Despre bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Despre bebelusi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Sniperman [15 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Cele mai scumpe fotografii cu bebelusi celebri

 Goana dupa fotografiile bebelusilor de vedete a devenit o afacere profitabila atat pentru parinti cat si pentru reviste. Cu cat fanii sunt mai interesati de viata starurilor preferate, cu atat suma ceruta pentru primele instantanee cu nou-nascutii lor sunt mai mari.
Din 1989, cand prima poza cu bebelusul lui Lisa Marie Presley a fost vanduta pentru 100.000 de dolari, si pana astazi, s-a ajuns la sume exorbitante, de milioane de dolari, si asta pentru ca populatia cere.

Multi spun ca nu-i intereseaza, ca sunt banale stirile despre viata personala a vedetelor, dar inauntrul fiecaruia dintre noi mocneste o curiozitate greu de stapanit. Daca nu s-ar cere nu s-ar da, nu? Astfel cum se explica interesul unor reviste de a arunca peste zece milioane de dolari pentru a avea in exclusivitate prima poza cu gemenii cuplului Brangelina sau ai cantaretei Jennifer Lopez?

Top 12 cele mai scumpe fotografii cu bebelusi celebri

1. De departe cei mai multi bani de pe urma fotografiilor cu nou-nascutii i-a incasat celebrul cuplu Jolie-Pitt. Prima fotografie cu gemenii Vivienne Marcheline si Knox Leon a fost vanduta pentru 14 milioane de dolari revistelor Hello si People.

2. Locul doi este destinat tot cuplului Brangelina care a vandut prima poza cu Shiloh, primul copil biologic al cuplului, revistei People pentru o suma cuprinsa intre 5 si 7 milioane de dolari.

3. Urmatorii bebelusi celebrii care au avut mare cautare sunt gemenii lui Jennifer Lopez: Emme si Max care au primit sase milioane de dolari de la revista People pentru prima lor poza.

4. Pentru a avea in exclusivitate prima poza cu Levi, primul copil al actorului Matt McConaughey, revista OK! a scos din buzunar nici mai mult nici mai putin de trei milioane de dolari.

5. Aproape de jumatatea topului, revine cuplul Jolie-Pitt care a primit de la revista People suma de doua milioane de dolari pentru prima poza cu micutul vietnamez Pax Thien pe care l-au adoptat in 2007.

6. Tot pentru doua milioane de dolari a achizitionat si revista Ok! prima fotografie cu Dannielynn, fiica celebrei Anna Nicole Smith care s-a stins din viata pe 8 februarie 2007.

7. Christina Aguilera si sotul ei Jordan Bratman au vandut prima poza cu cel de-al doilea fiu al lor, Max, revistei People pentru 1,5 milioane de dolari.

8. Cateva luni mai tarziu, Jesica Alba a vandut tot pentru 1,5 milioane de dolari revistei Ok! prima fotografie cu fiica sa Honor Marie.

9. Tot in vara anului trecut, revista Ok! a mai scos un million de dolari din buzunar si a achizitionat si prima fotografie cu Maddie Briann, fiica lui Jamie Lynn, sora cantaretei Britney Spears.

10. Tot un milion de dolari, dar de data aceasta din contul revistei People, a primit si Nicole Richie pentru prima fotografie cu fiica ei Harlow Winter.

11. Din top nu putea lipsi nici primul baietel al cantaretei Gwen Stefani, Kinsgton, a carui prima fotografie a fost achizitionata de catre revista OK! contra sumei de 575.000 de dolari.

12. Fotografia primului copil al cuplului Britney Spears - Kevin Federline, Sean Preston, a fost cumparata de revista People pentru 500.000 de dolari.

Mamele ies in strada, nemultumite de decizia de diminuare a indemnizatiei de crestere a copilului

Mamele vor protesta, luni, in fata sediului Ministerului Muncii, cu bebelusi in carucioare, pampersi si banderole negre in semn de doliu pentru "inmormantarea" pe care o pregatesc guvernantii prin intentia de a diminua indemnizatia de crestere a copilului, potrivit Mediafax.
Protestul de la Ministerul Muncii va incepe la ora 12.00, mamele solicitand pastrarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la nivelul actual de 85 la suta din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Cate un copil cu malformatii se naste la fiecare 30 de secunde in China, din cauza poluarii

In total, in fiecare an in China se nasc 1,1 milioane de bebelusi cu o anomalie fizica, reprezentand 7% din nasterile din aceasta tara, statul cu cea mai numeroasa populatie din lume.
"Numarul de nou-nascuti cu anomalii la nastere creste constant, atat in zonele urbane, cat si rurale", a declarat Jiang Fan, viceministru pentru planning familial.

Provincia Shanxi din nord, care gazuieste o importanta industrie de extragere a carbunelui si unde uzinele chimice sunt principala sursa de emisii toxice, inregistreaza cel mai ridicat procentaj de copii nascuti cu defecte, conform Newsin, care citeaza presa chineza.

"Problema anomaliilor la nastere este legata de poluarea mediului, mai ales in cele mari opt zone carbonifere ale tarii", a delarat An Huanxiao, directorul agentiei de planning familial din provincia Shanxi.

Pentru Pan Jianping, profesor la Centrul de cercetare pentru sanatatea copilului si femeii de la Universitatea Xi'an Jiaotong, acest fenomen va avea pe termen lung "un impact asupra dezvoltarii economice si a calitatii vietii". "Presiunea economica este foarte mare pentru familiile care trebuie sa creasca un copil cu probleme fizice, mai ales in zonele rurale", a adaugat el.

Cotidianul Ta Kung Pao, de la Hong Kong, anuntase luna trecuta o proportie mai mica de copii nascuti cu malformatii, intre 4% si 6%.

Potrivit lui Hu Yali, profesor la un spital afiliat Universitatii de la Nankin (est), citat de Ta Kung Pao, factorii ce explica defectele din nastere sunt foarte complecsi: 10% sunt provocate de poluare, 25-30% prin factori genetici, iar restul de combinatia celor doua doua.

Totul despre aparitia dintilor bebelusului

Foarte multi parinti intampina problema aparitiei dintilor bebelusilor lor.Bebelusii reactioneaza insa diferit la aparitia dintilor.Foarte multi bebelusi vor saliva foarte mult atunci cand le vor aparea dintisori,insa acest lucru este un lucru bun pentru ca saliva ii ajuta .Alti copii vor fi mult mai dificili atunci cand le vor aparea dintisori si anume nu vor dormi noaptea vor plange mai mult ,vor avea diaree.Simptomele aparitiei dintilor sunt :bebelusul saliveaza mai mult ,doarme mai putin ,isi musca pumnul sau orice alt obiect ,febra sau diaree.In cazul aparitiei dintisorilor nu prea aveti ce face si nu este foarte bine sa ii dati medicamente ,va reusi sa treca peste aceasta perioada cu siguranta.

Periuta si pasta de dinti. De la ce varsta incepem sa le folosim?

Este bine sa se inceapa sa se foloseasca o periuta de dinti in momentul in care incep sa ii erupa dintii, dar este foarte important ca periuta aleasa
sa fie una speciala pentru copii, pentru grupa de varsta potrivita. Nu este indicata folosirea unei periute de dinti inainte ca bebelusul sa implineasca
un anisor. Periuta trebuie sa aiba dimensiunile potrivite, sa aiba perii moi si capetele rotunjite (pentru a nu leza atat dintii cat si gingia).

Folosirea unei paste de dinti nu este indicata deoarece copilasul nu poate scuipa restul de pasta de dinti ramas dupa periaj, ci, cel mai frecvent, il inghite datorita gustului sau placut. Pe termen lung, ingestia de pasta de dinti cu Fluor poate duce la aparitia de probleme de tipul fluorozei.

Periuta de dinti a copilului trebuie si ea inlocuita, de preferinta o data la 3 luni in cazul unui periaj efectuat corect pentru ca aceasta este perioada de timp in care poate fi folosita pana sa devina uzata.
Daca nu are rabdare sa se spele pe dinti timp de 2 minute este indicat sa ii cumperi o periuta de dinti care cronometreaza durata periajului, sau o clepsidra sau poti pur si simplu sa ii canti cantecelul favorit.
*Puterea exemplului*. Pentru bebelusul tau esti centrul universului si esti supravegheata chiar si cand nu iti dai seama. De ce sa nu profiti? Ia cu tine copilul in baie sa te vada cum iti periezi dintii si, in curand, va dori si el sa faca acest lucru!

Ingrijirea pielii bebelusului

Pielea bebelusului este mult mai pretentioasa decat pielea unui adult ,este mult mai sensibila si mai subtire deaceea necesita o ingrijire deosebita .Pielea bebelusilor secreta mai multa melanina ,substanta care protejeaza pielea impotriva arsurilor solare si razelor soarelui puternice,insa este mult mai putin rezistenta la bacterii.Atunci cand este cald afara trebuie sa stiti ca bebelusii nu transpira lafel de

mult ca noi insa pot aparea mici cosulete de la caldura si din cauza umiditatii.Cand este cald nu imbracati copilul foarte gros si incercati sa-i cautati niste hainute mai largi si din materiale foarte bune.Dupa fiecare baie bebelusii trebuiesc unsi cu ulei special pentru copii .Atunci cand copilul a facut pe el aveti intodeauna grija sa il stergeti si sa il curatati foarte bine,folositi o crema pentru bebelusi intodeauna .Daca bebelusul dumneavostra are pielea iritata,rosie si descumata incercati sa cereti in orice caz sfatul medicului inainte de a folosi orice produs natural sau cumparat de la farmacii sau magazine speciale pentru copii.

Igiena orala a nou-nascutului

Igiena orala a nou-nascutului ramane unul dintre subiectele mai putin cunoscute pana in ziua de azi, deoarece, daca bebelusul nu are inca dinti,
de ce ne-am preocupa de igiena sa orala?

*Cand se poate incepe igienizarea orala a bebelusului?* Igiena orala a nou-nascutului ar trebui inceputa cel putin din momentul aparitiei primilor
dinti (perioada cuprinsa intre 6-12 luni). La inceput, este indicata folosirea de comprese sterile (sau a unui material extrem de curat) umezite
si reci pentru a curata gingiile bebelusului, dintii (in cazul in care au erupt deja) , a zonei de sub limba, interiorul obrajilor; obiceiul de
igienizare trebuie instituit dupa fiecare masa si in mod obligatoriu seara,inainte de culcare.

*De ce este indicata igiena orala chiar daca bebelusul nu are inca dinti*? Sunt mai multe motive, principalele fiind: prin curatare se reduce numarul
de bacterii existent in gura copilului si, prin masajul efectuat asupra gingiei, bebelusul dobandeste o stare de bine mai ales in momentul in care
incep sa-i apara primii dintisori.

Dupa ce ai curatat dintii si gingiile bebelusului, inainte de culcare (fie seara fie in timpul zilei), evita sa-i dai biberonul cu lichide dulci sau
suzeta pe care ai pus miere sau altceva dulce, pentru ca zaharurile vor adera de dinti si se va initia procesul de demineralizare, existand
pericolul de aparitie al cariilor dentare.

Cand igienizezi gurita bebelusului, profita de ocazie pentru a inspecta dintii si gingiile.
Initial, igienizarea orala o vei face tu, dar, in jurul varstei de 2 ani,unii copii s-ar putea arata interesati sa-si curete singuri dintisorii. Este
bine sa-l incurajezi in acest sens, dar e bine sa stii ca nu are inca dexteritatea necesara pentru a efectua un periaj corect si trebuie
supravegheat si ajutat. De-abia in jurul varstei de 7-8 ani va fi complet capabil de o igienizare corespunzatoare.


Perioada de somn pe grupe de varste

Perioada de somn pe grupe de varste:


Varsta

Ore de somn
In primul an de viata atat ziua si noaptea

15-16 h/zi
Intre 1 si 2 ani

12-14h/zi
Intre 3 si 7 ani

11-12h/zi
Intre 7 si 14 ani

8-9h/zi
Intre 14 si 20 ani

7-8h/zi

Nevoile pana in 3 ani

Laptele este unul dintre cele mai mari nevoi alea copilului nou nascut ,si inca din primele zile ale vieti el este vital si de ne lipsit in alimentatia copilului pana la 3 ani si dupa.Copilului de pana in 3 ani ii trebuie administrata si vitamina D care fixeaza calciul .Vaccinele sunt si ele indispensabile pentru copilul pana in 3 ani pentru ca il feresc de multe boli ba chiar uneori sunt vitale si previn multe

complicatii.Scutecele sunt si ele de nelipsit si in primul am mai ales ,iar la alti copii chiar si mai mult trebuiesc schimbate foarte des si cu siguranta va vor da ceva vreme bataie de cap .Trebuie sa aveti grija cum ii faceti baie micutului si sa fiti atenta cum doarme .Somnul nu trebuie sa fie facut pe perna si nu trebuie lasat sa stea foarte mult numai intr-o pozitie pentru ca are capul moale si daca il lasati numai pe spate s-ar putea sa isi deformeze capul .

Activitatile zilnice ale prescolarului si perioada de odihna a acestuia

Copilul prescolar si scolar din primii ani de invatamant desfasoara o activitate fizica si intelectuala usoara sau medie.Cu toate acestea, efortul depus zilnic este resimtit de sistemul nervos, astfel incat dupa masa de pranz sunt indicate 1-2 ore de somn pentru refacerea

fortelor .Seara copilul isi cauta un remediu de a se odihnic si inveselii deobicei acesta este televizorul. Este foarte daunator a permite copiilor sa urmareasca televizorul mai mult de 3 ore pe zi .

Prima vizita a bebelusului la cabinetul stomatologic

Extrem de multi tineri si persoane adulte se prezinta la cabinetul stomatologic pentru o “prima” vizita , la o varsta mult mai avansata decat
cea indicata pentru primul consult, cu probleme dentare ramase netratate, chiar si in ziua de azi care abunda in materiale publicitare distribuite pe
canale media cu acces larg la populatie (reclame la paste de dinti, ape

de gura etc care promoveaza si chiar incurajeaza vizita la cabinetul
stomatologic cel putin o data la 6 luni). Prima vizita a copilului la cabinetul stomatologic ar trebui sa aiba loc cand copilul are *12 luni*.

De ce nu ai incerca sa asiguri de cat mai de timpuriu posibil un avantaj in ceea ce priveste sanatatea oro-dentara propriului tau copil?

Sunt nenumarate cazurile in care persoane adulte se prezinta la cabinetul stomatologic cu frica de dentist. Nimanui nu ii plac dentistii, dar... Este
bine sa stii ca mediul de acasa (familia) influenteaza extrem de mult atitudinea copilului fata de cabinet si tratamentele stomatologice.

De asemenea, relatarea oricarei experiente negative traite de adult la stomatolog in fata copilului are rolul de a-l face pe viitor sa nu-si
doreasca sa mearga la cabinet, si, mai grav, chiar sa-si ascunda eventualele dureri doar pentru a nu ajunge acolo. Copiii nu au frica de stomatolog
innascuta, ci ea este dezvoltata de-a lungul vietii prin imitarea atitudinii adultilor, prin acumularea unor experiente care nu au fost traite de ei
insisi si prin cultivarea acesteia cu rolul de a-l face pe copil mai ascultator.

