General - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

General

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Cum doarme fatul in uter?

Somnul unui fat in uter a fost intotdeauna o enigma nu numai pentru mamici ci si pentru cercetatorii de la care am astepta, in mod normal, raspunsuri mai exacte. Ei bine, nici ei nu stiu prea multe despre felul cum doarme fatul, pentru ca este usor sa studiezi creierul unui adult sau al unui copil prin diverse metode stiintifice, insa creierul unui fat este, asa cum ne-am astepta, foarte greu de studiat.

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea creierului, asta o stim cu totii. In timpul somnului, creierul formeaza noi celule nervoase si noi sinapse (legaturile dintre neuroni). Asa se explica de ce nou-nascutii si bebelusii dorm atat de mult: creierul lor are nevoie de somn ca sa se dezvolte si ca sa poata acumula noi cunostinte. Dar ce se intampla cu fatul?

Din acelasi motiv (dezvoltarea creierului), fatul isi petrece aproape tot timpul dormind. Se stie deja ca, din a saptea luna a sarcinii, creierul fatului trece prin cele doua faze ale somnului: somnul REM si non-REM. Stim asta pentru ca, prin ecografii foarte performante, s-au detectat perioade in care globii oculari se misca rapid si perioade in care globii oculari stau nemiscati. Ce legatura au ochii cu somnul?

Denumirea de REM pe care a primit-o una din fazele somnului vine de la Rapid Eye Movement (din engleza - misicari rapide ale ochilor). REM este un somn profund, in timpul caruia creierul este aproape la fel de activ ca si atunci cand suntem in stare de veghe. Globii oculari se misca des si incep visele. Din aceasta stare, creierul trece in somnul linistit sau non-REM, cand globii oculari sunt nemiscati si visele sunt imposibile.

Bineinteles ca apare intrebarea: daca adultii si copiii viseaza in stadiul REM, ce se intampla cu fatul? Poate el sa aiba vise ? Unii oameni de stiinta spun ca nu, pentru ca a avea vise necesita unele experiente. In visele noastre apar oameni, obiecte, stari pe care le-am vazut, le-am atins sau le-am trait. Fatul nu are experiente de niciun fel, deci ce ar putea sa viseze? Nu a vazut niciodata vreun obiect, nu a trait senzatiile noastre. Nu poate sa viseze mere pentru ca nu stie ce sunt ele, nu poate sa viseze scari, masini, mancare pentru ca, in mintea lui, asemenea lucruri nu exista.

Totusi, alti specialisti spun ca fatul poate visa. Pe ce se bazeaza ei? Inca din saptamana 8 a sarcinii, se formeaza receptorii tactili, mai intai in jurul gurii, apoi pe tot corpul. In saptamana 22-24, deja sunt conectati la cortexul cerebral. In saptamana 17 incepe sa se dezvolte auzul. Incet, incet se formeaza toate simturile, astfel ca, inca din viata intrauterina toate simturile fatului sunt functionale, ceea ce insemna ca vede lumini si umbre, aude zgomotele mai puternice din jur, dar si zgomotul facut de organismul mamei, simte atingerea lichidului amniotic si gustul lui. Si aceste senzatii se incadreaza in categoria experientelor deci, spun unii medici, ar fi de ajuns pentru ca fatul sa poata visa. Visele lui se bazeaza pe ceea ce aude, vede, simte si gusta. Sunt vise simple, care constau mai mult din stari, senzatii, decat din imagini vizuale, dar sunt vise asemanatoare cu ale noastre.

Miturile populare, dar si unii medici, sustin ca felul cum doarme fatul in uter ar prezice felul cum va dormi dupa nastere. Daca simti cele mai multe lovituri noaptea, se spune, copilul tau va dormi ziua si te va tine treaza toata noaptea. Totusi, nu exista nicio dovada stiintifica in sprijinul acestei afirmatii. Intr-adevar copilul dezvolta un tipar al somnului in viata intrauterina. Ca si nou-nascutul, nu are programul nostru cu somn noaptea si stare de veghe ziua. Somnul lui este neregulat - doarme cateva ore, sta treaz cateva ore. Asa ca nu s-ar putea spune daca un copil isi continua dupa nastere, obiceiurile din uter, pentru simplul fapt ca nu are niciun obicei in ce priveste somnul.

Unele mamici norocoase au ocazia sa vada la ecograf cum fatul isi tine degetul in gurita. Pentru medici, acest fapt nu e de mirare. Suptul este pentru nou-nascut, dar si pentru fat, un reflex natural, o metoda de a se calma, o nevoie. Si in viata intrauterina, fatul se calmeaza si adoarme sugandu-si degetul. Si el poate sa fie speriat (de zgomote, lumini puternice), si sugandu-si degetelul este capabil sa se calmeze singur pana cand adoarme, linistit.mai mult..nou-nascuti.ro



Linea Nigra

Cand ramai insarcinata te astepti la tot felul de simptome, unele relativ normale, altele foarte ciudate. In categoria simptomelor ciudate se inscrie si acea mica linie de culoare inchisa care iti apare pe abdomen.

Linea nigra se numeste aceasta schimbare a pielii. Numele provine din latina si inseamna “linie neagra”. Exact asta si este: o linie mai inchisa la culoare decat restul pielii care apare pe abdomenul femeilor insarcinate, unind buricul si zona pubiana. Mai rar, linea nigra trece de buric si ajunge pana la apendicele xifoid (capul pieptului). Miturile populare spun ca mamicile care vor naste o fetita au linea nigra pana la buric, iar la cele care vor avea baietei, ajunge pana la xifoid.

