Alimentatia sugarului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alimentatia sugarului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Alimentatia sugarului

Nutritia bebelusilor sugarului pana la 1 an

Conform studiilor de specialitate, in decursul primului an de viata sugarii isi tripleaza greutatea pe care au avut-o la nastere, in vreme ce lungimea creste cu pana la 50 de cm. In afara de aceasta uimitoare dezvoltare fizica sugarii se dezvolta pe plan social, emotional si psihologic. Pentru ca toate aceste modificari sa se produca intr-un ritm normal, alimentatia joaca un rol esential, bazele fiind puse de laptele matern.

Alimentatia sugarului pana la 4 luni

La aceasta varsta cea mai buna forma de alimentatie pentru micutul dumneavoastra este laptele matern, formula de lapte pentru sugari sau o combinatie intre cele doua. In plus, mamele ar trebui sa permita micutilor sa stabileasca ritmul si cantitatea de hrana pe care sa o consume. Astfel, in vreme ce unii dintre sugari vor cere hrana o data la 2 ore, altii vor dori sa manance la intervale de timp mai mari.

Alimentatia sugarului de la 4 la 6 luni

Conform medicilor specialisti aceasta este perioada in care in alimentatia sugarilor va fi introdusa progresiv hrana solida. Cu toate ca laptele matern sau formula de lapte pentru bebelusi raman componentele de baza in alimentatia acestora, hrana semi-solida este necesara incepand cu luna a sasea, astfel incat dezvoltarea organismului sa decurga in parametrii normali. Mai mult decat atat, la aceasta varsta bebelusul va poate arata ca ii este foame deschizand gura si indreptand capul spre lingura, sau dimpotriva isi poate exprima dezinteresul pentru un anumit tip de mancare intorcand capul in directia opusa. Atentie insa intrucat alimentatia in aceasta perioada trebuie sa vina in intampinarea nevoilor specifice varstei. In acest sens extrem de eficiente s-au dovedit alimentele imbogatite cu fier, urmate de vitaminele C si A. Pentru a adauga vitamina C in alimentatia copilului dumneavoastra este recomandat sa optati pentru mancaruri ca fructe sau legume pasate.

Odata cu introducerea hranei solide in alimentatie apare si riscul de manifestare a reactiilor alergice la diverse mancaruri. Pentru a putea depista in mod eficient care sunt alimentele care functioneaza ca factori alergeni asupra organismului nou-nascutului este recomandat sa introduceti cate un fel nou de mancare o data la 3 zile. Totodata, aceasta este perioada in care trebuie sa incepeti sa structurati obiceiurile alimentare ale micutului. De exemplu, la micul dejun puteti sa introduceti in locul laptelui matern cereale si fructe, masa care va fi servita impreuna cu restul familiei.

Necesarul de nutrienti pentru sugarii de 6 luni:

  • proteine – 13 grame;
    * fier – 6 miligrame;
    * calciu – 400 miligrame
    * vitamina C – 30 miligrame

Alimentatia sugarului cu varsta intre 6-9 luni

Daca sugarul dumneavoastra incepe sa primeasca hrana solida in aceasta perioada este bine sa urmati recomandarile prezentate mai sus. Daca insa micutul dumneavoastra este familiarizat cu fructele pasate si cerealele de la micut dejun, acesta este momentul introducerii alimentelor cu o consistenta mai mare. Din aceasta categorie fac parte saratelele, biscuitii si prajiturile. Deasemenea medicii specialisti sustin ca este extrem de importanta forma pe care o au aceste alimente, ele avand menirea nu numai de a potoli foamea sugarului, ci si de a stimula reflexul de a apuca.

Alimentatia sugarilor cu varsta de 9 pana la 12 luni

Ajuns la aceasta varsta sugarii detin capacitatea de a imita oamenii si lucrurile din mediul inconjurator. In ceea ce priveste alimentatia, in aceasta perioada este necesara suplimentarea cantitatii de proteine primita de micutul dumneavoastra, sub forma de carne macra, fiarta bine sau galbenus de ou faramitat. Astfel, la sfarsitul primului an de viata, sugarul dumneavoastra ar trebui sa poata manca aproximativ orice tip de alimentatie ca si o persoana adulta, atat timp cat consistenta si textura acestora este adaptata la capacitatea de digerare a micutului.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizeze orice parinte este faptul ca fiecare copil are propriul ritm de crestere. In consecinta nu trebuie sa va faceti probleme daca micutul dumneavoastra nu se incadreaza in clasificarea prezentata in acest articol.mai mult despre[1]

Alimente recomandate in perioada alaptarii

Medicii specialisti sustin ca nu exista o anumita alimentatie care sa stimuleze cantitatea de lapte produsa la nivelul glandelor mamare. Mai important decat alimentatia dumneavoastra trebuie sa fie felul in care nou-nascutul este hranit. In acest sens, un rol deosebit de important este detinut de pozitionarea sugarului in mod corespunzator la nivelul sanului.

In ceea ce priveste alimentatia, exista 2 factori majori care pot stimula productia de lapte matern. Primul este consumarea unei cantitati cat mai mari de lichide. Aceasta necesitate este motivata de faptul ca organismul mamei produce in medie pe zi intre 9-18 litri de lichid. Deasemenea setea reprezinta un indiciu al necesitatii organismului de a primi o cantitate mare de lichide. Ceea ce trebuie sa intelegeti este faptul ca aceste lichide nu stimuleaza producerea de lapte ci detin rolul de a rehidrata organismul mamei.