Consultul realizat de la varsta de un an permite adaptarea copilului la atmosfera cabinetului, cu personalul. Prima vizita nu presupune nicidecum
efectuarea vreunei manopere, cu atat mai putin a unei manopere care ar implica un anumit grad de durere. Prima vizita e pentru a face cunostinta
unii cu altii, pentru a incepe sa ne cunoastem si poate pentru o examinare efectuata nu foarte minutios a dintilor si gingiilor copilului, a nivelului
de igiena existent, a eventualelor probleme ce pot exista. In decursul primei sedinte se va discuta cu parintele referitor la problemele ce pot
aparea la fiecare categorie de varsta, de alimentatie, sfaturi privind igienizarea.

Cu cat sunt realizate mai devreme, consultatiile au o durata de timp mai redusa, sporind confortul copiilor, copiii se adapteaza mult mai usor la
mediul din cabinet si nu dezvolta fobia de tratamente stomatologice.

Activitatile zilnice si perioada de somn la sugar

Volul si intesnitatea activitatilor zilnice variaza de varsta copilului si de preocuparile sale particulare; de aceste considerente trebuie tinut cont in organizarea odihnei si a timpului sau liber.

In primul an de viata activitatea copilului se rezuma la efortul fizic solicitat de alimentatie de plans , sau de joaca , cu sau fara jucarii, in patutul sau.La aceasta varsta somnul constituie singra forma de odihna.

Sursa: Mamica moderna

Igiena incaltamintei la bebelusi

Din primul an de viata copilul trebuie sa poarte incaltamine ,aceasta il protejaza fata de temperatura ,de asperitatile solului de lovituri , taieturi si arsuri.Incaltamintea trebuie sa respecte forma piciorusului copilului di dimensiunea lui ,trebuie sa fie lejera sa permita miscarea degetelor si sa fie cat mai

stransa in spate pentru a fixa bine piciorul in mers.O incaltaminte prea stransa , inafara ca produce dureri , duce cu timpul la aparitia de leziuni cutanate (rosaturi), degeraturi in timpul iernii , schipatat si paote modifica mersul normal al copilului sau deformarea degetelor.Materialul ideal pentru confectionarea incaltamintei copilului este pielea animala , dar in sezonul de vara este recomandat purtarea sandalelor pentru ca piciorul sa poata sa respire.Incaltamintea va fi purtata de regula peste o soseta sau ciorap tricotat, confectionat pe cat posibil din bumbac sau ameste de bumbac cu fibre sintetice.


Igiena imbracamintei la bebelusi

Ca parte a igieni individuale , isi are rolul sau bine determinat in mentinea permanenta a starii de sanatate a organismului.Imbracamintea trebuie sa corespunda formelor corpului ,mai ales la copiii aflati in crestere si carora le poate ingradi miscarile;imnbracamintea deci trebuie sa fie simpla si

comoda,confectionata din materiale usore , dar care sa indeplineasca cerintele igienice in general si ale termoreglarii in special.Pentru bebelusi este indicat ca hainele sa fie din bunbac si nu din textile deoarece pot aparea reactiile la anumite materiale.

Saptamana mondiala a alaptarii

In perioada 1-7 august are loc Saptamana Mondiala a Alaptarii, organizata la initiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o retea internationala de organisme ce lucreaza impreuna cu OMS si UNICEF pentru promovarea alaptatului la san. Evenimentul este organizat in peste 170 de tari la initiativa OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda alaptarea copilului pina la virsta de doi ani, iar in primele sase luni de viata ale copilului el trebuie sa fie alimentat exclusiv la san.


Laptele matern asigura nutritia cea mai bine adaptata necesitatilor nou-nascutilor si copiilor mici si reduce riscurile malnutritiei, anemiei, retardului statural si greutatii scazute in rindul copiilor de pina la 2 ani. Laptele matern ajuta la prevenirea infectiilor si bolilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si reduce riscul unor afectiuni cronice serioase in viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.

Un lucru asa de natural prin care ne identificam cu restul mamiferelor, alaptatul, a devenit nepopular si considerat dificil in societatea actuala, desi din studii si cercetari au reiesit numeroase beneficii pentru sanatatea copilului si pentru sedimentarea relatiei afective mama-prunc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte artificial) pana la sase luni de viata si apoi continuarea alaptarii in paralel cu alte alimente pana la varsta de doi ani.

In Romania doar 16% din mame isi hranesc copii exclusiv la san in primele 5 luni, conform unor date.

saptamana mondiala a alaptariiDe vina e lipsa acuta de consiliere si informare a mamelor in clinici si maternitati, impreuna cu o serie de mituri false la care e expusa viitoarea mama: cum ca unele femei nu au suficient lapte, copilul ramane infometat, nu creste la fel ca cei hraniti cu lapte de vaca imbogatit, etc. La acestea se adauga lipsa de referinte culturale, dupa decenii in care ne-am dezvatat sa alaptam vazand alte femei cum isi hranesc copiii cu biberonul. La mijloc s-au strecurat si interese comerciale ale unor producatori de lapte artificial care prin campanii insistente de marketing au reusit sa puna intr-o lumina pozitiva hranirea bebelusului cu lapte de la o alta specie – vaca – din care se elimina sau se adauga componente pentru a imita laptele matern.

mentatia la san este varianta ideala pentru nou-nascuti. Este foarte important ca mamele sa constientizeze faptul ca laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutritionale ale sugarului si protejeaza bebelusul de infectii microbiene sau virale", a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Programul saptamanii mondiale a alaptarii in Romania organizat de:

  • IMOPEDIA
    * Biovente Romania
    * Romar
    * Fanfara PR
    * Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare
    * Grupul de Sprijin pentru Alaptare din Bucuresti

3 august 2010 - Grup de sprijin in alaptare – ora 18.30, parcul Izvor;

7 august 2010 - Maratonul alaptarii organizat in AFI PALACE COTROCENI (etajul 1) – orele 18-20 - e asteptata participarea a peste 100 de mame si 50 de tati care vor primi tricouri polo inscriptionate.


Igiena unghiilor la bebelusi

Igiena unghiilor , doar in aparenta neimportanta, constituie o parte esentiala a igienei individuale.A mentine la copii unghiile frumoase si sanatoase presupune a le ingriji prin proceduri simple de manichiura : taierea lor din timp in timp , cu mare atentie la marinile laterale care au uneori tendinta la "incarcare" (patrunderea adanc in tesutul moale periunghial)

cu riscul procedurii de dureri, dar si de procese infectioase , atat micobiene cat si mitocice. Netaierea la timp a unghilor copilului din neglijenta mamei sau orice alta cauza permite formarea si dezvoltarea unor depozite subunghiale de culoare neagra, formate din amestec de celule cutante distruse, din microbi sau ciuperci parazite.Existenta acestor depozite , pe langa faptul ca reprezinta surse de imbolnavire (acolo se aduna pe langa microbi si numeroase oua de paraziti intestinali), traduce si starea precara de igiena a individului.

Dezvoltarea nou-nascutului

Imediat dupa nastere copilul pierde o parte din greutatea sa (scadere fiziologica in greutate) , deoarece , pe de o parte, elimina o cantitate importanta din continutul sau intestinal si , pe de lata parte , pentru ca pierde lichidele prin rinichi , piele si prin respiratie,
fara sa primeasca echivalentul acestor pierderi prin alimentatie. Dupa 2 saptamani greutatea de la nastere este recuperata , iar de acum incepe procesul de crestere ponderala contunua pana la varsta adulta, dar cu variatii mari in anumite perioade de dezvoltare, dintre care cea mai importanta este cea din primul an de viata.

Spalatul pe dinti la copii si bebelusi

Spalatul si periajul dintilor constituie o alta indatorire igienica zilnica cu care copiii trebuie invatati de la o varsta destul de mica; sunt de admirat parintii care reusesc sa determine copilul de la 2 ani si jumatate- 3 ani sa se spele pe dinti singur sau mai degraba din spirit de imitatie, odata cu unul din parinti sau cu fratii mai mari. Spalatul dintilor se face minimum o data pe zi

(dupa masa de seara) , de doua ori pe zi (dimineata si dupoa masa de seara ) si optim , dupa fiecare masa ; daca aceasta ultima recomandare nu este realizabila , atunci spalarea dintilor dimineata si seara va fi completata peste zi cu clatirea energica a gurii dupa fiecare masa, pentru indepartarea resturilor alimentare care altfel pot determina , prin putrefactia lor, mirosul dizgratios al gurii, iar prim fermentarea aparitai cariilor dentare.


Baiile si spalarea partiala la copii

Baia, spalarea partiala se adreseaza numai anumitor parti ale copilului cele mai expuse la murdarie (maine, fata, gat, picioare, subsori) si se practica zilnic sau chiar de mai multe ori pe cursul aceleasi zile, in cazul in care copilul isi desfasoara activitatea intr-un mediu mai putin curat.Obiceiul sau mai bine zis necesitatea spalarii mainilor cat mai des si obligatoriu inainte de orice masa, trebuie insuflat copiilor inca de la varsta de 2-3 ani

, pentru ca fara aceasta deprindere copilul risca sa se imbolnaveasca de boli precum dizenteria, hepatita virala, parazitozele intestinale.
Parintiiau de invins cate o data indaratnicia copiilor , in special a celor mai mari, care accepta cu dificultate , in special din comoditate, fie baia generala , fie spalarea partiala, zilnica. Cu intelepciune , prin sfaturi educativ-sanitare si prin puterea exemplului personal, parintii trebuie sa-i determine pe copii ca igiena corporala sa le "intre in sange"

Perioada de nou-nascut (0-30 zile)

Reprezinta prima si cea mai critica perioada din viata , determinata de modificari biologice importante si dominata de eforturile de adaptare ale organismului nou-nascutului.Copilul trece de la viata intrauterina la cea extrauterina si este obligat sa se adapteze unui mediu pe care nu-l cunoaste, dar pentru care este pregatit filogenetic.
La nastere , capul este mare comparativ cu trunchiul, reprezentand 1/4 din lungimea corpului, fata de numai 1/8 cat este la un adult.De asemenea creierul este bine dezvoltat cantitativ, reprezentand 1/8 din greutatea corpului.Cutia craniana a nou-nascutului pare foarte mare in comparatie cu fata.Coloana vertebrala nu prezinta nici o curbura.Tibiile sunt usor incurbate,dar pe masura ce copilul creste in varsta, aceasta modificare de forma dispare, gamba capatand conformatia normala intalnita la adult.

Igiena corporala la bebelusi

Igiena corporala la bebelusi constitue una din deprinderile cu care trebuie obisnuit copilul, inca din cea mai frageda varsta a sa. Daca la inceputul vietii sarcina asigurarii unei corecte igiene corporale revine mamei, cu timpul ea trebuie sa-l antreneze pe copil, prin masuri de autoingrijire, la mentinerea propiei sale sanatati.Curatenia pielii se asigura cu usurinta prin spalarea ei cu apa ,
preferabil calda (35-38 grade Celsius) si sapun.In afara efectului sau de curatenie locala , spalarea asigura tegumentelor si o intensificare a circulatiei sangelului; are in plus si actiune calmanta asupra sistemului nervos, creand la scurt timp de la terminarea spalarii o stare de buna dispozitie.
Curatenia corporala prin bai generale zilnice la sugarul mic, din doua in doua zile la sugarul mare, la 3-4 zile la copilul mic si nu la mai mult de 6-7 zile la copilul prescolar si scolar se efectueaza cu apa calda la temperaturi variabile (de la 30 la 38 grade Celsius).Daca la sugar si la copilul mic baia de face in lighean sau cada din baie , este bine ca , pe masura ce copilul creste si in functie de posibilitati, sa fie deprins cu utilizarea baii genrale sub forma de dus, acest mod de spalare este mult mai igienic.
Este gresit obiceiul baii inceput si terminat cu apa calda si este bine de mic copilul sa fie obisnuit cu dusuri alternante calde cu reci si , in plus , cu apa la temperaturi nu prea ridicate (30-32 grade) pentru stimularea calirii organismului sau.


Dezvoltarea motorie si de cunoastere -vorbirea

Dezvoltarea motorie si de cunoastere -vorbireaPana la varsta de 12 luni copilul invata sa spuna 3-5 cuvinte bisilabice cu adresabilitate (numeste cu ele personae ,lucruri sau actiuni),mama ,tata,baba,papa,titi.

Intre 12 si 24 luni vocabularul sau se imbogateste substantial ,ajungand la 20- 30 de cuvinte pronuntate mai mult sau mai putin correct.In aceasta perioada se formeaza acel jargon ,”limba lui” pe care de obicei mama si familia o recunoasc si converseaza in acest mod.Este recomandat la aceasta varsta san u se insiste in corectarea cuvintelor pronuntate gresit de copil,dar nici san u se foloseasca in vorbire de catre adulti,jargonul lui.Veti continua sa-I vorbiti correct,clar,afectiv.

Dorinta copilului de a se dace inteles “de a vorbi” este legata de sentimental dragostei fata de mama si familie.De aceea trebuie intretinuta tot printr-o comunicare afectiva..

De la 2 la 3 ani ,copilul realizeaza formarea de propozitii prin asocierea a 2 sau 3 cuvinte.

De retinut ca “vocabularul activ” (cuvintele pe care copilul le pronunta) este destul de sarac fata de vocabularul “pasiv”,respective cuvintele pe care copilul le intelege din conversatia adultilor.

Tulburarile de vorbire nu sunt rre la copii.De aceea,este bine ca la consultatiile perioadice la dispensar sa informati medical si asupra evolutiei limbajului copilului Dvs.

Tulburarea cea mai grava este surdo-mutitatea-copilul nu invata sa vorbeasca fiindca nu aude

Importatn de retinut ca si copii care nu adu pot sa invete sa vorbeasca daca tratamentul logopedic se incepe foarte precoce.

Deprinderea de a fi curat

Deprinderea de a fii curatDorinta mamelor de a rezolva cat mai curand aceasta situatie este indreptatita.Dar ca si in alte domenii de manifestare a copiilor,personalitatea lor este cea care decide.

Dprinderea de a fi curat ,respective “folosirea olitei” nu trebuie fortata,iar copilul nu trebuie dresat.Veti cauta sa obtineti “obisnuiinta de a fi curat” prin metodele cele mai blande.

Copilul poate fi pus pe olita cans sta bine singur in sezut.Aceasta perioada poate sa fie intre 8 si 10 luni.Daca copilul are scaun la ore regulate ,dimineata sau inainte de baie ,alegeti pentru a fi pus pe olita aceasta perioada.Dacxa prin mimica sau gesture observati la copil nevoia de a avea scaun ,puneti-l pe olita in acel moment.Totul trebuie facut cu blandete si calm.Nu tineti copilul pe olita mai mult de 10 minute si nici nu-i distrageti atentia cu alte preocupari.Prin cuvinte si gesture incurajati-l sa aiba scaun.Daca nu a reusit ,nu-l certati.

