Exercitii pentru a stimula copilul sa se ridice in picioare - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Exercitii pentru a stimula copilul sa se ridice in picioare

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Exercitii pentru a stimula copilul sa se ridice in picioare

- Din pozitia culcat pe spate, bebelusul este ridicat in pozitie sezanda, prins de glezne si cu genunchii flectati, apoi tras de articulatiile mainilor in sus.

Copilul se propteste in mod reflex in talpi, isi intinde corpul si se ridica in picioare. Apoi cu mainile si picioarele stranse, bebelusul este readus in pozitie sezanda dupa care iarasi ridicat.

Exercitiul se repeta astfel de cateva ori.

Nu neglijati exercitiile fizice, creati-le copiilor din timp aceasta deprindere, insuflandu-le prin educatie nevoia de miscare, pana mai tarziu, cand va deveni reflex si necesitate.

Ar trebui sa cultivam si noi pe langa ei sportul, miscarea, fiindu-le in primul rand exemplu, alungand astfel sedentarismul responsabil de atatea boli grave si traind o viata activa si cat mai sanatoasa, mereu cu un tonus ridicat care atrage dupa sine o buna functionare a organismului atat la nivel fizic cat si psihic, deci sanatate fizica si buna dispozitie.

Intr-o societate in care viata se deruleaza tot mai static si care incerca sa ne asigure totul cat mai la indemana si fara cel mai mic efort, in care, daca se poate, totul sa fie coordonat de telecomanda actionata din varful unui fotoliu, miscarea a devenit obligatorie.

Tentati sa ne urnim cat mai putin, deplasandu-ne doar cu mijloace de transport motorizate, invocand criza de timp si oboseala, mutandu-ne de pe un scaun pe celalalt, de la calculatorul de la serviciu, la calculatorul de acasa, ni s-au atrofiat muschii, ni s-au lenevit inimile, ne imbatranesc inainte de vreme oasele.

Nu faceti aceeasi greseala cu copiii vostri, nu-i transformati prematur in batrani obositi, ci insuflati-le viata, vitalitatea, energia, bucuria de a trai prin miscare.

Acestea sunt primele tipuri de exercitii care se incep cu bebelusul inca de la varsta de o luna.


Rotiri ale talpii


Aceste exercitii sunt foarte simple si totodata foarte relaxante pentru bebelus. Se prinde gamba bebelusului cu o mana, avand grija sa strangeti delicat, apoi usor cu cealalata mana i se apuca talpa micutului si se roteste usor de 10 ori in fiecare sens, fara a forta. Exercitiul se face pentru ambele picioare.


Ulterior, dupa varsta de 4 luni se pot incepe si alte exercitii.


Flexia si extensia gambei pe coapsa


Se prinde cu o mana coapsa micutului, se ridica la unghi de 90 de grade cu trunchiul in timp ce copilul este culcat pe spate, apoi se intinde si se indoaie gamba, presionand usor cateva secunde gamba pe coapsa. Exercitiul se repeta de cate 15 ori pentru fiecare picior.


Flexia coapsei pe trunchi


Copilul este culcat pe spate, apoi i se indoaie piciorusele astfel incat sa se execute flexia gambelor pe coapse. Piciorusele i se tin lipite. Apoi in aceasta pozitie se flexeaza coapsele pe trunchi, presionand usor abdomenul pret de cateva secunde. Reveniti usor la pozitia initiala si reluati exercitiul. Exercitiul se repeta de 15 ori.


Flexia picioarelor pe abdomen


Bebelusul ramane culcat pe spate. Se prind gleznele micutului cu o mana, apoi cu cealalta se mentin genunchii prin apasare pe rotule astfel incat sa nu se indoaie. Se ridica apoi picioarele lipite si drepte si se face flexia usoara si selicata pe abdomen. Coapsele nu vor atinge abdomenul micutului. Reveniti lent. Repetati exercitiul de 15 ori.


Exercitii pentru brate


Aceste exercitii se incep dupa luna a patra de la nastere.


Exercitii pentru incheietura mainii


Se prinde palma micutului si se roteste de 10 ori in fiecare sens, intarind astfel articulatia mainii. Apoi se apasa usor palma spre antebrat si sementine astfel doua secunde, apoi se revine lent si se repeta exercitiul de 10 ori. Apoi se prind degetelele micutului si se intind, facand totodata extensia mainii pe antebrat. Degetele se vor arcui usor. Se repeta de 10 ori exercitiu.

Unelte personale