Blog:Sfaturi Practice - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Blog:Sfaturi Practice

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Sfaturi practice

Alaptarea, o experienta naturala

Introducere
Sosirea pe lume a unui copil este un eveniment emotionant, dar si foarte solicitant, deoarece implica luarea mai multor decizii.
Prima dintre ele se refera la hranirea bebelusului. Fara indoiala, laptele matern este alimentul ideal pentru copilul tau, conferindu-i protectie impotriva infectiilor si avand o influenta benefica asupra sanatatii si dezvoltarii ulterioare a acestuia, precum si asupra propriei tale sanatati.
Pe langa importanta factorilor nutritionali si imuni, alaptarea inseamna si crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.
Pentru unele mame, alaptarea se desfasoara firesc chiar din primele momente, insa pentru altele este ca orice alt obicei ce trebuie deprins in timp, avand nevoie de o perioada de exercitiu pentru a reusi.
Probabil ca iti va fi greu la inceput si datorita faptului ca bebelusii hraniti la san au nevoie de mai multe mese, laptele matern fiind foarte rapid digerat. Nou-nascutii sunt foarte mancaciosi!


Pregatirea pentru alaptare


Locul unde alaptezi si felul in care alaptezi sunt conditii esentiale pentru a face din aceasta o experienta placuta atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Iata ce poti face ca sa fii cat mai relaxata inainte de inceperea unei sedinte de alaptare:
Simte-te confortabil:
Alege-ti locul preferat: scaunul, canapeaua, patul sau alt loc in care tu te simti cel mai confortabil.
Daca te ajuta sa te relaxezi, stinge o parte din lumini si asculta o muzica linistitoare.
Pregateste cele necesare:
Pentru a nu intrerupe alaptarea, ai grija sa-ti fie la indemana urmatoarele lucruri: un servet pentru a sterge copilul dupa regurgitatie, comprese calde pentru sani pentru usurarea reflexului de ejectie al laptelui, ceva de mancat si de baut, perne pentru sustinerea spatelui si bratelor.
Poti sa inchizi telefonul sau sa-l dai mai incet si sa-l iei aproape de tine, pentru a evita intreruperile nedorite.
Mananca sanatos:
Femeile care alapteaza au mai multa nevoie de lichide. Apa este cel mai bun lichid pentru tine, insa exista si alimente care iti pot asigura aportul necesar de lichide, ca supa sau sucul de fructe si legume, sau laptele.
Evita fumatul, medicamentele, consumul de alcool si cofeina.
Daca nu esti sigura in aceasta privinta, cere sfatul medicului, al moasei sau al asistentei de familie.
Savureaza aceste momente:
Alaptarea prilejuieste crearea unei legaturi intime, nemijlocite, intre tine si copilul tau.
Pentru a-l face sa se simta iubit si protejat, poti vorbi cu bebelusul, poti sa-i canti si sa-l mangai.
Uneori mesele bebelusului pot varia ca durata. Copilul poate simti nevoia sa manance doar cateva minute sau poate prefera o alaptare lunga, relaxanta, timp de 40 de minute.
Cand alaptarea dureaza in mod obisnuit peste 30 sau 40 de minute, este posibil ca bebelusul sa manance putin cate putin sau sa atipeasca de mai multe ori in timpul unei mese.
In general, copiii care nu sug continuu in timpul unei sedinte de alaptare nu primesc suficient lapte. Poti trezi bebelusul atunci cand atipeste cu mangaieri usoare sau prin schimbarea pozitiei.
De obicei, dupa folosirea acestor procedee la mai multe sedinte de alaptare, copilul se va deprinde sa suga continuu.


Sanul inainte de sarcina... si sanul in timpul alaptarii


In timpul sarcinii, sanii devin mai mari si mai grei. Areola, zona din jurul mamelonului, se inchide la culoare si se mareste. Hormonii eliberati in timpul sarcinii stimuleaza dezvoltarea canalelor galactofore si a glandelor mamare.
In a doua jumatate a sarcinii, organismul produce un hormon numit prolactina, care declanseaza secretia lactata. Imediat dupa nasterea copilului, cantitatea de lapte secretat va fi influentata de supt, de aceea este bine sa incepi sa alaptezi cat mai repede.
In primele zile dupa nastere, se va produce colostrul, o secretie galbuie si consistenta, bogata in anticorpi, care protejeaza bebelusul de boli infectioase. Colostrul este bogat in proteine si vitamine si, chiar daca ti se pare ca nu este produs in cantitate mare, fii sigura ca este extrem de sanatos pentru copilul tau. Cu cat este pus mai des copilul la san, cu atat mai repede se va instala secretia lactata. In general, acest lucru se intampla in primele trei zile de la nastere. Odata ce s-a instalat secretia lactata, vei simti un fel de furnicaturi la nivelul sanilor de fiecare data cand se apropie alaptarea, iar laptele va incepe sa curga.
Este posibil sa simti si o usoara durere abdominala, deoarece uterul se contracta in timpul alaptarii.