Daca copiulul nu este “potrivnic” olitei ,puneti-l pe olita dupa fiecare masa.Daca plange la vederea olitei renuntati pentru o perioada sa o folositi.In jurul varstei de 1 an si 6 luni -2 ani ,majoritatea copiilor pot fi obisnuiti sa foloseasca olita pentru scaun.Controlul sfinteruloui vezical se face mai tarziu.Copilul care continua sa poarta scutec dupa varsta de sugar,mai greu se va obisnui sa-si controleze emisiunea urinii.Controlul sfinterului vezical se realizeaza in jurul varstei de 2 ani -2 ani si 6 luni ,dar faptul de a mai “uda” uneori patul nu este anormal.Nu este recomandabil sa sculati copilul in timpul noptii sa urineze.Nu-I dati seara sa bea o cantitate mare de lichide.

Dezvoltarea motorie si de cunoastere pe perioade

Dezvoltarea motorie si de cunoastere pe perioadeLa o luna ,culcat pe burta ,incearca sa ridice capul ,dar ii cade imediat.

In a doua luna privirea incearca sa fixeze un obiect luminos sau viu colorat ;culcat pe burta ,ridica capul 5-8 cm de la nivelul orizontal,ii cade

usor ;luat in brate isi tine capul ,apoi ii cade in fata (copilul in brate ,capul trebuie sustinut ),zambeste.


In lunile a 3 –a si a 4-a culcat pe burta ,sta sprijinit pe coate,poate intoarce capul liber spre stanga si dreapta.Abdomenul este bine sprijinit ,dar isi poate ridica putin pieptul.Intinde mainile pentru a apuca obiecte usoare,jucarii.Culcat pe spate are o pozitie stabile ,se joaca cu mainiile .le priveste ,le baga in gura .Picioarele sunt indoite din sold si genunchi spre corp.Se ating in aer,pedaleaza.Luat in brate isi tine capul,urmareste obiecte sau personae care se misca.Isi recunoaste mama si persoanele cele mai apropiate.Gangureste.Rade in hohote,apuca obiecte usoare pentru a le duce la gura.


In lunile 6-5 asezat pe burta ,se sprijina pe palme.Degetele sunt rasfirate;poate ridica pieptul si chiar putin burta.Bazinul sta sprijinit ,indoaie picioarele din genunchi formand un unghi de 90% .Talpile se apropie in aer.Din aceasta pozitie se poate impinge inapoi.Asezat pe spate se joaca active cu mainiile si picioarele.Isi tine mainile si picioarele indoite,isi baga degetele de la picioare in gura.Uneori ,isi ridica capul ca sa-si poate atinga mai bine picioarele.se intoarece pe ambele parti de pe burta pe spate si invers.Sta in sezut sprijinit sau singur .


In lunile a10-a si a12-a cuceririle motorii si verbale ale copilului sunt importante.Copilul se sprijina bine in picioare,merge sustinut ,sta cateva secunde singur in picioare.


Intre luniile a 12-a si a 15-a paseste singur;la 18-20 de luni fugr greoi ,la doi ani fuge bine ,dar se impiedica adesea si cade.


Intre 18 luni si 2 ani ,poate urca scara treapta cu treapta ,tinut de mana.

Perioada de la 2 la 3 ani este marcanta de nevoia copilului de miscare,uneori manifestata destul de zgomotos.



Prevenirea tulburarilor de comportament

Prevenirea tulburarilor de comportamentCopilul Dvs. vine pe lume cu o constelatie biologica si temperamentala speciala,imprimata prin ereditate,Caracterele bune sau rele ale acestui “model” ereditar nu sunt determinate pentru evolutia copilului.Evolutia lui fizica si comportamentala este puternic influentata de conditiile

mediului in care se dezvolta.Pentru comportament ,influenta impresiilor din jur este cea mai importanta si adaugam ca influenta “impresiile din jur” este cu atat mai mare cu cat copilul este mai mic.Exista o asa numita “faza sensibila” a formarii comportamentului de la nastere pana la 3-4 ani,perioada in care copilul primeste aceste impresii cu aviditate si raspundere la ele cu intregul sau potential biologic,fizic,psihic,afectiv si intellectual.Tot ce se va intamplaq ulterior in viata copilului va fi grefat pe aceasta “imagine” despre lume pe care a capatat-o in primii ani de viata.

Asigurand copilului Dvs. un climat de singurata,ocrotire si armonie familiala,totul va fi bine.Copilul are nevoie de siguranta,el trebuie sa se simta ocrotit si iubit.De la Dvs. va invata comportamentul ,afectiunea,modul de a primi sau a da,independenta,sociabilitatea.

Aparitia dintilor temporari

Aparitia dintilor temporariMomente de emotie si bucurie.Aproape toti parintii asteapta cu nerabdare aparitai primilor dinti ,ca un semn al cresterii copilului lor.

Dentitia de lapte are 20 de dinti ,pe fiecare maxilar 4 dinti incisive,2 dinti canini si cate 4 masele.Timpul de aparitie a dintilor de lapte este destul de variat.Schema urmatoare indica aceasta variabilitate prin notaia “+ ” si “-” fata de media aparitiei fiecarui dinte.Intervalul cuprins intre aceste date intra in limitele normale.Pentru intarzieri peste aceste termene adresati-va medicului.

Parerea ca eruptia dentarea produce tulburari generale si mai ales digestive nu este justificata.Daca in perioada eruptiei dentare apar tulburari care depasesc o anumita stare de nervozitate si inapetenta,apelati la medic.Poate fi o coincidenta intre aparitia dentitiei si o imbolnavire oarecare

Dezvoltarea motorie si de cunoastere

Dezvoltarea motorie si de cunoastereDeosebit de importante in aprecierea evolutiei normale a sugarului si copilului mic sunt manifestarile legate de dezvoltarea motorize si de cunoastere (vorbirea,comportamentul socio-afectiv,recunoasterea personalitatii copilului).

Copilul sanatos are un tonus psihic bun,este vessel.afectiv ,capabil si dornic de a invata mestegul,de a deveni “mare” .Pentru o apreciere corecta trebuie sa tinem seama de faptul ca miscarea ,mersul ,vorbirea ,mimica si chiar si manifestarile affective “se inavata”.Deci ,copilul trebuie privit in ansamblul conditiilor de mediu –daca este sufficient solicitat,daca i se potriveste ,I se dau jucarii,se coaca cu el.Preocuparea parintilor sau a persoanei care se ocupa de ingrijirea copilului este unul din factorii decisive in dezvoltarea normala motorize si psihica a copilului.

Nou-nascutul doarme aproape tot timpul.Se trezeste numai la suptt sau in legatura cu unele stari de discomfort fizic : pozitie incomoda,colici abdominale,daca este ud sau avut scaun etc.Tresare si clipeste la zgomote puterinice.


Feriti copiii de accidente

Feriti copiii de accidenteDupa varsta de un an ,cand copilul se poate misca cu usurinta,campul lui de actiune se poate misca cu usurinta ,campul lui de actiune se largeste.Odata cu acestea si posibilitatea de a crea de a creea conditiile de accidente.Ferestrele si

balcoanele sant inepuizabila sursa de curiozitate.Asigurati usa de la fereastra si ferestrele cu incuietori pe care copilul san u le poata deschide.

Prizele sau orice alta sursa de current electric,trebuie astupate cu capace speciale,in orice caz camuflate pentru a nu trezi curiozitatea copilului.

Nu lasati in locuri unde poate sa ajunga copilul nici un fel de substanta,medicamente,substante insecticide,detergenti,benzina .etc.

Bucataria este locul unde se intampla adesea accidente.Arsuri cu lichide fierbinti,arsuri de la foc,intoxicatii cu gaz metan de la aragaz.Atentie deosebita in aceasta zona a apartametului Dvs.

Pe strada,in parcuri si la locurile de joaca,copilul mic trebuie permanent supravegheat.In entuziasmul jocului,copilul nu observa situatiile periculoase in care se poare angaja.

In excursii si deplasari cu masina aveti grija sa asigurati usile masinii.Fiti atenti ,conducatorii auto,chiar numai o frana brusca poate ranii copilul.

Feriti copilul de contactul cu animale ,chiar cele din gospodaria propie.Cainele de curte,bland si credincios ,poate devenii periculos daca copilul incearca sa-l prinda sau sa-l traga de coada.

Feriti sugarii de accidente

Feriti sugarii de accidenteStatisticile la scara internatinala arata ca 40% din decesele pana la varsta de 15 ani se datoreaza accidentelor.Numai grija Dvs. permanenta va feri copilul de accidente.

La sugari si copiii mici cele mai multe accidente se produc in locuinta,de aceea nu la sati copiii singuri in

casa,nici chiar pentru scurt timp.

La, sugari,cele mai fregvente accidente sant sufocarile fie infundarea fetei in perne sau scutece,prin inecarea cu varsatura sau inghitirea de corpuri straine (resturi de jucarii,bani,hartie,medicamente,boabe de legume,paine sau biscuit,fructe).Evitati sa puneti in patul sau carucioarul copilului perne moi sau obiecte pe care poate sa le traga peste fata,jucarii pe care le poate desmembra.Nu-I dati in mana fructe sau bucati de paine sau biscuit pentru a se juca.Copilul incearca totul cu gura si ar putea sa rupa o bucata mai mare si sa se inece.

Nu lasati sugarul chiar foarte mic nesupravegheat pe masa de infasat sau in patul Dvs. Chiar daca se misca foarte putin ,poate sa alunece ,iar caderile pentru copii sunt foarte periculoase.

Nu lasati in pat jucarii pe care copilul se poate urca si aplecandu-se peste pat sa cada.

Nu lasati copilul nesupravegheat in cadita de baie chiar daca sta bine in sezut.

Nu folositi in imbracamintea si rufaria copilului lucruri cu care se paote strangula (snururi prea lungi la caciulite,tetina prinsa la gat cu snur,hamuri..etc)

Patul copilului nu trebuie asezat in apropierea unei surse de caldura (sobe sau aparate de incalzit electrice).Copilul pate sa se aplece peste pat sau sa arunce din pat obiecte (scutece ,jucarii)care pot sa ia foc sis a declanseze un incendiu.

Nu trebuie lasat copilul mic nesupravegheat in compania fratilor mai mari ;ei insisi ,nestiutori ,din entuziasmul pentru “mica papusa” ii pot provoca un rau.

Exercitii pentru bebelusi

Exercitii pentru bebelusiExercitul se poate incepe in jurul varstei de 4-5 luni .Copilul culcat pe burta cu picioarele catre Dvs.Treceti mainile sub partea inferioara a
toracelui si ridicati incet copilul deasupra planului mesei.Refelx,copill se mentine in pozitia orizontala.Miscati-l usor lateral si in la stanga ca o leganare.Acest lucru il ajuta sa se tina in aceasta pozitie si-I face multa placere.


Exercitiul pentru intarirea muschii abdomenului spatelui si ai bratelor.

Exercitiul pentru intarirea muschii abdomenului spatelui si ai bratelor.Exercitiul se poate incepe in jurul varstei de 5-6 luni ,cand copilul tinut de maini incearca singur sa-si ridice capul si umerii.Copilul culcat pe

spate apuca cu mainile degetul mare al mainilor Dvs. Mana Dvs. ii cuprinde partea inferioara a antebratului.Vorbindu-i si indemnandu-l il trageti catre Dvs pana cand copilul ajunge in pozitie sezanda.Mentine-ti-l astfel cateva clipe,apoi il lasati incet in jos in pozitie culcat (atentie sa nu-si loveasca capul)Repetati exercitiul de 2-3 ori .exercitiul intareste muschii abdomenului spatelui si ai bratelor.


Exercitiul pentru intarirea musculaturii boltei piciorului si a gambei.

Exercitiul pentru intarirea musculaturii boltei piciorului si a gambei.Exercitiul de mers pe varfuri si pe talpa ;se executa cand copilul a inceput sa mearga .Copilul –asezat in picioare in fata Dvs. Ii prindeti ambele
maini si le ridicati de-a lungul capului,sustinandu-l usor.Indemnati copilul sa paseasca pe varfuri,apoi pe toata talpa.Dvs. mergeti inapoi .Repetati exercitiul de 4-5 ori .Exercitiul are ca scop intarirea musculaturii boltei piciorului si a gambei.

Exercitiu pentru intarirea musculaturii membrelor inferioare si a muschilor abdominali

Exercitiu pentru intarirea musculaturii membrelor inferioare si a muschilor abdominaliExercitiu se poate incepe in jurul varstei de 4-5 luni.Copilul culcat pe spate cu picioarele catre Dvs. .Se prind cu amandoua mainile picioarele
copilului deasupra gleznelor,in asa fel ca degetul mare sa fie inauntru,miscarea se executa intinzand si indoind alternative membrele inferioare(miscare de bicicleta ) cu usoara apasare pe abdomenul copilului.Acest exercitiu ajuta la intarirea musculaturii membrelor inferioare si a muschilor abdominali.

Exercitiu pregatitor,copilului pentru a sta in picioare si pentru a merge.

Exercitiu pregatitor,copilului pentru a sta in picioare si pentru a merge.Exercitiul de sprijinire si pasire incepe in jurul varstei de 7-8 luni.Copilul cu spatele catre Dvs.;degetele Dvs sub substioara copilului;degetul
mare catre spate.Copilul se sprijina pe talpile picioarelor.Indemnati copilul sa paseasca.Exercitiul are drept scop sa intareasca articulatiile genunchilor si articulatiile coxo-femurale.Pregateste copilul pentru a sta in picioare si pentru a merge

Exercitii gimnastica bebelusi,pentru intarirea musculaturii picioarelor si abdomenului

Exercitii gimnastica bebelusi,pentru intarirea musculaturii picioarelor si abdomenuluiExercitiu se poate incepe in jurul varstei de 4-5 luni.Copilul culcat pe spate cu picioarele catre Dvs. .Se prind cu amandoua maini picioare
copilul deasupra gleznelor,in asa fel ca degetul mare sa fie inauntru.Se intind membrele inferioare,apoi se indoaie si se flecseaza pe abdomen apasand usor abdomnenul copilului.In primele zile se executa de 2-3 ori ,se creste treptat pana la 5-6 miscari.

Exercitiul pentru intarirea muschiilor membrelor superioare si a trunchiului.

Exercitiul pentru intarirea muschiilor membrelor superioare si a trunchiului.Exercitul se poate incepe cand copilul se sprijina bine in maini si incearca sa mearga in patru labe.Copilul culcat pe burta;prindeti-l cu mana
dreapta picioarele deasupra incheieturii gleznelor.Mana stanga o treceti sub abdomenul copilului.Ridicati usor copilul,in asa fel ca sa ramana sprijinit in maini.Va incerca sa se sustina apoi sa inainteze,mergand in maini.Exercitiul intareste muschii membrelor superioare si a trunchiului.

Exercitii gimnastica bebelusi,pentru intarirea musculaturii bratelor si umerilor

Exercitii gimnastica bebelusi,pentru intarirea musculaturii bratelor si umerilorExercitiu se poate incepe in jurul varstei de 4-5 luni .Capul culcat pe spate.Pimnul copilului prinde degetul mare de mainile Dvs. ;cu celalte degete prindeti partea inferioara a antebratului lasand libera articulatia mainii copilului.Intindeti usor si indoiti bratul copilului in plan

vertical;alternative cu fiecare mana;la inceput 2-3 miscari in ritm lent;cresteti progresiv pana la 8-10 miscari,mariti si ritmul.Exercitiul ajuta la intarirea musculaturii bratelor si umerilor.

