Diareea la sugari
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Boala diareica la sugar
Un scaun putin mai moale nu este un motiv de ingrijorare, dar daca acest lucru se repeta, si la un interval din ce in ce mai scurt, atunci acesta este un semn clar al diareei. Foarte important in stabilirea diagnosticului in aceasta afectiune este sa va cunoasteti foarte bine copilul. Un nou-nascut poate avea chiar si zece scaune pe zi, iar un copil mai mare poate avea de la un scaun sau doua pe saptamana, pana la cateva scaune pe zi. Un scaun al unui copil hranit la san si fara hrana solida este de obicei galbui si destul de lichid. Pentru ca scaunele copilului tau isi pot schimba consistenta, in functie de ceea ce mananca, vei observa cand ceva este in neregula. Un copil care este hranit cu lapte praf are scaune de cateva ori pe zi, cu o consistenta ceva mai solida. |
Odata cu introducerea substantelor solide in dieta, scaunele vor fi mai solide, iar consistenta va depinde de ceea ce copilul consuma. In cazul in care scaunele incep sa fie din nou lichide, atunci poate fi un semn al diareei.
Desi aceasta afectiune poate sa alarmeze chiar si cei mai calmi parinti, trebuie sa mentionam ca nu este o afectiune deloc grava atata timp cat copilul nu este deshidratat. Daca aveti un copil sanatos si ii administrati suficiente lichide atunci diarea probabil ca va disparea in cateva zile. ...mai mult[1]
Cauzele diareei
- Gastroenterita (numita adesea si gripa digestiva) este o inflamatie a stomacului si intestinelor ce cauzeaza diaree la sugari, copii si chiar adulti. Este des intalnita si poate fi cauzata de diferiti virusi. Daca micutul sufera si crampe digestive, stari de voma, si febra scazuta, este probabil o forma de gastroenterita.
- Infectiile bacteriene: Diareea grava - cu sau fara stari de voma - insotita de crampe, sange in scaune, si febra se poate datora unei infectii cu un virus sau cu o bacterie cum ar fi salmonella. Unele dintre aceste infectii trec de la sine, dar altele pot fi foarte grave.
- Giardia este un exemplu de parazit ce poate cauza diareea si care paraziteaza intestinele. Igiena preventiva este cel mai bun tratament. Mainile dumneavoastra trebuie sa fie curate in momentul schimbarii scutecului.
- Antibioticele: Daca diareea a aparut dupa ce copilului i s-au administrat antibiotice, atunci s-ar putea ca medicamentul sa fie cauza. Consultati medicul pentru alternative si remedii.
- Dieta: Sucul, in special cel natural ce contine prea mult sorbitol si fructoza, sau consumul excesiv de bauturi dulci, poate sa deregleze activitatea digestiva a stomacului unui copil. Laptele preparat gresit poate cauza de asemenea diaree, asa ca asigurati-va ca folositi cantitatea indicata de apa.
- Alergii provocate de lapte: Aceste afectiuni sunt destul de rare, dar pot cauza diaree si chiar stari de voma. Primele reactii alergice pot aparea in cateva minute sau in cateva ore de la ingerarea de produse lactate. ...mai mult[1]
Care sunt semnele si simptomele bolii diareice?
Se observa o scaderea a poftei de mancare a micutului insotita de greata, varsaturi si scaune moi, apoase cu mucus si foarte numeroase.
Din cauza varsaturilor si scaunelor repetate, copilul pierde apa din organism si scade in greutate. Unoeri poate aparea si febra usoara (pana la 38 gradeC).
Cand se observa primele semne de diaree, alimentatia trebuie oprita si trebuie consultat medicul.
Ce e de facut?
Majoritatea cazurilor de afectiune digestiva sunt destul de usoare si ele se pot trata acasa de catre mama, la indicatiile medicului. Copilul nu trebuie sa bea decat ceai neindulcit pentru a-i pune intestinul in repaus si a-l reechilibra hidric, deoarece prin varsaturi si scaune masive pierde apa si se deshidrateaza.
Realimentarea micutului se va face treptat, in cantitati mici la recomandarile medicului, hranindu-l cu alimente dietetice. ...mai mult[2]
Ce poate manca atunci cand are diaree?
Potrivit recomandarilor scolii romanesti de pediatrie, alimentarea copilului in timpul si dupa un episod diareic acut se face tinandu-se cont de varsta, alimentatia premergatoare diareei, forma si severitatea bolii.
Sugarul alimentat la san
In cazul copilului alimentat natural, chiar in plin episod de diaree acuta, se recomanda mentinerea in continuare la san, fara sa se mai pastreze insa un anumit program de masa; medicii recomanda alimentarea bebelusului "la cerere". Daca e deja obisnuit, sugarul poate primi, in completarea meselor, supa de morcovi sau apa de orez. Totodata, este necesara administrarea de Gesol - 50 ml pentru fiecare scaun modificat, pana la normalizarea acestora. |
Sugarii sub varsta de 5-6 luni alimentati predominant cu lapte (natural sau artificial).
Foarte importante sunt doua elemente: momentul introducerii preparatului dietetic si cantitatea: realimentarea trebuie sa inceapa dupa 4-6 ore de reechilibrare hidroelectrolitica (timp in care copilului i s-a dat Gesol pe cale orala).
Care sunt alimentele permise?
In primul rand laptele dietetic sau asa-numitul asa-numitul lapte "medicament", adica fara lactoza. Cantitatea de lapte dietetic optima este de 40-50% din masa respectiva, restul de 60-50% completandu-se cu supa de morcovi sau mucilagiu de orez (in functie de caz). In continuare se creste progresiv cantitatea de lapte dietetic (cu 30-40% la fiecare masa), astfel incat in 2-3 zile sa se ajunga la ratia completa. Abia dupa normalizarea certa a scaunelor se trece la alimentatia normala, obisnuita, de dinaintea episodului diareic. Reluarea "diversificarii" alimentatiei (cu sucuri sau pireuri de fructe) trebuie facuta insa prudent, prin reintroducerea cate unui singur aliment pe zi si in cantitati foarte mici. ...mai mult[3] |