Un program de alaptare flexibil


Odata ce te-ai obisnuit cu alaptarea, poti opta pentru pomparea si pastrarea laptelui matern, folosind o pompa pentru san Philips AVENT. Astfel, ceilalti membri ai familiei pot participa la hranirea bebelusului cu lapte matern din biberon, chiar si atunci cand tu nu poti fi langa el pentru a-l alapta, fie ca te intorci la serviciu sau planuiesti cateva iesiri in oras.
Colectarea laptelui matern este o experienta placuta, mai ales cand folosesti o pompa electronica pentru san Philips AVENT, special creata pentru un muls confortabil, eficient si cat mai natural asemeni bebelusului la san. Diafragma patentata din silicon cu alveole de la pompele pentru san Philips AVENT mimeaza suptul copilului, prin masarea mamelonului si stimularea reflexul de ejectie, cand are loc o contractare a celulelor din jurul glandelor mamare, urmata de impingerea laptelui prin canalele galactofore, direct in recipientul steril VIA sau biberon. Pompa electronica pentru san Philips AVENT este dotata cu o memorie, care retine si reda instantaneu ritmul personal de pompare, in timp ce tu te relaxezi. Laptele colectat in recipentele VIA sau biberoane poate fi pastrat la frigider sau congelat.


Bebelusul la 6 luni

Incepand cu varsta de sase luni, bebelusilor le pot iesi dintisorii. Acestia rad, ganguresc si sunt foarte sociabili. In aceasta perioada poate folosi cescuta.

bebe luna 6Iata ca bebelusul a implinit o jumatate de an. In grafic se inscrie inca o linie ascendenta.

In a 6-a luna, bebelusul vostru a castigat inca 500 de grame, va cantari deci 7000 g sau poate chiar peste. Lungimea sa este in jur de 66 cm.

In general, bebelusii isi dubleaza greutatea pana in luna a 6-a si si-o tripleaza la un an.

Aceasta regula este valabila pentru copiii nascuti la termen, dar nu si pentru cei nascuti prematur.

Reamintim, copiii nu cresc la fel in lungime si greutate. Depinde foarte mult de tipul constitutional mostenit de la parinti.

In functie de acesta, ei sunt lungi si slabi sau scunzi si rotunjori. Importanta este starea de sanatate a copilului si curba ponderala sa fie mereu ascendenta.

Dezvoltarea fizica si psihomotorie la bebelusul de 6 luni



Bebelusul la 6 luni este capabil sa realizeze mult mai multe decat luna precedenta.

El se intoarce de pe o parte, pe spate si invers. Se poate rostogoli chiar de pe burta pe spate.

Se poate ridica daca primeste un mic ajutor din partea voastra. Ii puteti intinde doua degete, dandu-i mai mult impresia ca este ajutat si lasand mare parte din efort pe seama sa.

O puteti face sistematic, ca pe un exercitiu. Bebelusului ii va face mare placere. Nu-l obostii insa prea tare.

Poate chiar singur sa se traga in sus, daca se prinde cu mainile de ceva. Daca il tineti in picioare, incepe sa sara.

Isi inalta capul cand sta pe spate si isi poate ridica toracele si capul, cand sta pe burta.

Poate sta in sezut, daca este sustinut. Nu aveti pretentia sa stea singur. Majoritatea bebelusilor stau bine in sezut abia la 7-9 luni.

Este posibil sa se ridice singur cateodata si sa stea astfel cateva minute. Acesta este un eveniment foarte important si trebuie relatat medicului.

In luna a 6-a muschii copilului nu rezista insa la acest efort.

luna 6 Isi intinde ambele maini pentru a prinde un obiect, iar uneori foloseste o singura mana.

Agita in mod voit si articulat un obiect zornaitor si deseori se uita la el in acelasi timp.

Priveste jucaria pe toate partile, atent si fara sa-si mai incruciseze ochii.

Daca ii luati din mana jucaria, este capabil sa-si exprime revolta zgomotos. Tipa cand este iritat.

Totusi, daca scapa jucaria pe jos, de cele mai multe ori uita de ea.

La 6 luni, bebelusul imita unele sunete simple, canta si vorbeste, folosind una sau doua silabe, ca de exemplu: pa, ma, au, ca, mu etc.