Exercitii gimnastica bebelusi pentru intarirea musculaturii bratelor ,umerilor si toracelui

Exercitii gimnastica bebelusi pentru intarirea musculaturii bratelor ,umerilor si toraceluiAcest exercitiu se poate incepe in jurul varstei de 4 luni .Asezati copilul culcat pe spate cu picioarele catre Dvs.Degetul mare de la mainile Dvs. sa fie prins in pumnul copilului ;cu celalalte degete apucati partea inferioara a antebratului lasand libera articulatia mainii copilului.

Ridicati mainile copilului in plan orizontal de-a lungul capului ,apoi le coborati in semicerc cu palmele pana la nivelul soldurilor.La inceput executati miscarea de 2-3 ori in ritm lent,progresiv puteti ajunge la 8-10 miscari ,crescand si ritmul.Puteti combina miscarea.Din pozitia cu mainiile de-a lungul capului aduceti mainile incrucisate peste piept.Faceti aceste miscari alternative,odata aduceti mainile de-a lungul corpului ,la o doua miscare le incrucisati peste piept.Aceste miscari ajuta la intarirea musculaturii bratelor,umerilor si toracelui.Este un exercitiu de respiratie.


Plansul bebelusului ,semnificatii .si rolul acestuia

Plansul bebelusului ,semnificatii .si rolul acestuiaPlansul copiilor poate da indicatii asupra motivului acestuia si anume : foamea ,durere ,discomfort,frica oboseala ,de aceea este necesar sa-l supraveghezi pentru a–i intelege problema.Deobicei la auzul vocei mamei el se linistete.Plansul este ingurul mod de comunirea primitive al nou-nascutului. Astefl isi exprima el nevoiile ,dorintele

..Plansul are un rol foarte important si anume ,prin plans el se descarca emotional.

Atunci cand bebelusul nu plange poate fi devina o stare de depresie sau o dezvoltare insuficienta emotionala.

Afectiunea ,comunicarea vor face ca micutul sa invete repede sa vorbeasca ,sa mearga,contribuind in mod special la maturizarea afectiva si la frmarea unei personalitati complexe si armonioase ,pregatindu-l de viata pe viitorul adult.

Cand poate invata copilul sa inoate?

Cand poate invata copilul sa inoateCand poate invata copilul sa inoate? Copilul este pat sa inoate cand miscarile voluntare ii sunt perfect coordonate si poate sa execute o miscare dupa ordine.Aceasta situatie se prezinta in general in jurul varste de 2 ani. Inotul este unul din sporturile cele mai complexe iar faptul ca in

practicarea lui se asociaza miscarea in aer liber,apa si adesea soarele face din inot un adevarat sport al sanatatii,acesibil si copilului mic.

Cand puteti duce copilul la mare

Cand puteti duce copilul la mareCand puteti duce copilul la mare ?sugarul dupa 8-10 luni poate fi dus la mare expunerea cu prudenta nu-i face rau,dar conditiile de aglomeratie,schimbarea de mediu si alimentatie duc adesea la inbolnaviri.Este mai prudent ,iar copilul v-a

beneficia cel putin la fel ca la mare de baile de aer si soare intr-o regiune de deal sau de munte.Dupa varsta de 1 an,1 an si jumatate cura "helio-marina"este bine venita dar totdeauna cu avizul medicului pediatru care cunoaste situatia exacta a copilului dumneavoastra si va poate da indicatiile cele mai competente.

Masajul bebelusului ,nou-nascutului

Masajul bebelusului ,nou-nascutuluiMasajul are un rol foarte important pentru bebelus si pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia.Atingera ,momentul si dispozita sunt foarte importante,deoarece bebelul poate fi masat de catre orice persoana din familie ,iar acesta va reaceptiona starea de spirit a persoanei care il atinge.

Cel mai potrivit este sa se faca masajul la o ora dupa baie sau dupa masa ,intr-o atmosfera linistita cu atingeri delicate.Copilul se aseaza ,pe o suprafata ,moale.Se incepe cu degetele picioarelor apoi talpile ,se urca spre picioare si fese apoi se trece la spate.La maini se maseaza degetele,apoi palma ,bratul,umarul si gatul.Burtica se maseaza la sfarsit cu miscari circulare in sens orar.Masarea fetei nu este recomandata.

Sedinta se inchie cand bebelusul devine nervos si plictisit.Uleiurile care se folosesc pentru masare trebuiesc alese cu atentie sa nu contina parfumuri sau diverse substante chimice,de preferat folositi uleiuri vegetale.

Masajul nu contine doar o tehnica pentru stimularea digestiei ,ciruclatiei sangelui ci este si un mod de comunicare interumana ,de aceea ideal ar fi sa devina un obicei.


Imbaierii beblusului,nou nascutului

Imbaierii beblusului,nou nascutuluiBaia si masajul ,indifferent de varsta ,au valoare nu doar pentru ingrijirea fizica ,dar si pentru cea mutuala si emotionala.Copii in plina formare si dezvoltare necesita o atentie deosebita.Bebelusii pot fi imbaiati in orice moment al zilei ,de preferat intre mese.E bines a fie pastrata ora de imbaiere pentru a nu fi modificat programu

l de mancare si somnul..Se pregateste sa fie la indemana toate cele necesare pentru imbaiere dar si cele dupa aceasta.

Temperatura in camera de baie poate sa fie aceeasi ca in camera unde doarme adica de 24 grade ,iar temperature apei de 36-37 grade Celsius.

Se abordeaza ele mai curate zone si apoi celelalte ,in special la fiecare cuta a pielii,la gata ,subrat ,incheieturi .

Capul trebuie tinut pe spate pentru a nu-I intra apa sau sampon in ochii.Zona genitala necesita cea mai mare atentie.Se va actiona intotdeauna din fata catre spate si se va clatii in mod repetat.Bebeluslul va fi sters si uscat foarte bine.

Ochii se sterg cu o compresa sterile ,dinspre nas spre exterior.Inainte de a fi pus scutecul se ,folositi o crema cu oxid de zinc.

Baia completa este necesara de 3-4 ori pe saptamana ,iar fata si mainile si zona scutecului de cateva ori pe zi.

Dupa imbaiere bebelusul trebuie invelit ,infasat,pentru a nu racii si este o metoda foarte buna de a linistii copilul.

Leganatul

leganatulLeganatul este un obicei pe care il capata uni copii in jurul varstei de 8-10 luni de-a se lagana inainte sa adoarma.Copilul pus in pat la culcare isi leagana capul sau capul si trunchiul intr-un ritm monoton,dar

uneori destul de puternic riscand sa se loveasca de patut.Se considera ca acest obicei capata mai ales copii care nu sunt suficient solicitati fizic si afectiv care stau prea mult singuri si nu sunt antrenati la joc.Este bine ca atunci cand copilul este dus la culcare sa fie obosit si satisfacut (satul curat sa se simta ocrotit)


Factorii care influenteaza negativ evolutia produsului de conceptie

Factorii care influenteaza negativ evolutia produsului de conceptieExista anumite noxe care actioneaza in viata intrauterina asupra embrionului uman (primele 3 luni de sarcina),determinand embriopatii cu aparitia malformatiilor congenitale.Cele mai importante noxe ,cu efect teratogen sau cu actiune asupra starii embrionului,sunt urmatoarele:
a) infectiile virale : rubeola,poliomielita,rujeola,herpesul.gripa.hepatita,parotida epidemica,mononucleoza infectioasa,varicela


b) noxele chimice medicamentoase : antibiotice si chimioterapice(cloramfenicol,kanamicina,solvocilina, streptomicina, tetraciclina,coliminicna, septrin)

-tuberculoastatice

-citostatice si imunosupresoare

-antinalirice de sinteza

-antidiabetice pe cale orala

-hormoni androgeni,retrohipofizari,substante progestative

-anabolizante de sinteza

-chinina,chinidina,ergomet etc.

-vaccinuri vii atenuate si cele cu efect priretogen

Aceste medicamente-conform instructiunilor Ministerului Sanatatii-au un regin restrictiv in utilizarea lor la femeia gravida

c) Iradiatiile cu atomice

d)diabetul

e)tulburarile in functia glandei tiroide.

Cresterea si dezvoltarea copilului normal

Cresterea si dezvoltarea copilului normalFactorii care influenteaza cresterea :O proprietate fundamentala a substantei vii o constitue cresterea.Cresterea inseamna inmultirea celulelor,iar dezvoltarea diferentierea si transformarea lor.Cresterea presupune acumularea de substante organice:deci cresterea corpului si organelor,pe de op parte,si inlocuirea unor organe uzate,pe de lata parte.Concomitent au loc procese de dezvoltare care determina modificarea formei si structuri tesuturilor si organelor.Cresterea este

unul din cele mai
caracteristice fenomene ale copilariei.Organismul copilului se afala intr-o permanenta crestere si dezvoltare,proces care incepe in timpul vietii intrauterine,imediat dupa fecundare.Crestera are un ritm inegal in diferitele perioade ale copilariei,acest ritm este cu atat mai intens ,cu cat copilul estemai mic ,fiind influentat de sistemul neuroendocrin si de conditiile de mediu. Factorii care influenteaza cresterea : Cei mai inportanti factori care influenteaza cresterea sunt :factori exogeni,endogeni si patologici.

Facori exogeni de crestere :

a) Alimentatia : este un factor indispensabil ptr cresterea si dezvoltarea. Este conditionata,in primul rand,de alimentatia mamei in timpul sarcinii si alaptarii. Subalimentatia cantitativa sau calitativa a mamei poate determina cresterea copilului.Cresterea normala a sugarului si a copilului este asigurata printrun aport alimentar echilibrat din punct de vedere cantitativ si calitativ.Alimentatia trebuie sa contina,in cantitati si proportii variabila cu varsta :apa,proteine,lipide,glucide,vitamine si saruri minerale.

b) Factorii socio-economici : Mediul cu conditii igienico-economice bune influenteaza favorabil cresterea.Aceeasi influenta o au si instruirea,regimul educativ,supravegherea medicala,exercitiile fizice,nivelul de trai si cultural al familiei.

c) Influenta mediului fizic : asupra procesului de crestere este deosebit de importanta.Lumina influenteaza favorabil cresterea.Studiile arata ca toamna cresterea in greutate este mai mare ,iar in lungime.primavara.

Factorii endogeni de crestre :

Sunt reprezentati de factorii genetici (ereditari) care pot actiona direct asupra scheletului determinand cresterea in lungime.Actiunea acestor factori se poate exercita si indirect influentand dezvoltarea unor glande endocrine care prin secretia lor stimuleaza cresterea. Astfel in prima parte a copilariei procesele de cresterea sufera influenta predominanta a hipofizei si timusului.In perioada prepuberala scade actiunea timusului-prin involuita glandei si se intensifica cea a glandei tiroide si a epifizei, care actionaza in toata perioada copilariei.

Cresterea si dezvoltarea sunt strans legate de constinutia paintilor,in deosebi a mamei.

Factorii patolagici de crestere : acesti factori actioneaza atat in timpul vietii intrauterine cat si dupa nastere in prima in a doua sau a treia copilarie si chiar in adolescenta.

Factorii patologici care actioneaza asupra mamei sunt urmatorii: infectiile acute sau cronice grave sau prelungite ale gravidei(sifilis ,malarie,viroze..etc,)intoxicatiile cronice ale mamei(alcoolism,tabagism,saturnism,iradieri)

Factorii patologici care actioneaza asupra copilului sunt prezentati de tulburarile de nutritie cronice si acute,mai ales din prima copilarie,care influenteaza puternic cresterea.De asemena influenteaza cresterea si malformatiile ale inimi.cardiopatiile dobandite endocrinopatiile,encefalopatiile infantile,malformatiile renale.


Alaptatul la san poate preveni aparitia bolilor de inima

De foarte multi ani, oamenii de stiinta si cercetatorii au descoperit ca alaptatul la san este important pentru sanatatea copilului, dar acum, un nou studiu in domeniu a venit cu o informatia surprinzatoare: alaptatul face bine nu numai copilului ci si mamei.

In fapt, cercetatorii de Scoala de Medicina Pittsburg au raportat ca femeile trecute de menopauza care au alaptat in decursul vietii cel putin un copil, prezinta riscuri mult mai mici de aparitie a unui atac cerebral sau atac de cord si, in acelasi timp, sunt mult mai putin susceptibile la aparitia unei boli cardiovasculare. De altfel aceste descoperiri au fost publicate in 2009 si in revista "Obstetrics and Gynecology" o prestigioasa publicatie de specialitate.

Dupa ce au fost studiate 139.681 de femei aflate la menopauza, cercetatorii au descoperit ca femeile participante la studiu care au alaptat la san pentru cel putin o luna, aveau o presiune arteriala mai buna, un nivel mai scazut de colesterol si o rata de aparitie a diabetului mult mai scazuta decat la femeile care nu alaptasera.

Pe de alta parte, femeile care, in total, au alaptat mai mult de un an, au avut o scadere a riscului de aparitie a afectiunilor de natura cardiovasculara de pana la 10%. Practic, cu cat o mama isi alapteaza copilul mai mult, cu atat este mai bine pentru amandoi.

Tensiunea arteriala crescuta, nivelul ridicat de colesterol in sange si diabetul sunt toate factori de risc in aparitia bolilor de inima si de sistem circulator, aceste boli fiind si principala cauza de deces in randul femeilor. In aceasta situatia, este foarte important pentru femei sa constientizeze ca sunt necesare anumite masuri de protejare a sanatatii, una dintre ele fiind si alaptatarea la san.


Cum sa te tii de o dieta in timp ce alaptezi

Multe femei se intreaba daca ar trebui sa urmeze o anumita dieta in timp ce alapteaza. Vestea buna este ca in general nu trebuie facute modificari majore in alimentatie pe perioada alaptarii, insa, exista anumite aspecte de care trebuie tinut cont.
O dieta echilibrata este foarte buna pentru sanatatea ta

Una din minunile laptelui matern este aceea ca el poate furniza nutrientii de care are nevoie copilul tau, chiar daca tu nu mananci asa cum trebuie. Insa, faptul ca micutul tau nu va avea de suferit in urma oricarei insuficiente alimentare, asta nu inseamna ca nici tu nu vei avea de suferit. Din contra chiar, daca nu iti procuri suficiente vitamine si minerale din alimentatia de zi cu zi nu vei avea energia necesara pentru a face fata necesitatilor pe care cresterea unui copil ti le impune.

De fapt, ai putea sa te gandesti la perioada in care iti alaptezi copilul ca la o foarte buna motivatie pentru a continua sa urmezi o dieta sanatoasa pe care ai avut grija sa o respecti pe toata perioada sarcinii. Astfel, concentreaza-te pe a manca cereale integrale dar si fructe si legume proaspete. In plus nu neglija alimentele care iti pot oferi proteine, calciu si fier.

