Copiii hiperactivi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Copiii hiperactivi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Copiii hiperactivi si cateva elemente de nutritie

Hiperactivitatea, cunoscuta si ca Sindromul Deficientei de Atentie (SDA), este tratata in mod conventional cu medicamente care sa modifice comportamentul, arata Jane Clarke, in articolul intitulat Tratament alternativ pentru hiperactivitate, publicat de BBC online. Aceste medicamente au efecte sedative asupra sistemului nervos, iar medicii nu stiu inca daca exista efecte secundare pe termen lung asupra sanatatii copiilor. De aceea, inainte de a recurge la medicamente este bine ca parintii sa ia in consideratie solutii alternative. Una dintre acestea ar putea fi un nou regim alimentar.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri facute recent in ceea ce priveste SDA este aceea ca acizii grasi influenteaza comportamentul. Creierul contine cantitati mari de acizi grasi nesaturati, despre care se crede ca detin un rol vital in modul cum sunt transmise semnalele spre restul corpului. Acizii grasi au o importanta deosebita mai ales in reglarea starilor psihice si a comportamentului.

Pestele furnizeaza acizii grasi necesari organismului

Deoarece studiile au aratat ca in cazul copiilor hiperactivi creierul este mai sarac in acizi grasi suprasaturati decat in cazul celor normali, o modalitate de tratare ar fi aceea de a mari cantitatea de astfel de acizi pe care o ingereaza copilul. Cea mai bogata sursa este pestele gras: somon, macrou, pastrav, hering si ton proaspat (procesul de conservare in cazul tonului indeparteaza majoritatea acizilor grasi). Asa incat din dieta copilului dvs. este bine sa nu lipseasca sandvisurile sau salata de ton, macroul afumat sau la gratar.

Copiii s-ar putea revolta ca trebuie sa manance peste de mai multe ori pe saptamana, caz in care trebuie sa le administrati suplimente alimentare ce contin acizi grasi suprasaturati. Pentru ca doza se stabileste in functie de varsta, greutate si caracteristici personale insa, este nevoie de sfatul unui dietetician. Pentru copiii carora nu le place pestele, acesta poate fi inlocuit in dieta cu seminte de in, pe care le puteti imprastia peste cerealele de la micul dejun sau peste prajiturile pe care le faceti in casa sau puteti folosi ulei de in la salate.

Evitati aditivii alimentari, dulciurile si cafeina

O clasa de compusi chimici asociati cu hiperactivitatea, in sensul ca o maresc, sant aditivii alimentari, asa incat este bine ca acestia sa lipseaca pe cat posibil din alimentatia copilului. Trebuie evitate in special produsele care contin colorantii si conservantii E102, E110, E124, E127, E210, E320, E321 si E219.

Desi cercetarile nu au evidentiat o legatura clara intre zahar sau cafeina si hiperactivitate, Jane Clarke sustine ca de-a lungul experientei sale a remarcat ca alimentele si bauturile care contin multe zaharuri usor de absorbit de organism si cafeina (bauturile pe baza de cola) ii fac pe copii sa se comporte de parca ar fi "bagati in priza". Deshidratarea contribuie de asemenea la lipsa de concentrare, asa ca decat sa dati copilului dulciuri sau sucuri cumparate, mai bine il obisnuiti sa consume multa apa. Incercati alternative mai sanatoase: in loc de ciocolata, dati-i fructe, care sunt o sursa de zaharuri inofensive si serviti mese pe baza de paste, orez, cereale si legume. Daca banuiti ca un anumit aliment, de exemplu portocalele, declanseaza schimbari de comportament la copilul dvs., tineti un jurnal in care sa notati ceea ce a mancat si cum s-a comportat copilul in fiecare zi, pana va dati seama ce ii face bine si ce nu. Daca aveti impresia ca ati identificat o conexiune intre un anumit aliment si tulburarile de comportament, nu treceti direct la eliminarea respectivului aliment din mesele copilului, ci mergeti mai intai la un specialist.mai multe detalii[1]

Unelte personale