele de IQ. Alaptarea iti poate face copilul mai inteligent, conform ultimelor studii asupra acestei teme.
Alaptarea pe termen lung a bebelusului duce la imbunatatirea abilitatilor de vorbire si a altor standarde de inteligenta.

Copiii care au fost hraniti pentru mai mult timp cu lapte de mama au primit calificative mai bune la varsta de 6 ani si jumatate pentru abilitatile de vorbire, abilitatile nonverbale si inteligenta generala. Profesorii le-au oferit note mai bune acestora decat celor care au fost alaptati pentru mai putin timp sau deloc.

Specialistii recomanda mamelor sa-si hraneasca pruncii doar cu lapte matern pana la 3 luni si sa continue alaptatul pana in jurul varstei de un an, in combinatie cu alte tipuri de hrana.

E drept ca acest lucru nu-ti va fi tocmai usor de aplicat, mai ales daca alegi sa te intorci la lucru destul de repede dupa ce nasti.mai mult[6]

Rolul tatalui in alaptare

Multi tatici se tem de faptul ca nu se vor apropia suficient de copilul lor daca nu il ajuta sa se hraneasca, asa cum face mama, daca nu ii tin biberonul sa bea lapte. Idee total gresita de altfel, pentru ca apropierea dintre tata si copil nu consta in asta.

Sunt multe feluri in care un tata poate relationa cu bebelusul. De exemplu, aducerea celui mic in bratele mamei pentru a alapta este o modalitate ideala de a demonstra ca tatal poate intampina cu succes nevoile copilului. Bebe va intelege ca tati este mijlocul de transport catre hrana.

Schimbarea scutecelor, baita, plimbatul bebelusului, cantatul, masajul sau mangaierea si pur si simplu dragostea fata de copil sunt mijloace prin care tatal se poate apropia mai mult de fiul sau fiica sa.


Multi barbati gresesc considerand ca alaptatul este o chestiune ce tine strict de mama si de copil. Isi vad rolul ca pe cel al unui observator din afara care nu prea are cu ce si de ce sa se implice, avand si o influenta mult prea redusa in acest intreg proces.

O doleanta a majoritatii taticilor este aceea ca se simt exclusi din intimitatea acestui proces. De fapt, taticii au o influenta majora in a face alaptatul un succes sau un esec. Intelegerea rolului pe care ei il au este primul pas pentru a-si ajuta sotia cand alapteaza.

In primul rand, tatal trebuie sa aiba grija sa creeze o atmosfera calda in care cel mic sa se poata hrani cu laptele mamei. El trebuie sa vada acest proces ca pe unul esential in dezvoltarea bebelului.

Un tata care percepe prezenta continua a copilului in jurul mamei ca pe una a unui intrus in relatia sot-sotie, face ca nou-nascutul sa simta acest lucru si sa nu mai poata nici sa se hraneasca cum trebuie. Este o diferenta imensa intre un tatic care se implica in dezvoltarea bebelusului si unul care pur si simplu o lasa pe mama sa se descurce cu tot ce trebuie facut.

De cele mai multe ori, proaspetele mamici, in special cele care trec prin aceasta experienta pentru prima data, incep sa aiba diferite temeri cu privire la modul de alaptare, nivelul de lactatie si capacitatea de a intampina diferite probleme legate de alaptare. Aici intervine rolul de sprijin al tatalui care trebuie sa-si incurajeze sotia, sa o sustina si sa ii ofere mai multe complimente decat de obicei.

Cel putin primele saptamani de alaptat pot fi o perioada mai mult decat dificila si extenuanta pentru mama. De aceea , este important ca tatal sa fie acolo si sa se ocupe de treburile casnice si, pe cat posibil, de ingrijirea bebelusului pentru ca proaspata mamica sa poata avea grija si de ea insasi.

Perioada imediat urmatoare sarcinii trebuie rezervata odihnirii mamei. Daca tatal continua sa aiba grija de mama si de bebelus si dupa aceasta perioada, cel mic va intelege rolul important al tatalui, iar intre ei se va crea o legatura puternica bazata pe incredere si dragoste.

Un barbat isi poate ajuta sotia in atatea moduri in timpul alaptarii incat este greu de inteles de ce mai exista barbati care se simt dati la o parte in aceasta perioada. In timp ce mama alapteaza, tatal poate masa usor umerii ei, ii poate spune vorbe frumoase, poate mangaia bebelusul privindu-l cu drag, participand astfel cu succes la experienta alaptatului.mai multe detalii[7]

Unelte personale