Pe de alta parte, a manca bine nu inseamna sa mananci mult. Expertii obisnuiau sa recomande mamelor care alaptau sa obtina din alimentatie pana la 500 de calorii in plus pe zi, insa studiile recente au indicat ca mamele care alapteaza nu au neaparata nevoie de aceasta crestere a numarului de calorii. Practic necesarul tau energetic va depinde foarte mult de greutatea ta curenta si de nivelul tau de activitate - iar aceste date variaza de la o persoana la alta.

In aceasta perioada cand iti alaptezi copilul in cazul unui deficit de minerale sau vitamine, poti apela si la suplimente alimentare naturale, un astfel de preparat conceput special pentru perioada de alaptare este New Life Multivitamine de la CaliVita.

Daca copilul nu are pofta de mancare sau nu ia in greutate este un alt produs naturist care da rezultate exceptionale, Infant Formula distribuit tot de CaliVita.


Dieta de slabire pe perioada alaptarii - nimic rau dar ia-o incet

Incearca sa pierzi din greutate treptat combinand o dieta alimentara sanatoasa, saraca in grasimi cu exercitii fizice de intensitate moderata. O pierdere rapida in greutate iti poate pune in pericol copilul deoarece toxinele stocate in mod normal in grasime sunt eliberate in organism, ajungand in sange si inevitabil in laptele matern.

Daca insa ai impresia ca trebuie sa iti intarci copilul inainte de a incepe o cura de slabire sa stii ca te inseli. Alaptatul ajuta la consumarea grasimii depozitate pe perioada sarcinii in scopul pregatirii lactatiei.

Nu in ultimul rand, ai grija sa nu incerci sa slabesti in primele sase saptamani de cand s-a nascut copilul deoarece orice limitare in alimentatia ta iti poate reduce drastic lactatia.
Renunta la consumul anumitor categorii de peste

Deoarece, cel mai probabil in urma poluarii, anumite specii de peste oceanic contine cantitati mai mari sau mai mici de mercur, in 2004, Administratia Americana de Alimente si Medicamente (AAAM) a publicat un set de indicatii adresat femeilor care doresc sa conceapa un copil, gravidelor dar si tinerelor mame ce alapteaza, conform caruia, acestea nu ar trebui sa consume peste oceanic cu carne alba (ton alb) mai mult de odata pe saptamana.

In aceeasi ordine de idei AAAM a indicat ca nici celelalte categorii de peste oceanic semipreparat sau preparat si ambalat in conserve nu trebuie consumat mai des de 1-2 dati pe saptamana. In plus, aceeasi autoritate a explicat ca femeile aflate in cele noua luni de sarcina sau cele care alapteaza trebuie sa evite cu desavarsire carnea de rechin, peste sabie si macrou.


Abstinenta la alcool

Chiar daca este vorba doar de o bere ocazionala, totusi va trebui sa te abtii chiar si de la consumul ei pe perioada cat esti insarcinata. Asta deoarece orice tip de alcool ai consuma, acesta va intra in sange si evident ca va ajunge si in laptele matern ceea ce inseamna ca poate sa ii faca rau copilului. Pe de alta parte insa, consumul de alcool poate avea ca efect secundat inhibarea abilitatii organismului tau de a mai produce lapte.

Daca totusi nu ai incotro sau daca bei un pahar ocazional evita sa alaptezi cel putin doua ore din momentul consumului pentru ca alcoolul sa aiba posibilitatea sa se disipe in organism.

Atentie, alcoolul nu este stocat in laptele matern asa ca evacuarea acestuia prin pompare artificiala este imposibila. De asemenea, pentru a evita deshidratarea ai grija sa consumi lichide suplimentar pentru fiecare pahar de alcool consumat.


Bea suficient de multa apa pentru a ramana hidratata

Atunci cand alaptezi te deshidratezi asa ca este mai mult decat indicat sa consumi cativa litri de apa pe zi. Important este sa bei apa de cate ori simti ca iti este sete si de asemenea evita orice bautura cu cofeina deoarece pe termen lung aceasta o sa contribuie la deshidratarea ta.


Ai grija la aromele alimentelor pe care le mananci sau bei

Unele alimente cu arome mai puternice pot cauza copilul tau gaze sau o stare de iritare. De altfel vei putea vedea atunci cand copilului tau nu ii prieste ceva ce tu ai consumat. Micutul va fi agitat dupa alaptare, va plange sau va dormi foarte putin. Daca pe de alta parte copilul este alergic la o anumita componenta din alimentatia ta, vei vedea aparandu-i pe piele unele iritatii sau va avea respiratia accelerata ori congestiva. De asemenea reactiile alergice ale micutului pot fi identificate si dupa scaunele pe care le produce (verzi sau cu mucus).

Desi multe mamici afirma ca mancarurile condimentate sunt cauza iritatiei copiilor, cea mai buna solutie ramane luatul pe incercatelea pentru a vedea unde este problema deoarece iritabilitatea indusa de alimente difera foarte mult de la un copil la altul.

Ca o mentiune suplimentara, in general s-a observat ca micutii capata colici dupa alaptare daca mama a consumat broccoli, varza normala sau de bruxelles si lapte de vaza.


Verifica-ti nivelul de fier din organism

Chiar daca ai luat un supliment alimentar pe baza de fier in perioada sarcinii acum este posibil sa nu mai ai nevoie de asa ceva. Totusi multi experti recomanda continuarea administrarii de suplimente alimentare cu fier. De asemenea aceasta recomandare este valabila si daca in urma analizelor de sange reiese ca ai un deficit de fier

In general este bine sa iti mentii o dieta variata bazata pe principiile sanatoase pe care le-ai urmat pe perioada sarcinii.

Primele zile de cand este adus de la maternitate copilul

Primele zile de cand este adus de la maternitate copilulIn timpul perioadei intrauterine o parte din functiile vitale ale copilului se realizeaza prin intermediul mamei.Oxigenul este adus din sangele mameiprin placente si prin venele ombilicale,inima si vasele de sange au un circuit deosebit de acela pe care il v-a avea dupa nastere.Odata cu nasterea toate aceste functii vor fii preluate de catre copil.Adaptarea la noile conditii nu este usoara.
Cu prima respiratie (tipat)aerul este inspirat in plamani,alveolele se destind,plamanu

l capata aspectul sau buretos-copilul respira singur-dar respiratia nu este inca perfecta,pot intervenii scurte perioade de apnee(oprire)sau respiratie precipitata;prin sectionarea cordonului ombilical circulatia sangelui isi schimba cursul stabilinduse circuitul pulmonar.dar inchiderea camarutelor inimi si dezvoltarea vasului arterial suplimentar mai dureaza cate zile-ciarculatia este inca labila;cu prima alimentatie incepe functia aparatului digestiv;termoreglarea (mentinerea constanta a temperaturii corpului)este deficitara,nou-nascut isi pierde foarte usor caldura corpului,iar pielea este foarte vulnerabila,la agresiuni externe,fizice si bacteriene(microbi)

De modul cum decurge alaptarea organismul noului-nascut in primele minute si ore de viata depinde in mare masura evolutia ulterioara a copilului.

Pentru aprecierea cat mai corecta a starii de sanatate si reactivitate in momentul nasteri,copilul dumneavoastra primeste o "nota"aceasta nota este rezultatul aprecierii prin procente a unor parametri de adaptare si reactivitate a noului nascut in primele minute dupa nastere.

Se numeste scorul Apgar, iar notatiile sunt intre 0 si 10 ,10 fiind nota maxima.Ptr nou-nascutii cu scorul Apgar sub 7 sunt necesare masuri complexe de reanimare,iar in continuare urmarirea de carte medic cu atentie deosebita asupra dezvoltarii psiho-motorii.In primele 4-5 zile toti nou-nascutii sunt ingrijiti in maternitate.Este important ca mama sa se intereseze si sa fie informata asupra evolutia copilului in maternitate.Deasemenea sa fie informata asupra primelor masuri pe care v-a trebui sa le i-a venirea acasa,in special alimentatia.


Cum sa iti incepi alaptarea
Ei bine cel mai bun moment pentru a-ti incepe alaptarea este chiar la prima intalnire cu micutul tau. Ce-i drept la inceput corpul tau nu va produce lapte ci cantitati mici dintr-o substanta speciala denumita colostrum ce contine anticorpii necesari pentru a-l feri pe copil de orice infectie. De fapt in acest moment stomacelul lui este foarte mic iar cantitate de colostrum este suficienta pentru a-i oferi o nutritie adecvata. Mai tarziu, pe masura ce el va creste, si cantitatea de lapte pe care i-o vei putea oferi va fi din ce in ce mai mare.

Pentru inceput ia-ti copilul in brate si tine-l lipit de corpul tau fata in fata cu capul in zona sanului tau.Mai departe adu-i gura in dreptul sfarcului tau iar atunci cand va deschide gurita ofera-i posibilitatea sa suga.

Nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau nu va reusi din prima sa suga cum trebuie. Sustine-l si ajuta-l sa invete deoarece alaptatul cere multa rabdare dar si mult exercitiu. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutorul unei asistente sau a unui medic daca vezi ca nu te descurci.
Pe de alta parte, daca ai nascut prematur situatia este putin diferita insa nu trebuie sa renunti la ideea de a alapta chiar daca micutul tau nu poate inca sa suga la san. Practic, acum trebuie apelezi la o pompa speciala de san pentru a-ti extrage laptele, lapte ce mai departe ii va fi dat copilului de cele mai multe ori cu ajutorul unui biberon.
De cate ori trebuie sa alaptezi

Raspunsul este: frecvent. Cu cat alaptezi mai mult cu atat mai mult lapte vei produce iar intr-un final tinta este de 12 alaptari la fiecare 24 de ore.
Conform unor studii efectuate de Societatea Americana de Pediatrie, cea mai buna solutie nu este cea a alaptarilor la ore fixe ci cea a hranirii in functie de necesitatile copilului sau mai precis alaptarea atunci cand micutul da primele semne ca i-ar fi foame. Printre aceste semne se numara si o stare de activitate intensificata precum si o mimica a gurii specifica suptului. Pe de alta parte plansul este un semn tarziu de foame si este indicat ca alaptarea sa fie facuta inainte ca micutul sa inceapa sa planga.

In primele zile de la nastere este posibil ca copilul sa adoarma in mijlocul alaptarii, moment in care va trebui sa il trezesti usor, insa cel mai bine pentru a evita ca micutul sa adoarma in timpul alaptarii este sa nu il legeni prea mult si eventual sa ii dai jos si un strat de hainute. In plus, este foarte bine sa il hranesti in aceasta perioada de inceput macar odata la patru - cinci ore chiar daca trebuie sa il trezesti din somn.

In alta ordine de idei, pentru ca alaptatul poate dura si pana la 40 de minute este bine sa iti alegi un loc comod in care sa stai pe perioada alaptarii. Daca alegi sa stai asezata, o perna special conceputa pentru alaptat poate fi o idee foarte buna. Insa indiferent daca stai in picioare sau jos este foarte important sa iti alegi o pozitie ideala pentru tine astfel incat dupa alaptare sa nu iti simti bratele si picioarele amortite.

Si acum sa vorbim putin despre dieta. Aceasta este foarte importanta pe perioada alaptarii deoarece ceea ce mananci tu reprezinta sursa de alimentatie si pentru copilul tau iar calitatea laptelui depinde in mod direct de alimentatia ta. In acest sens se recomanda sa optezi pentru o dieta corecta si echilibrata. De asemenea este foarte important sa te mentii bine hidratata motiv pentru care se recomanda ca proaspetele mamici ce alapteaza sa consume cat mai multe lichide.

Multe mamici resimt senzatia de foame mult mai puternic pe perioada alaptarii ceea ce este de altfel normal avand in vedere ca organismul mamei lucreaza nonstop pentru a produce laptele matern. In aceste conditii micile gustari dintre mese devin o necesitate (asa cum au fost si pe mare parte din perioada sarcinii) ajutand la pastrarea unui nivel energetic ridicat si eliminand acea neplacuta senzatie de foame.

Tot in ceea ce priveste nutritia este indicat sa nu exagerezi cu consumul de cofeina deoarece aceasta substanta poate intra foarte usor in sange si mai apoi in laptele matern, transmitandu-se inevitabil si la copil. In aceste conditii, experitii nutritionisti recomanda consumul a nu mai mult de 300 de mg de cafea pe zi (adica aproximativ cantitatea de cafea dintr-o ceasca mica).

Evident ca pe perioada alaptarii si alcoolul iese complet din discutie deoarece aceeasi cantitate de alcool pe care o bei tu va ajunge si in laptele matern si desi un pahar de vin nu pare mult pentru tine, copilul tau este inca foarte mic iar ficatul lui nu este inca suficient dezvoltat, ceea ce inseamna ca el nu va putea procesa alcool-ul la fel de bine cum o face ficatul tau. Studiile au demonstrat ca in cazul copiilor alaptati de mame ce au consumat cantitati mici de alcool, consumul de lapte matern a scazut cu 23% si desi micutii au adormit mult mai repede, durata somnului lor a fost mult mai mica.

incepere alaptarePe de alta parte, un studiu publicat in The New England Journal of Medicine in 1989 s-a constatat ca din totalul cazurilor studiat, dezvoltarea motorie generala era deficitara la copii ce fusesera alaptati de mame consumatoare de alcool.
Este bine sa stii si faptul ca alcool-ul nu este depozitat in sani si, in aceste conditii, pomparea si aruncarea laptelui dupa ce ai baut alcool nu are nici o relevanta si nici nu este de ajutor

Totusi daca vrei neaparat sa bei ceva ce contine alcool, fa-o in doze cat mai mici si cu cel putin 2-3 ore inainte de alaptare pentru a permite alcool-ului sa fie cat mai mult eliminat din sange. De asemenea pentru a preveni deshidratarea consuma suficient de multa apa.

Cei mai mult experti sunt de acord cu faptul ca micutii alaptati nu au in general probleme daca mamele consuma mancaruri condimentate. De fapt se presupune ca bebelusii chiar apreciaza o variatie de gust. Totusi daca micutul tau are stari de agitatie sau este mai balonat de fiecare data cand consumi un anumit produs alimentar, incearca sa excluzi acel aliment pentru o perioada de timp din alimentatia ta.
Probleme de care te poti lovi

Destul de multe femei se obisnuiesc destul de repede cu alaptatul la san si nu au nici un fel de probleme in acest sens. Sunt insa si exceptii, tinere mamici carora le este foarte dificil sa invete cum se procedeaza cu alaptatul. Totusi daca te afli in aceasta ultima categorie este foarte important sa constientizezi ca nu esti singura.

Este normal sa te simti depasita de situatie, este ceva cu totul nou iar necesitatile pe care le are un copil mai ales imediat dupa nastere pot fi epuizante. Pe de alta parte este foarte posibil sa ai foarte multe intrebari la care sa nu poti gasi un raspuns imediat: copilul meu primeste suficient lapte? De ce ma dor sanii? Cat de mult trebuie sa suga micutul? Trebuie sa o trezesc daca adoarme in timpul alaptatului? Si tot asa...

Ei bine, femeile isi alapteaza copii de secole insa alaptatul nu este un obicei ce se deprinde intotdeauna usor. De fapt sunt multe femeile care au de-a face cu dificultati in acest sens. iata si cateva dintre cele mai des intalnite probleme in primele sase saptamani de la nastere:
- Sanii devin excesiv de plini si cauzeaza discomfort
- Dureri in zona areolelor sanilor
- Mastita, un tip de infectie ce se manifesta la nivelul sanilor.