Rade, gangureste si scoate tipete ascutite, manifestand astfel si surplusul de energie.

Recunoaste si raspunde in conformitate cu diferite tonuri emotionale ale vocii mamei.

Intoarce capul spre directia din care se aude zgomot si mai ales spre vocea mamei.

Este inca prietenos cu strainii, dar uneori da semne de anxietate cand isi pierde mama din ochi.

Isi recunoaste foarte bine mama, printre alte persoane straine.

Aceasta este dezvoltarea medie a bebelusului de 6 luni. Nu trebuie sa va faceti absolut deloc griji daca bebelusul vostru nu corespunde acestei descrieri.

Daca este sanatos, el va recupera fara probleme in lunile urmatoare.



Dintisorii bebelusului de 6 luni


Tot in jurul lunii a 6-a apar si dintii de lapte. Eruptia dentara nu are insa o data precisa.

Se admite in general ca aceasta are loc incepand cu luna a 6-a, dar de multe ori poate avea loc abia in luna a 9-a sau a 10-a, fara ca acest lucru sa presupuna cauze patologice.

Deci, daca primii dinti ai bebelusului vostru nu au erupt inca, nu e cazul sa va impacientati.

De obicei apar incisivii mediani inferiori, deci dintii de jos, dar e posibil sa apara intai cei de sus. De asemenea, e posibil ca bebelusul de 6 luni sa aiba deja 4 dintisori.

Acest lucru nu tine decat de ereditate.

Evident ca in unele cazuri intarzierea dentitiei poate avea drept cauza unele boli, precum rahitismul, scorbutul etc., insa acestea doar medicul le poate stabili.

Pentru o dentitie sanatoasa, foarte importante sunt o expunere suficienta la soare, o alimentatie buna si echilibrata, care sa contina de ajuns calciu, fosfor, vitaminele D, A si C, regasite in lapte, fructe si legume.


Alimentatia bebelusilor in luna a 6-a



Numai o alimentatie corecta intretine sanatatea si buna dezvoltare a bebelusului.

Pana la 6 luni, laptele de mama trebuie sa constituie alimentul de baza. Cu tot efortul, nu renuntati sa va alaptati copilul.

Un aliment nou care se adauga luna aceasta la mancarea bebelusului este galbenusul de ou.

Albusul va fi oferit copilului dupa varsta de un an. Oul trebuie fiert tare. Nu trebuie sa fie nici moale, nici cleios.

In prima saptamana veti da copilului doar un sfert de galbenus. In a doua saptamana, bebelusul va primi 2 sferturi de galbenus, in zile diferite.

In a treia saptamana a lunii a sasea veti oferi copilului doua jumatati de galbenus, de asemenea in zile diferite.

In a patra saptamana, copilul va manca doua galbenusuri pe saptamana, la interval de doua trei zile. Acestea vor fi integrate in piureul de legume, de la masa de pranz.

Branza de vaci, poate capata o utilizare mai larga, la varsta de 6 luni. La masa de seara, puteti incerca sa inlocuiti treptat laptele cu branza de vaci, amestecata cu orez pasat.

La masa de ora 18, puteti incerca de asemenea sa inlocuiti din cand in cand, grisul cu lapte cu o masa de iaurt cu biscuiti.

bebelus La aceasta varsta, copilul invata sa manance. E timpul sa incerce sa bea din cescuta. In lunile de vara, apa sau sucul de fructe pot fi baute din altceva decat din biberon.

La inceput va fi mai greu, dar cu timpul se va obisnui si ii va face mare placere.

Invatati bebelusul sa fie independent. Imediat ce sta singur in sezut, ii puteti oferi cescuta pentru a se autoservi.

Bineinteles ca la inceput va varsa o oarecare cantitate pe hainute, pe jos sau chiar pe pereti, daca se enerveaza.

Sa nu cumva sa il certati, ci stati deoparte si laudati-l pentru indemanare. Cel mult dojeniti-l, dar fara sa simta agresivitate, caci cu timpul se va inhiba.

Stangacia copilului, urmata de micile accidente, nu trebuie sa va enerveze, ci trebuie sa va faca sa repetati manevra, cu calm si hotarare si in zilele urmatoare.

Curand va sti insa sa apuce cescuta cu ambele manute si o va duce singur la gura. Nu poate fi decat o foarte mare satisfactie! Sursa: http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusul-de-la-0-la-12-luni/bebelusul-la-6-luni/4689/




(no items)
←← newest • ← newer 20
older 20 → • oldest →→
5 | 10 | 20 | 50

Unelte personale