Copii si sexul - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Copii si sexul

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cum si cand vorbim despre sex cu copiii

Astazi, cand copiii nostri sunt expusi tot mai mult mesajelor cu tenta sexuala, discutiile despre sex sunt necesare in orice familie. Copiii si tinerii care pot sa vorbeasca cu parinti despre sex, intr-un mod deschis, au mai putine sanse sa se angajeze in comportamente si actiuni riscante, dar, desi sunt constienti de acest lucru, multi parinti nu stiu cum si cand sa inceapa discutiile despre acest subiect atat de delicat.

Pentru a avea un comportament sanatos, copilul trebuie sa stie ca este o fiinta sexuala si sa fie constient de sexualitatea lui. De aceea, niciodata nu e prea devreme pentru a incepe educatia sexuala, in familie. Problema este ca majoritatea parintilor se jeneaza sa discute despre sex. Se gandesc cu teama ca la un moment dat discutia nu va mai putea fi amanata, iar cand vine momentul isi iau inima in dinti si tin un “curs” demn de facultatile de medicina, din care cel mic nu intelege nimic. Pentru a completa informatia, copilul cauta detalii la cei de aceeasi varsta si ceea ce afla este de multe ori total gresit.

Adevarata eduatie sexuala se face de la varste fragede, pas cu pas. Copilul trebuie supus unui flux continuu de informatii adaptate varstei sale. De exemplu, atunci cand invata partile corpului, la 2-3 anisori, nu trebuie ocolite organele genitale. Vorbeste-i copilului despre ele, evitand insa diminutivele sau eufemismele. Organele genitale se numesc penis si vagin, nu altfel. Cand va invata functia fiecarei parti a corpului, trebuie sa stie si care este functia organelor genitale. Pe masura ce copilul creste, se pot adauga noi si noi detalii.

Cand trebuie sa introduci noi detalii? In principiu, intrebarile copilului trebuie sa te ghideze.

Daca cel mic nu pare interesat de lucrurile legate de sex, va trebui sa preiei initiativa. Priveste in jur si vei gasi ocazii de a deschide subiectul. Sarcina unei rude ar putea fi o astfel de ocazie. “Ai vazut ca matusica are o burtica mare? Pentru ca are un bebe inauntru. Stii cum a ajuns bebe acolo?” sau “Vom merge sa-l vedem pe verisorul tau care s-a nascut ieri. Stii cum s-a nascut?”

Dar educatia sexuala insemana mai mult decat a descrie procesul reproducerii. Toti copiii, de la cei mai mici pana la adolescenti trebuie sa inteleaga ca o relatie cu o persoana de sex opus implica nu numai sex ci si afectiune, grija si iubire. Daca invata asta de la o varsta frageda, copilul va stii in adolescenta ca o relatie sexuala are loc intre persoane care se iubesc si va fi mault mai pregatit pentru a rezista presiunii din jur. La copiii de 11-12 ani, discutiile trebuie sa curpinda informatii despre responsabilitatea pe care o implica relatiile sexuale. Sarcinile nedorite si BTS-urile nu trebuie sa fie o aminintare ci pur si simplu niste lucruri care trebuie cunocute.

Un aspect adesea trecut cu vederea sunt intalnirile. Din filme, copiii invata ca barbatul si femeia se intalnesc, apoi ajung direct in pat. In viata reala, o relatie sanatoasa necesita un timp in care cei doi sa se cunoasca si asta trebuie sa-i transmiti copilului.

Nu uita sa anticipezi mereu urmatoarea etapa a dezvoltarii. La pubertate copiii incep sa se teama de schimbarile care au loc in corpul lor. Un parinte poate a puna capat ingrijorarii vorbindu-i copilului despre ce urmeaza sa se intample. De la 8 anisori ii poti vorbi deja fetitei despre menstruatie. Pana la aceasta varsta, in mod sigur a acumulat deja diverse informatii, unele corecte, altele gresite.

In sfarsit, dar nu in ultimul rand, nu uita sa te relaxezi. S-ar putea sa-ti fie jena, s-ar putea sa nu stii toate raspunsurile. Important nu este raspunsul exact ci discutia in sine. Important este ca fetita sau baiatul tau sa aiba incredere in tine si sa apeleze la tine atunci cand are o problema. Eduatia sexuala nu este o suma de termeni medicali. Educatia sexuala inseamna discutii relaxate si incredere.citeste mai mult[1]

Unelte personale