Nu trebuie insa sa suferi in tacere si orice problema pe care o ai cu alaptatul trebuie discutata cu asistenta medicala sau cu medicul care te are in supraveghere.


Biberonul: cum il alegi si cum se pastreaza

Alegerea biberonului nu trebuie facuta la voia intamplarii. In ultimii ani numeroase companii farmaceutice au scos pe piata oferte variate de biberoane, facute in diverse forme, din diverse materiale, facand destul de dificila alegerea potrivita. Iata un mic ghid de informatii extrem de utile care va vor fi de folos atunci cand ve-ti dori sa cumparati un biberon sau o tetina noua.

- avantajul biberoanelor inclinate la 30 grade este acela ca limiteaza patrunderea de aer – pozitia bratului este mult mai confortabila si astfel tetina este mereu plina, ceea ce impiedica inghitirea de aer; de asemenea vor fi mult mai putine gaze si balonari;

- dezavantajul biberoanelor care sunt prevazute cu senzor termic ce se coloreaza la temperatura potrivita este acela ca nu merg bagate la masina de spalat vase;

- avantajul biberoanelor care au o supapa in interiorul capacului este acela ca impiedica scurgerea laptelui atunci cand agitam biberonul;

- unele biberoane au un fund rotunjit sau detasabil care se poate scoate inlesnind astfel curatarea; altele au o supapa care permite patrunderea aerului pe la baza acesteia si nu prin biberon;

- biberoanele mai mari, cu gatul " larg ", sunt mult mai usor de spalat si de umplut;

- biberoanele in pungi pre-sterilizate de unica folosinta permit pastrarea laptelui maternal la frigider sau congelator; acesta este o solutie ideala in cazul unor deplasari indelungate sau a absentei mamei;

Inainte de a cumpara un biberon verificati :

- daca biberonul se potriveste cu tetina;

- daca biberonul corespunde modalitatii pe care o aveti de sterilizare ( ca marime si dimensiuni );

- daca biberonul se potriveste cu modul de incalzire;


Cum alegem tetina

Asa cum stiti, tetinele sunt fie din silicon, fie din latex. Desi amandoua sunt sigure, exista totusi cateva particularitati:
1. Tetinele din latex devin mult mai repede moi si lipicioase din cauza curatarii si sterilizarii.
2. Tetinele din silicon sunt mult mai rezistente la sterilizare.

Exista tetine (suzete) fiziologice, a caror forma permite un supt asemanator alaptarii la san.

Indiferent de varianta insa, cel care decide in final pe care dintre cele doua tetine o va accepta este copilul tau.


Ce dimensiune de tetina alegem

Singura diferenta intre tetinele de dimensiuni diferite este viteza debitului de lapte. Pentru un nou-nascut este recomandata tetina de cea mai mica dimensiune, prin care laptele curge foarte lent; daca ii luati o tetina mai mare iar laptele curge mai repede bebelusul vostru va inghiti aer ceea ce ii va da gaze. Pe masura ce va creste, atunci si debitul de lapte va putea fi accelerat. Important este sa tineti cont tot timpul de ritmul si nevoile sale.

Atentie! Verificati de fiecare data tetina pentru ca orificiul prin care curge laptele se poate infunda. Faceti urmatorul test: intoarceti biberonul invers – laptele trebuie sa curga din biberon in ritmul de aproximativ o picatura pe secunda. Daca ritmul este prea mic bebelusul poate deveni nelinistit in incercarile sale de a trage laptele, iar daca ritmul este prea rapid atunci laptele va curge mai mult decat trebuie. Gaurile prea mici pot fi marite cu ajutorul unui ac sterilizat.


Curatarea si sterilizarea biberonului si a tetinei

Indiferent daca ii dai bebelusului lapte maternal sau lapte preparat, este foarte importanta respectarea unei igiene stricte. In acest fel vei evita, printre altele, ca bebelusul tau sa faca gastroenterita sau vreo ciuperca in gurita. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti:

- spala-te pe maini inainte de a pregati biberonul, inainte de a i-l da bebeluslui sau inainte de colectarea laptelui mamar si conservare a acestuia intr-un biberon;

- inainte de prima utilizare sterilizeaza toate partile componente ale biberonului fierbandu-le aproximativ 5 minute;
- dupa fiecare folosire spalati bine componentele: clatiti intai biberonul, apoi tetina si capacul cu apa rece, avand grija sa treaca apa prin orificiul tetinei; apoi spalati totul cu apa fierbinte si periati folosind o perie speciala, dupa care clatiti din nou toate componentele cu apa fierbinte; in final lasati-le sa se scurga pe un servet absorbant si nu direct pe chiuveta sau masa;


Este nevoie sa sterilizam biberonul dupa fiecare folosire?

Pediatrii nu sunt deloc de acord cu aceasta idee. Asa cum se stie, rolul sterilizarii este acela de a elimina riscurile infectiei, si asta deoarece contaminarea laptelui poate da, printre altele, o diaree grava. Cu toate astea unii medici spun ca este inutila sterilizarea de fiecare data atata timp cat biberoanele si tetinele sunt bine clatite si curatate. Pe de alta parte insa sunt si voci care recomanda sterilizarea frecventa, cel putin pana la varsta la care bebelusul poate sa duca aproape orice la gurita ( 4-6 luni ), cand deja aceasta tehnica devine inutila.

Daca totusi doriti sa sterilizati biberoanele de fiecare data, iata doua idei care va pot ajuta sa castigati si timp, dar sa si aveti pregatit un alt biberon ori de cate ori aveti nevoie:

- cumparati-va 6-8 biberoane si sterilizati-le pe toate o data pe zi;

- pregatiti-va biberoanele pentru ziua urmatoare si pastrati-le la congelator ( nu pe usa frigiderului ), unde temperatura este constanta; astfel atunci cand ve-ti avea nevoie nu va trebui sa faceti altceva decat sa le incalziti;


Cum se incalzeste laptele?

Majoritatea bebelusilor prefer laptele cald, ca cel de la san. Mai tarziu, pe la varsta de 1 anisor, se vor multumi si cu laptele mai putin caldut. Tehnica de incalzire este foarte simpla, chiar si pentru mamicile neexperimentate: asezati biberonul intr-un recipient cu apa calda si tineti-l asa cateva minute, pana cand laptele din biberon se incalzeste; agitati-l apoi usor si verificati daca este suficient de cald si daca curge bine prin tetina.

Important de retinut!

Nu puneti biberonul la cuptorul cu microunde! Incalzirea nu se face uniform, si desi peretii biberonului sunt calzi, laptele din el este inca rece, in plus microundele distrug enzimele din lapte necesare copilului.

Nu lasati laptele mai mult de o ora la temperatura camerei pentru ca bacteriile se dezvolta rapid si pot provoca diaree.

Daca copilul dumnevoastra nu termina laptele din biberon, aruncati restul ramas dupa o ora deoarece bacteriile deja au inceput sa se dezvolte.

Nu bagati la congelator restul de lapte ramas si nici nu il re-incalziti pentru o alta masa. Orice rest de lapte trebuie aruncat.

Nu tineti biberonul la congelator mai mult de 48 h, nici macar daca temperatura este foarte ridicata.

Fierbeti de fiecare data apa pe care o folositi la prepararea diverselor formule de lapte.

Jocul si importanta lui

Jocul si importanta lui Stiintific se apreciaza ca dezvoltarea neuro-psihica a copilului se realizeaza intr-o proportie de 90% in primi ani de viata.Datele se raporteaza la cresterea in greutate si functionarea creirului .In primele 6 luni de viata creierul copilului creste cu 50% fata de stadiul final.In urmatorii 4 ani pana la 90% fata de stadiul final deasemnea si functionalitea sa masurabila prin encefalograma.Aceste fapt inseamna ca la 4 ani copilul poate si trebuie sa inteleaga totul sau 90% din

procesele vietii si cunoasterii.
Am enutat acest fapt ptr a sublinia ca perioada de la naster pana la 4 ani este perioada de maxina receptivitate in procesul de cunoastere si adaptare.Tot ce urmeaza se va grefa pe acest strat al cunoasterii cu implicatii adanci in afectivitate,intelec si adaptare sociala.

Jocul este forma cea mai adorabila de cunoastere si maturare in aceasta perioada.Copilul adopta spontan,se joaca serios,trebuie doar indrumat.Prin joc copilul isi exerseaza intraga sa capacitate de adaptare fizica de indemanare practica,isi dezvolta posibilitatile de apreciere asimilare si creatie,iar din punct de vedere social prin jocul colectiv ca prima manifestare a unui "contract social",copilul se transforma din fiinta "biologica"singulara in fiinta "umana",sociala capabila si dornica de a primi un loc in viata colectiva.La inceput in familie apoi in grupul celorlalti copii apoi in societate.Din primele luni din viata,este bine sa organizati in programul zilnic al copilului "sedinte de joc",la care sa ia parte ambii parinti.Daca in alte activitati rolul mamei este preponderent la jocul rolul tatalui este cel putin egal.De cate ori timpul ii permite tatal va lua parte la joc in casa sau la plimbarea in aer liber.Desigur modul de a va juca depinde de varsta copilului,de dispozitia lui si de cunostintele dumneavoastra.Inventivitatea parintilor este deobicei este suficienta dar daca temperamentul copilului va pune anumite probleme in privinta organizari timpului de joc nu ezitati sa cereti si in aceasta situatie sfatul medicului pediatru sau al psihologului de copii.Multe tulburari in dezvoltarea psihica si afectiva a copilului sunt tratate prin terpia jocului.Copilul intre 1 si 3 ani are nevoie in medie de 7-8 ore de joc pe zi.Poate fi realizat in locuinte dar cel putin o parte din timpul de joc este bine sa fie petrecut in aer liber sau parcuri sau dupa 2 ani cand copilul isi capata o mai buna independenta in miscare,mers,alergare la locurile de joaca.Contactul cu alti copii este deosebit de important dar nu va asteptati ca de la inceput copilul sa stie sa se joace cu alti copii.

Jocariile sunt obiecte importante ptr realizarea rolui educativ si stimulator al jocului.Prin jucarii copilul ia primul contact cu obiectele exterioare.Ele trebuie sa-i reprezinte realitatea,dar intr-o forma elastica si cu posibilitatea de a-i dezvolta imaginatia.Ptr sugarii care iau primul contact cu obiectele in primul rand tactil,jucariile trebuie sa fie moi si calde,confectionate din stofa,cauciu sau material plastic,sa se poate spala,culorile sa nu iasa si sa nu contina substante toxice,sa nu prezinte piese detasate care pot fi inghitite si sa fie suficient de usore ptr a fi tinute in mana,sa poata fi muscate fara pericol de ranire.Copilul incerca totul cu gura.In primele luni lantul de bile colorate asejate deasupra patului la nivelul manatelor,sunatoarea,animale colorate,papusile noi au un deosebit succes.Dupa 8-10 luni se pot folosi cuburile care se pot introduce unul in altul sau pot fi manevrate dupa dorinta copilului.Copilul incepe sa mestereasca singur .Dupa varsta de 12-18 luni cand copilul merge bine singur o jucarie preferata este mingea mare care sa nu intre sub pat si jucariile care pot fi trase,masini cu care poate plimba papusile sau animalele jucariile mecanice simple,cuburile colorate din lemn ptr construit calutul de lemn in care se poate legana,jucariile ptr nisip.Dupa 2-3 ani gustul copiilor ptr jucarii se diferentiaza intre fete si baieti.La aceasta varsta ei isi pot exprima chiar dorintele ptr anumite jucari.Baietii prefera masini,avioane,trenuri,jocuri de construit ,fete prefera papusi pe care le pot imbraca si dezbraca case ptr mobilat,vesela.Jocariile complet finisate la care copilul numai are nimik de adaugat nu ii incita fantezia si repede parasite.

Coltul de joaca In camera copiilor sau in alta camera va recomandam sa amenajati un spatiu special ptr jocul copiilor.Nu este necesar sa fie un spatiu mare,dar este bine sa fie limitat,ptr ei printr-o etajera cu jucari,o alta mobila sau un paravan in asa fel incat copilul sa se simta "stapan in imparatia lui".Copilul are nevoie de aceasta independenta in joc,ocrotit de propia lui imaginatie.Jucariile le aranjati in acest spatiu totdeauna in acelasi fel.La inceput faceti acest lucru dumneavoastra apoi ve-ti cere copilului sa o faca singur.Este si primul mod de a-i da o responsabilitate.




Scaderea fiziologica in greutate

Scaderea fiziologica in greutateNou-nascutul la termen se naste cu o greutate medie de 3000-3500 grame.Copii nou-nasctuti cu greutatea intre 3000-2500 grame sunt numiti subponderali (sub greutate) cei nascuti cu o greutate sub 2500 grame sunt prematuri (inainte de termen).
In primele 4-5 zile dupa nasterea copilului acesta scade in greutate in medie cu 6% (intre 3-10%)din greutatea de la nastere.Aceasta scadere se datoreaza eliminarii

urini si meconiului,precum si insuficientei de aport de hrana si lichide.Secretia de colostru este mica in primele zile ,iar aparatul digestiv al copilului inca deficitara.

Dupa 4-5 zile cand copilul primeste mai multa hrana ,curba de crestere ponderala devine treptat ascendenta (creste in medie cu 25-30 grame pe zii,dar nu foarte regulat).

Dupa 10-15 zile noul-nascut ajunge la greutatea initiala.Daca peste aceasta perioada greutatea nu se recupereaza cereti sfatul medicului.Copilul poate fi subalimentat sau bolnav.

Scaunele la nou-nascut


Scaunele la nou-nascutScaunele la nou-nascut.In intestinul nou-nascutului se afla inca din viata intrauterina "meconiu" format din celule descumate din piele ,bila ,substante grase ,secretii ale intestinului .Primul scaun ,respectiv meconiu se elimina in primele ore de la nastere ,uneori in momnetul expulziei.

Acest scaun are culoare galben-maronie este dens si lipicios ;se elimina inca 2-3 zile dupa nastere pana cand copilul isi formeaza scaunele de lapte(cu o perioada de tranzitie cand scaunul este galben-maroniu).In continuare scaunul sugarului alimentat la san va deveni galben-auriu,grunjos,uneori cu tenta verzuie.Numarul scaunelor este variabil de 1-2 la 6-7 (uneori dupa fiecare supt).Daca alte semne nu aratao suferinta a sugarului ,se va continua alimnetatia la san.

Capul deformat

Capul deformatIn timpul expulziei capul este cel mai solicitat iesind primul prin canalul pelvian al mamei.Din aceasta cauza capul poate sa apara cu o forma alungita pe care o pastreaza inca cateva zile dupa care va reveni la normal.Prin spargerea
unor vase de sange intre calota osoasa si piele (nu afecteaza creierul )se pot forma niste bose(umflaturi) pe partile laterale ale capului,uni-sau bilaterale.Sunt asa numitele cefalhematoame.Resorbtia lor dureaza 1-2 saptamani ,nu constitue o stare alarmanta,nu necesita tratament.Feriti-va de a lovi aceste bose in cursul manevrelor de ingrijire a sugarului.Capul deformat nu trebuie sa va alarmeze sau sa va ingrijoreze,este ceva normal la copii nou nascuti asa ca tinerele mamici trebuie sa stea linistite,si sa aibe grija pe viitor cand fac baie copilului (acesta fiind modelabil) sau cand doarme sa aiba grija sa nu-l lasa numai intr-o singura pozitie.