Consumul caloric al unei femei care alapteaza este de aproximativ 500 de calorii in fiecare zi. Astfel, femeile care urmeaza diete stricte in vederea pierderii kilogramelor in plus, se pot confrunta cu aparitia unei stari acute de oboseala, fapt ce va afecta si producerea sau calitatea laptelui matern.

Una dintre ideile preconcepute in ceea ce priveste perioada de alaptare face referire la capacitatea berii de a stimula producerea de lapte matern. Studiile de specialitate au relevat insa faptul ca sugarii nu consuma niciodata cu placere acest tip de lapte. In consecinta, acestia se vor hrani mai putin iar cantitatea de lapte produsa de organism va scadea simtitor. Exista situatii in care femeile care se confrunta cu un volum mare de stres de-a lungul zilei apeleaza la consumul de bere in vederea stimularii glandelor mamare. Specialistii recomanda descoperirea altor modalitati de relaxare, asa cum sunt somnul, sau plimbarile in aer liber impreuna cu micutul dumneavoastra.

Cafeina stimuleaza intr-adevar producerea de lapte in organism, insa in acelasi timp actioneaza ca stimulent pentru copilul dumneavoastra. Mai mult decat atat, medicii specialisti avertizeaza in privinta faptului ca organismul sugarului necesita o perioada de timp mai mare pentru a elimina cafeina. In cazul persoanelor care manifesta un anumit tip de dependenta fata de aceasta bautura, medicii specialisti sustin ca este permis consumul unei cesti in fiecare zi, adevaratele probleme fiind resimtite in momentul in care nivelul de cafeina din organism creste considerabil (de cele mai multe ori acest lucru se intampla daca doza zilnica depaseste 5 cesti).

In concluzie, pentru ca micutul dumneavoastra sa poata extrage din laptele matern nutrientii si anticoprii necesari dezvoltarii in bune conditii, este recomandat ca in perioada alaptarii sa beti o cantitate de lichide, sa consumati alimente proaspete si sa va odihniti cat puteti de mult.mai mult[2]

Alimentatia cu biberonul

Un numar ingrijorator de mare de sugari, chiar sub varsta de 3 luni, nu beneficiaza de alimentatia naturala. Industria alimentelor pentru copii, ofera o gama foarte diversificata de formule ale caror principii de fabricare si compozitie au fost larg comentate.

Spre deosebire de formulele fabricate in SUA, care se comercializeaza "gata de administrare", in forma lichida, cu biberoane si tetine de unica folosinta, traditia europeana, la care se aliniaza si tara noastra, utilizeaza formule care se prezinta sub forma de pulbere, in cutii inchise ermetic. Pe cutie sunt inscrise compozitia produsului, destinatia, modul de preparare (alcatuirea dilutiilor).

Majoritatea formulelelor au o concentratie standard de o masura de 30 ml apa, dar exista si alte dilutii recomandate. Exista tendinta de a uniformiza dilutiile diferitelor preparate, pentru a nu se crea confuzii.

Toate formulele sunt instant, au o compozitie adecvata si se prepara prin dizolvare usoara in apa fiarta si racita la temperatura de administrare, fara adaosuri sau fierbere dupa preparare. Acest mod "comod" de preparare presupune insa un intreg arsenal de vesela speciala pentru sugari (biberoane, vase de fiert apa, tetine, vase pentru sterilizarea biberonului si tetinelor, aparatura speciala cu sterilizare cu abur, electrica sau la microunde).

Manipularea igienica impecabila a veselei sugarului, sterilizarea prin fiebere sau cu abur cald dupa fiecare utilizare, prepararea produsului pentru o singura masa, sunt masuri elementare care trebuie respectate pentru a se evita orice neajuns.

Cea mai comuna eroare (in afara de nerespectarea igienei) este prepararea uni produs in concentratie necorespunzatoare, ceea ce are ca prim efect administrarea necorespunzatoare de calorii si substante nutritive, un spor ponderal inadecvat, tendinta de a schimba formula din motive neintemeiate ("nu-i merge bine"), stiindu-se ca formulele sunt foarte asemanatoare intre ele pentru aceeasi categorie de produs, avand o compozitie strict standardizata. Aceste greseli sunt evitate daca formula este comercializata in forma lichida, gata de administrat.

Spre deosebire de alimentatia naturala, alimentatia artificiala cu formule, se administreaza la ore fixe.

Cantitatea de produs pentru 24 de ore este egala cu nevoia de lichide, iar numarul de mese se stabileste in functie de varsta, greutatea, tiparul alimentar ale copilului, variind intre 7 mese/24 de ore la nou-nascut si scazand pana la 5 mese/24 ore la sugarul din al doilea semestru de viata.

Relatia afectiva dintre mama si sugar exista si in cazul alimentatiei cu biberonul. In timpul mesei, atat mama cat si copilul se examineaza reciproc, isi vorbesc. Cu timpul, sugarul manifesta o reactie de inviorare la vederea biberonului si devine nelinistit in apropierea orelor de masa.

O formula alimentara intermediara este reprezentata de alimentatia mixta, termen care defineste combinatia alimentatie la san (de obicei insuficienta cantitativ) si alimentatie cu biberonul (cu fomule). Exista 2 metode de administrare a alimentatiei mixte: metoda alternativa (mese la san alternand cu mese la biberon) si metoda complementara.

Este esential ca laptele uman sa fie administrat, pentru ca sugarul infometat sa fie "motivat" de a face efortul sa suga, dupa care i se administreaza formula de complementare, in mod ideal cu lingurita. Din experienta, se stie ca un sugar alimentat mixt devine curand alimentat artificial, daca nu exista o grija speciala din partea mamei si a medicului de a mentine, macar partial, alimentatia cu lapte matern. citeste mai mult[3]

Unelte personale