Miscarea,aerul,apa,soarele-surse de sanatate si intarire a organismului copilului

SOOAREPentru dezvoltarea armonioasa,copilul are nevoie de o seama de ingrijiri speciale.Folosirea unor factori naturali de calirea a organismului este absolut necesara.Printre acestia miscarea,aerul,apa si soarele sunt surse de sanatate si intarire a organismului.Folosite asociat

aplicate intr-o maniera progresiva dau cele mai bune rezultate. Miscarea este o tendinta naturala a copiilor.La sugarul mic tendinta de miscare se manifesta cel mai mult.Desigur sunt insa miscari necoordonate dar foarte importante ptr dezvoltarea musculaturii si a starii psihice a copilului.Este important sa nu impiedicati miscarile copilului printr-o imbracaminte prea stransa sau prea gorasa,prin locul de dormit (cosulet sau carucior) prea stramt sau eventuale hamuri care se pun copilului in carucior sau patut ca sa nu cada (acstea sunt absolut interzise din motiv ca se poate strangula cu ele). Dupa varsta de 2-3 luni cand copilul incepe sa pedaleze (da din picioare) imbracamintea cea mai potrivita este pijamoua cu papuc iar ptr zilele mai friguroase pijamoua cu papuc si sacul de dormit in care sugarul se poate misca in voie.
Aerul poate fi folosit ca factor de calire a organismului copilului de la varsta cea mai frageda.Vara nou-nascutul v-a fi scos afara dupa primele 10-zile iar iarna la o luna (nu v-a fi scos la temeperatura sub 0 grade si nici pe ploaie sau ceata).Somnul in aer liber este deosebit de odihnitor.De aceea copilul poatee sa doarma una 2 reprize de somn afara sau pe terasa,ferit de curent.Locurile de plimbare pe perioada de vara nu trebuie sa fie foarte insorite.Nu ve-ti abandona scoatere la aer nici in perioada de iarna.Ca orice factor de calire scoaterea la aer trebuie sa fie progresiva si continua.Imbracat corespunzator (exista in comert salopete si saci de dormit plusati si imblaniti),poate fi scos la plimbare zilnic si in perioada de iarna.Ptr copilul dupa varsta de un an scoaterea la aer va fi prilej de joc si miscarfe(jocul cu mingea,jocul la nisip).Plimbarea in aer liber este la fel de necesara ca alimentatia si trebuie sa intre in programul zilnic al copilului.Nu neglijati aerisirea camerei.Copilul poate fi scos la aer 2-4 ore pe zi .In camera sta 20 de ore.Aerul din camera in reprize mici dar repetate.Astefel,iarna temperatura camerei nu se va raci ,iar aerul va fi mereu proaspat.
Baile de aer se pot incepe la sugarul de 2-3 luni in camera;dupa 6-8 luni vara pot fi efectuate si afara.Copilul este lasat gol cateva minute la aer eventual cu fereastra deschisa dar ferit de curenti,se incepe cu 2-3 minute si se poate ajunge pana la 10-15 minute.In acest timp il solicitati sa faca miscari,il mangaiati cu miscari usoare de masaj circular sau faceti gimnastica.Ptr copilul de la 1 an la 3 ani baile de aer se pot face in camera,se pot asocia cu frectii cu apa sau vara afara se pot asocia cu expunerea la soare si bai in apa.
Expunerea la soare a sugarului se face cu multa precautie.Se incepe dupa varsta de 5-6 luni.Copilul va fi asezat intr-o zona semiumbrita sub umbrela sau cort uneori in fata unei ferestre deschise.Capul va fi intotdeauna protejat cu o palariuta.La inceput expunerea la soare va fi partiala,se va incepe cu membrele inferioare apoi spate si apoi fata.Se va alege perioada de zi care nu este prea calduroasa,ore 8-10 pot fi cele mai indicate.

Timpul de expunere se incepe cu 2 minute pe fata 2 minute pe spate si se creste treptat cate 2 min pe sedinta pana la 10-15 min dupa toleranta pielii copilului.Daca pielea copilului s-a inrosit se face o pauza de 2-3 zile.Atentie deosebita in perioadele de vacanta la munte sau la mare unde datorita faptului ca aerul este mai racoros va puteti insela asupra puterii razelor soarelui.



Protejeaza-ti copilul de insolatie!


Autor: Echipa NN
Protejeaza-ti copilul de insolatie!
Bebelusii si copiii mici sunt foarte vulnerabili atunci cand vine vorba de actiunea caldurii si a razelor ultraviolete. Insolatia detelioreaza rapid organismul prin cresterea temperaturii acestuia, in timp ce capacitatea de racire a organismului scade. In plus, organismul celor mici nu poseda mecanisme foarte elaborate de pierdere a excesului de caldura, transpiratia spre exemplu este deficitara.

Pentru a beneficia din plin de pe urma sezonului cald, fiti sigura ca preveniti, recunoasteti si ameliorati efectele stresului termic solar asupra copiilor.
Dupa o zi fierbinte de vara petrecuta in aer liber, urmariti daca apar schimbari in dispozitia si comportamentul celui mic. Cea mai frecventa schimbare este pielea supraincalzita - ea da primul semnal de alarma mamelor. Daca ar fi sa enuntam exact aspectul clinic al insolatiei, iata sub ce forme se poate prezenta aceasta:

  • Febra de 39.4 grade Celsius sau mai mult, dar fara transpiratie
    * Piele fierbinte, rosie si uscata
    * Ameteala
    * Durere de cap, ce il poate face mai usor iritabil
    * Voma
    * Puls rapid
    * Neliniste
    * Confuzie
    * Respiratie rapida si superficiala
    * Letargie - bebelusul tau s-ar putea sa nu raspunda la fel de rapid atunci cand ii strigi numele
    * Pierderea starii de constienta

Oricare dintre semnele enuntate mai sus reprezinta un indiciu ca ar trebui sa asezati copilul intr-un loc racoros si sa incepeti administrarea de lichide. Indepartati hainele in exces, tamponati intreg corpul cu pansamente inmuiate in apa rece. Acestea sunt primele masuri de ajutor, adesea este nevoie si de un antiinflamator pentru a calma durerea de cap. Daca rezultate se lasa asteptate, nu ezitati sa cereti sfatul medicului.
Nu doar expunerea la soare predispune la insolatie. Daca lasati copilul timp indelungat intr-o masina supraincalzita, fara ventilatie, de teama "curentului", rezultatul poate fi la fel de ingrijorator. Chiar si in timpul perioadei calde micutul poate suferi o afectiune acuta bazata pe febra. Tendinta este de a inveli corpul copilului, mai ales daca isi fac aparitia frisoanele. Excesul de caldura astfel produs este similar expunerii la soare in timpul pranzului.

Sugarii alaptati vor avea nevoie de alimentatie suplimentara pe perioada caldurilor excesive. Daca micutul primeste deja fructe si legume, este recomandat sa cresteti ratia acestora in timpul verii. Se poate efectua si un dus rapid cu apa calduta daca locuinta nu poate fi ventilata corespunzator. Specialistii insista foarte mult pe calitatea hainutelor copiilor mici; acestea trebuie sa fie lejere, din materiale naturale si mai ales "reduse cantitativ", adica mai bine dezbracat decat supraincalzit. Acoperirea capului este insa importanta, caci insolatia se poate instala chiar si in 20 de minute.
Perioada verii impune reorganizarea timpului astfel incat plimbarea de dupa-amiaza va fi amanata pana seara tarziu. Evitati pe cat posibil expunerea in intervalul cuprins intre 11.00 si 15.00, atunci cand soarele este foarte arzator si riscul de insolatie este prezent.
Retineti ca puteti preveni efectele nedorite ale insolatiei prin masuri simple si intotdeauna este mai simplu sa exagerati in scop protectiv decat in lipsa.

4 jocuri haioase pentru bebelusul tau

trebuie parte cateva foarte
Autor: Echipa NN
4 jocuri haioase pentru bebelusul tau
Rostogoliri amuzante, simple leganari sau o mica repriza de gadilat - iata cateva idei de jocuri care provoaca entuziasmul fiecarui prichindel. Intre 6 si 8 luni, bebe descopera placerea jocului si, prin aceste gesturi de tandrete si apropiere, invata multe despre lumea inconjuratoare.

1. Sus-jos

Foarte simplu, dar si foarte apreciat de copilasii, acest joc imbina veselia cu surpriza asteptarii, starnind hohote de ras din parte celui mic. Mamica sau taticul sta pe spate, cu micutul in brate, iar bebe este succesiv ridicat si coborat, prin inaltarea si lasarea bratelor. La fiecare coborare, copilasul va primi si un mic bonus: un sarut din partea parintelui.

2. Rostogoliri

Bebe este asezat pe o parte, cu mama langa el. Cu gesturi delicate, fetita sau baietelul este "rulat" pe burtica, pe o parte si apoi pe spate. Nu este un "exercitiu" dificil, dar trebuie vegheat ca miscarea de rotatie sa fie urmata de intreg corpul bebelusului, iar manuta pe care acesta sta sa nu fie asezata intr-o pozitie nefireasca.

3. Leaganul

Cu bratele intinse si usor indoite pentru a forma un caus, ca un leagan, balansati copilul dintr-o parte in alta si inainte-inapoi. Este un joc distractiv pentru cei mici si deloc periculos. La aceasta varsta, copilasii sunt foarte flexibili, dar trebuie sa aveti o grija deosebita pentru a sprijini cum trebuie gatul si capul copilului.

4. Reprize de gadilat

Gadilatul este una dintre dintre cele mai mari distractii ale un mic pui de cateva luni. Nu va trebuie mari indicatii pentru a reusi sa obtineti efectul dorit - hohotele fericite ale micutului. Trebuie insa sa va luati cateva precautii: degetele nu trebuie sa preseze excesiv, mai ales in zona burticii, si nici sa ciupeasca. Pielea bebelusilor este foarte fragila si sensibila.

Cateva precautii:

  • este de preferat ca toate jocurile sa se desfasoare in pat sau pe o saltea moale, pentru a evita caderile cu efecte neplacute.
    * evitati orice jocuri imediat dupa masa copilasului, pentru ca exista un risc crescut de regurgitare.
    * daca bebe incepe sa planga, inseamna ca a obosit si vrea ca jocurile sa inceteze.

Cu bebe la soare!


Vara este un anotimp mult asteptat dintr-o sumedenie de motive, dar undeva in top se afla probabil renumitul concediu la mare. Toate bune si frumoase, dar cum se schimba lucrurile si mai ales ce noutati apar atunci cand plecam impreuna cu cei mici?

Cea mai evidenta dintre preocupari este cu siguranta problema razelor ultraviolete si a expunerii solare. Pielea copiilor este hipersensibila si doar o protectie suficienta si corecta ii poate apara de penetrarea ultarvioletelor. Uneori evenimentele se pretrec foarte rapid si efectele negative nu se lasa asteptate astfel incat arsurile si insolatia pot strica un concediu bine meritat cu toate masurile de protectie, orice mama stie ca atunci cand vorbim despre copii este loc suficient si de accidente. Daca arsurile, chiar si de grad mic, s-au instalat pe pielea copiilor, consultati un medic de specialitate. Puteti incerca acasa aplicarea de pansamente reci la zona inrosita timp de 30 de minute.

Toata lumea este constienta de necesitatea folosirii cremelor de protectie. Fiti siguri ca utilizati o cantitate suficienta; un copil prescolar va avea nevoie de o cantitate egala cu o lingura mare de crema protectoare. Factorul de protectie trebuie sa fie peste 30 pentru rezultate sigure, insa folosirea unei creme cu protectie ridicata nu lasa loc pentru cresterea intervalului orar in care puteti expune copilul. Momentul aplicarii este de asemenea important; specialistii dermatologi recomanda utilizarea produselor cu o jumatate de ora inaintea expunerii, intrucat cam acesta este intervalul de timp in care intra in actiune. Daca includeti in program si baile in piscina sau mare, reaplicati crema la iesirea din apa.

Amintiti-va intotdeauna ca sugarii trebuie feriti de contactul direct cu soarele arzator, in timp ce copii cu pielea deschisa vor suferi rapid si intens arsuri. Incercati sa creati motive de joaca si noi tentatii pentru micuti in zonele umbroase ale plajei; uneori acestea sunt deja amenajate pentru a va veni in ajutor. Un studiu a aratat ca este mult mai la indemana pentru parinti sa aplice creme protectoare decat sa intervina prin masuri simple precum folosirea hainelor deschise la culoare si din materiale vaporoase sau activitatea in locuri mai umbroase.

Radiatiile ultraviolete fac parte din radiatiile solare si intensitatea cu care sunt resimtite de piele este determinata de mai multi factori: distanta variabila pe parcursul zilei intre pamant si soare, latitudinea, gradul de acoperire cu nori, altitudinea, intensitatea stratului de ozon, capacitatea de reflexie a solului.

Copii constituie o categorie de varsta speciala atunci cand vine vorba de expunerea solara.
Ultravioletele actioneaza in primul rand asupra pielii, determinand modificari ale continutului de melanina. Schimbarile la nivelul pigmentului stau la baza aparitiei unor probleme serioase precum cancerul de piele.

Deosebit de sensibili la actiunea acestor radiatii sunt si ochii copiilor. Expunerea intensiva predispune la dezvoltarea fotokeratitei si fotoconjunctivitei. Efectele sunt insa reversibile, fara sechele pe termen lung si usor prevenibile prin folosirea ochelarilor de protectie.
Studiile in domeniu au aratat ca sub actiunea razelor solare exista o diminuare a eficacitatii raspunsului imun al organismului prin schimbarea distributiei si activitatii anumitor celule. Se ajunge uneori pana la imunosupresie si reactivarea unor infectii cutanate.

Efectul benefic al expunerii solare vine din producerea de vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete. Acesta este motivul pentru care se insista pentru folosirea rationala a soarelui in timpul concediilor de vara. Vitamina D astfel sintetizata contribuie la intarirea sistemului osteo-muscular al copiilor, asigurandu-le o dezvoltare armonioasa.

Este gresita atitudinea prin care mamele supra-acopera corpul copiilor; aceasta nu le oferi o protectie suplimentara si ii va expune la noi riscuri.
In trecut, razele soarelui erau socotite a fi de un beneficiu de necontestat pentru dezvoltarea micutilor. Dovezile stiintifice ale lumii moderne a scos la iveala si parti mai putin placute de care trebuie sa tinem cont pentru a creste copii sanatosi.


Cum taiem unghiile bebelusului

unghiile foarte bebelusului taiati
Autor: Echipa NN
Cum taiem unghiile bebelusului Majoritatea proaspetilor parinti se tem de momentul cand vor trebui sa-i taie unghiile bebelusului. Totusi, ingrijirea unghiilor este foarte importanta. Chiar daca sunt mai moi si mai pliabile decat ale unui adult, sunt cu mult mai ascutite. In cazul unui nou-nascut, riscul de a se zgaria singur sau pe dumneavoastra este cu atat mai mare cu cat nici nu isi poate controla miscarile mainilor.

Cum se procedeaza?

  • Cel mai indicat moment pentru taierea unghiilor bebelusului este, desigur, in timpul somnului. Puteti sa incercati aceasta operatiune si imediat dupa baie, cand unghiile sunt foarte moi.
    * Daca va decideti sa taiati unghiile micutului cand este treaz, veti avea nevoie de ajutor, de cineva care sa-l tina pentru a nu se misca foarte mult, sau sa-i distraga cumva atentia.
    * Asigurati-va ca aveti destula lumina si ca vedeti ce si cum taiati.
    * Puteti folosi o forfecuta de unghii speciala, cu varful bont, sau o unghiera pentru copii.
    * Tineti bine mana bebelusului cand taiati unghia, pentru a evita accidentele.
    * Taiati unghiile de la maini urmand curbura unghiei, iar unghiile de la picioare drept.
    * Unii parinti aleg sa scurteze unghiile bebelusului cu dintii, o metoda care nu este indicata, deoarece bacteriile care se afla in cavitatea bucala a adultului pot trece foarte usor la bebelus, daca acesta are pe deget vreo zgarietura sau taietura. In plus, veti descoperi ca este destul de dificil sa reusiti, intrucat bebelusul are degetele foarte mici in comparatie cu dintii dumneavoastra.


Ce fac daca il tai la deget?

In primul rand, nu intrati in panica. Nu este ceva neobisnuit. Li se intampla multora dintre parinti. Cea mai buna metoda de a opri sangerarea este sa spalati zona taieturii cu apa rece si sa infasurati in jurul degetului respectiv un servetel. Sangerarea se va opri in cateva minute. Nu este indicat sa aplicati un bandaj sau un plasture pe rana, deoarece exista riscul ca micutul sa reuseasca sa-l dea jos si sa-l inghita sau sa se sufoce cu el. Lasati taietura la aer, pentru a se vindeca cat mai repede.

Este bine sa tinem bebelusul in brate, sau nu?

brate bebelusul bebelusii tinem parinti
Autor: Oana Melinte, educator certificat Lamaze International
Este bine sa tinem bebelusul in brate, sau nu?

Noi cercetari sugereaza ca timpul prea lung in care bebelusul vostru plange si capacitatea lui de a dormi peste noapte, ar putea fi corelate cu timpul pe care bebelusul il petrece in bratele dumneavoastra.

Bebelusii tinuti in brate foarte mult timp, 15 pana la 16 ore pe zi, au plans mult peste noapte si au avut probleme cu adormitul cand au ajuns la varsta de 3 luni, in timp ce bebelusii tinuti in brate foarte putin plangeau foarte mult la 2 si la 5 saptamani. Parintii care au adoptat o tehnica de mijloc, au avut bebelusi mai linistiti atat in primele saptamani cat si mai tarziu, dincolo de prima luna de viata.

Fiecare dintre abordari a avut "diferite costuri si beneficii", spune autorul studiului Ian St. James-Roberts, cercetator la Universitatea din Londra.

St. James-Roberts si colegii sai au studiat trei grupuri de parinti in total 275 care si-au tratat bebelusii diferit in primele saptamani de viata.

  • Un grup de parinti au ales sa stea foarte aproape de bebelusii lor pana la 10 zile, tinandu-i in brate 80% din timpul cuprins intre 8 dimineata si 8 seara, si raspunzand imediat la plansul lor. Multi dintre acesti parinti dormeau cu bebelusii lor.
    * Al doilea grup de parinti traiau in Londra si erau distanti cu bebelusii lor: ii tineau in brate, in medie, 8,5 ore pe zi. Conform cu St. James-Roberts, acest comportament este similar parintilor din Statele Unite ale Americii.
    * Al treilea grup de parinti erau din Copenhaga, Danemarca si isi tineau bebelusii in brate aproximativ 9,75 ore pe zi.

Cercetatorii au examinat apoi obiceiurile de dormit si de plans ale bebelusilor. Rezultatele studiului apar in revista Pediatrics, numarul din luna iunie 2006.

Bebelusii din Londra au fost mai agitati si au plans cu 50% mai multe in 24 de ore decat celelalte doua grupuri la 10 zile si la 5 saptamani. Autorii studiului au scris ca aceste rezultate sustin suspiciuni cu privire la ingrijirea bebelusilor britanici care poate duce la bebelusi care plang mai mult.

La 12 saptamani, parintii care si-au tinut bebelusii in brate cel mai mult au fost cel mai predispusi sa doarma peste noapte 5 luni sau mai multe, fara sa se trezeasca si sa planga. Ei au raportat o medie de 5 nopti de somn linistit in saptamana premergatoare raportului.

Parintii care si-au tinut bebelusii cel mai putin in brate au raportat o medie de 4,6 nopti de somn fara griji, fata de cel mai scazut raport de 3,4 nopti in grupul mediu.

Per total, autorii studiului raporteaza ca bebelusii plang totusi destul de mult indiferent de ce fac parintii lor. Aceasta adaugare "pentru a evidentia ca sesiunile de plans neconsolat, care sunt comune in primele saptamani, nu sunt foarte mult afectate de variatiile aplicate de parinti, oferind reasigurari ca acest aspect al vietii nou-nascutilor nu este din vina parintilor".

Dr. George J. Cohen, medic pediatru si editor sef al revistei "Ghid pentru somnul copilului vostru" publicata de catre Academia Americana de Pediatrie, spune ca aceste rezultate sunt rezonabile, chiar daca studiul a analizat numai anumite grupuri de bebelusi si parinti, ceea ce face ca "rezultatele sa nu fie universal aplicabile".

Ce este de facut?
Fiti flexibili atunci cand este vorba de tiparele de somn ale bebelusilor vostri, va sfatuieste Cohen. "Cele mai frecvente 'greseli' ale parintilor constau in necunoasterea varietatii de tipare normale si de aceea ei incearca sa determine tiparele de somn ale bebelusilor atunci cand ei nu sunt pregatiti," mai spune el.

De asemenea, spune, in timp ce –diferite stiluri de parinti pot determina diferite comportamente ale copiilor,– bebelusii vor fi diferentiati individual. –Parintii nu trebuie sa se acuze pe ei insisi daca bebelusii lor nu par sa se adapteze la dorintele parintilor de dormit,– a adaugat el.

Articol preluat si tradus dupa noutatile furnizate de HealthDay

Malnutritia sugarului si a copilului mic - partea a II-a

copilului sugarului malnutritia infectiilor recuperare
Autor: dr. Molfea Camelia
Malnutritia sugarului si a copilului mic - partea a II-a

Tratamentul malnutritiei
Vizeaza aducerea progresiva a dietei la nevoile calorice ale varstei .Cei mai multi sugari isi reiau cresterea rapid in momentul in care ajung la o alimentatie corespunzatoare, cu aport caloric si proteic adecvat varstei lor aparente (varsta corespunzatoare taliei). Concomitent se realizeaza corectarea medicamentoasa a eventualelor deficite minerale si vitaminice asociate (carenta de vitamina D, calciu, fier etc.). Un punct important al terapiei il constituie profilaxia infectiilor intercurente prin masuri de izolare epidemiologica si efectuarea vaccinarilor corespunzatoare varstei.

Terapia recuperatorie complexa implica: masuri de stimulare a dezvoltarii psihomotorii, educatie nutritionala a familiei si sprijin economico-social acordat familiei prin institutiile de ocrotire. Se recomanda, de asemenea, calirea prin factori naturali (aer, soare, apa).

Evolutia formelor usoare si medii (grad I si II) de MPC (malnutritie protein calorica) este in marea majoritate a cazurilor buna .Corectarea aportului energetic al dietei determina un "salt de crestere", ajungandu-se in final la parametri conditionati de potentialul genetic de crestere. O evolutie mai dificila o pot avea cazurile cu o subnutritie prelungita, la care instituirea masurilor de recuperare intarzaie.

Mortalitatea in MPC severe netratate este apreciata ca impresionanta (pana la 100 % ). Cu mijloacele terapeutice actuale mortalitatea poate fi redusa sub 10 %.

Evolutia formelor usoare de malnutritie proteica (MP), cu terapie recuperatorie adecvata este favorabila. Formele severe de MP sunt grevate de un procentaj crescut de mortalitate (intre 10-40%). Cele mai multe decese la copii cu KWASHIORKOR se inregistreaza in primele 24 de ore de la internare, datorita tulburarilor electrolitice acute sau modificarilor biochimice ireversibile. In urmatoarele 10 zile de la debutul terapiei de recuperare, cele mai multe decese sunt datorita infectiilor sistemice.

Profilaxia malnutritiei
Incepe odata cu aparitia sarcinii. O urmarire adecvata a evolutiei sarcinii, crearea unor conditii de viata si munca (inclusive din punct de vedere nutritional ) ale femei gravide, duce la combaterea nasterilor premature, la reducerea procentajului acestora. S-a demonstrat ca fiecare al 3-lea sugar cu o forma clinica de malnutritie a avut greutatea mica la nastere (mai mica de 2500 g).

Acordarea unei atentii deosebite pe linia urmaririi medicale a copiilor, dar si pe linia masurilor speciale de sprijin - copiilor din familiile cu venituri mai mici, care locuiesc in conditii mai putin igienice etc.

Intocmirea si popularizarea - la nivelul retelei de pediatrie, cat si a publicului larg a recomandarilor de alimentatie. Promovarea alimentatiei la san, cel putin in primele 3 luni de viata; in cazul alimentatiei artificiale este indicata folosirea preparatelor de lapte praf adaptate (umanizate), diversificarea trebuie inceputa la timp (intarzierea ei expune la riscul unor deficite nutritionale).

Pentru profilaxia malnutritiei conditionate de infectii se recomanda urmatoarele masuri :

  • promovarea alimentatiei naturale. Laptele matern joaca un rol protector fata de infectii prin tansmisia pasiva a cantitatii mari de lizozim (substanta antibacteriana), de IgA (imunoglobuline de tip A) secretorii, anticorpi, macrophage (celule antifagocitare cu rol imun pentru organism) si substante ce au capacitatea de a lega fierul lactoferina - proteina cu rol de protectie impotriva infectiilor cu proprietati antiinfectioase;
    * vaccinari pentru profilaxia infectiilor obisnuite ale sugarului si copilului mic si indepartarea riscului de complicatii ale acestora;
    * tratarea corecta a infectiilor odata survenite;
    * urmarirea adecvata de catre medicul pediatru a indicilor de crestere si dezvoltare a sugarului si copilului mic cu ocazia vizitelor profilactice sau a vizitelor medicale de rutina;
    * initierea imediata a masurilor de recuperare nutritionala, daca este cazul;
    * dispensarizarea si urmarirea corecta a convalescentilor dupa o stare grava de MPC pentru indepartarea riscului de recadere.

Deci, malnutritia se caracterizeaza prin: greseli alimentare, infectie, prematuritate
Corectarea lor inseamna recuperare.

Retete Culinare Pentru Bebelusi

Bors de stevie/loboda/spanac (de la 8 luni)

Ingrediente: 500 g stevie/loboda/spanac, 1-2 cartofi mijlocii, 2-3 fire de ceapa cu cozile rupte, 2 lingurite de orez, 1 legatura de leustean, 1/2 l de bors, 200 ml de apa, 2 lingurite de ulei.


Supa de rosii cu portocale (dupa 10 luni)

Ai nevoie de: 500 g rosii decojite, 2 portocale mari decojite, 1 morcov, 1 dovlecel, 2 cartofi mijlocii, 2-3 fire de ceapa, 1 lingura rasa de orez, 1 legatura de patrunjel, 1 lingurita de zahar, 1 litru de apa, putina sare pentru copilul pste 1 an.


Supa de gris cu rosii (dupa 10 luni)

Ingrediente: 100 g rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite gris.

Mod de preparare:

Rosia se taie in doua si se indeparteaza coaja, apoi se coace 10 minute. Se amesteca cu laptele, pana cand amestecul e omogen. Se adauga grisul, turnat in ploaie.Se lasa la fiert timp de 10 minute, la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn. Pentru copilul cu varsta intre 4 si 8 luni, rosia poate fi inlocuita cu dovlecei, spanac, ardei.


Supa de dovlecei (de la 9 luni)

Ai nevoie de: 250 g de dovlecei, 100 g morcovi, 50 g pastarnac, o ceapa, 2 lingurite de unt sau ulei, o lingurita de orez, 2 pahare si jumatate de apa, 2 linguri de smantana, patrunjel.
Cum procedezi:

Pui la fiert zarzavatul taiat marunt in apa plata. Cand este bine fiert, strecori supa. Cureti dovleceii si-i tai felii nu prea subtiri, ca sa nu se sfarame, apoi ii pui in supa care clocoteste, odata cu orezul spalat, dupa care mai lasi sa fiarba 15-20 de minute.

Topesti untul intr-o tigaie, fara sa se incinga, si-l amesteci cu cateva linguri cu supa. Acest sos se rastoarna in supa care clocoteste si se mai lasa la fiert inca 15 minute. La sfarsit, adaugi smantana si patrunjelul verde tocat.


Ciorba de rosii cu orez (de la 9 luni)

Ai nevoie de: 400 g apa plata, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura de orez, 1 ou, 2 lingurite de unt si putin patrunjel verde.
Cum procedezi:

Pui apa la fiert, iar cand clocoteste adaugi legumele bine spalate. Le lasi sa clocoteasca pana sunt aproape fierte si pui apoi rosiile taiate fin. Cand toate legumele sunt fierte, strecori zeama si pasezi zarzavatul. Pui din nou la fiert cu orezul. La final, adaugi patrujelul tocat marunt si untul.


Ciorbita de peste (de la 7 luni)

Ingrediente: 2 bucati peste file; diferite legume (rosie, morcov, telina, albitura, ardei verde), lamaie, 50g orez, patrunjel.
Cum se procedeaza:

Punem legumele la fiert. Cand sunt gata se adauga orezul spalat si bucatile de peste. Se poate acri cu putina lamaie. Pofta buna!


Supa crema de broccoli

Ingrediente: 2 lingurite ulei de masline; 1 ceapa medie; 4 catei de usturoi feliati; 1 telina mijlocie; 2 cani supa de pui; 5 buchetele de broccoli tocate marunt; 1/4 cana macaroane; 1/2 lingurita sare; 1/4 lingurita piper; 1/2 cana lapte degresat; 1/2 lingurita cimbru.

Cum se procedeaza:

1. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie, iar dupa ce s-a incins, se adauga ceapa si telina si se calesc timp de 5 minute.

2. Adauga usturoiul feliat si mai lasa pe foc inca un minut.

3. Broccoli, macaroanele, supa, sarea si piperul se adauga continutului deja format si se aduce la fierbere, acoperindu-se cu un capac. Se lasa pe foc timp de 20 de minute, amestecandu-se din cand in cand.

4. Se subtiaza cu laptele degresat, condimentandu-se cu cimbru. Se mai pune pe foc inca 5 minute. Se poate servi fie calda, fie rece.
}

Unelte personale