Cum poate sarcina sa duca la formarea unei asemenea linii pe burtica ta? De vina sunt hormonii, ca si in cazul altor simptome ale sarcinii. Probabil ai observat (sau vei observa in curand) ca si aureolele sanilor devin mai mari si mai inchise la culoare, pistruii (daca ii ai) devin mai pronuntati, iar pe fata iti mai apar si alte pete inchise la culoare, care formeaza asa numita “masca a gravidei” sau cloasma.

Hormonii sarcinii provoaca un exces de melanina, pigmentul care da culoarea pielii. Melanina este acelasi pigment care ne inchide pielea la culoare atunci cand ne bronzam. De ce hiperproductia lui se manifesta printr-o linie dreapta pe abdomen nu se stie inca. Tot ce se stie este ca femeile cu pielea inchisa la culoare au mai multe sanse sa faca linia nigra decat cele cu pielea mai alba. Inainte sa apara, linia nigra se poate observa ca o linie deschisa la culoare, numita linea alba.

Linea nigra apare in al doilea trimestru de sarcina si dispare in majoritatea cazurilor la cateva luni de la nastere. Dar la majoritatea mamicilor nici macar nu apare.

Daca totusi te-ai ales cu asa ceva, nu-ti face griji. Linia nigra dispare singura dupa nastere, deci nu vei ramane cu ea pentru toata viata. Pana la nastere, ai grija cat si cum te expui la soare. Razele ultraviolete, fie naturale, fie provenite de la solar, accentueaza petele de culoare de pe piele, inclusiv linia nigra. De aceea, evita soarele, iar daca mergi la plaja foloseste o crema cu factor de protectie solar (cel putin SPF 15).

Unii specialisti sustin ca petele pielii la gravide ar fi legate de lipsa acidului folic. Inca nu exista suficiente dovezi in favoarea acestei teorii, insa este bine sa consumi cat mai mult acid folic, pe care il gasesti in legumele cu frunza verde, in cerealele integrale, dar si in suplimentul prenatal. Chiar daca acidul folic nu dimimueaza linia nigra, el ii va face bine copilului tau, preenind malformatiile congenitale.mai mult..nou-nascuti.ro


Sarcina patologica

Sarcina este o stare fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale.

Activand toate functiile endocrine specific feminine, sarcina duce la infrumusetarea fizica a femeii: pielea devine mai catifelata, parul mai bogat si lucios, ochii mai stralucitori, formele ei se rotunjesc. In acelasi timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai inalt grad al echilibrului psihic si afectiv. Sarcina exercita si o influenta asupra intregii familii, o mentine unita si ii confera armonie si stabilitate, ceea ce pe plan social se reflecta asupra intregii comunitati.

Sarcina dureaza din momentul fecundatiei pana la expulzarea fatului. Se numeste uterina (normala), cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine.

Sarcina dureaza in medie 40 de saptamani. Data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii. Din cele mai importante semne ale sarcinii mentionam:

1. incetarea menstruatiei (in cazuri rare, femeia insarcinata poate sa aiba una sau doua luni de sangerari care pot fi interpretate ca menstruatii),

2. greturi, salivatie exagerata, varsaturi, lipsa poftei de mancare (unele femei nu mai suporta mirosul de tutun, mancare, parfum),

3. uterul se dezvolta, din aceasta cauza abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza.

Sarcina poate fi unica, cand in cavitatea uterina se afla un singur fat, sau multipla, cand se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti. La specia umana, numarul cel mai mare de feti cunoscut pana acum a fost de 6. Cea mai frecventa este sarcina gemelara sau dubla, care apare in proportie de aproximativ 1% fata de sarcinile unice.

Sarcina gemelara, rezulta in 85% din cazuri prin fecundarea a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp de catre doi spermatozoizi, se numeste bivitelina, deoarece exista doua placente, cu doua pungi amniotice. Fetii pot fi de acelasi sex sau de sex diferit. In 15 % din cazuri, sarcina gemelara provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul fecundarii se dubleaza, formand doua oua. In acest caz, copiii sunt totdeauna de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. La nastere de obicei, unul este mai greu decat celalalt; copii se nasc unul dupa altul la interval de 20-30 de minute. In general sunt sub greutatea normala, de aceea necesita ingrijiri speciale dupa nastere.

In timpul evolutiei sarcinii, echilibrul care exista intre mama si fat se poate rupe, aparand tulburari cu manifestari si intensitati diferite - disgravidie.

In prima jumatate a sarcinii, ele se manifesta prin greturi sau varsaturi care pot fi uneori rebele la tratament si atunci, pentru salvarea mamei se impune intreruperea sarcinii. Formele grave de varsaturi trebuie neaparat tratate intr-o unitate spitaliceasca specializata.

In a doua jumatate a sarcinii, disgravidiile se manifesta prin aparitia albuminei in urina, edeme, cresterea tensiunii, simptome care tradeaza prezenta leziunilor renale.

O forma grava de disgravidie in ultimul trimestru al sarcinii este Eclampsia, care, pe langa simptomele descrise anterior, se caracterizeaza prin aparitia de convulsii asemanatoare celor din crizele epileptice. In timpul acceselor eclampice gravida isi poate musca limba; de aceea, ca prim ajutor pana la venirea medicului se introduce intre dintii bolnavei coada unei linguri (de preferinta de lemn), infasurata in tifon. Apoi gravida va fi asezata intr-o camera intunecoasa si linistita fiind supravegheata indeaproape. Uneori accesele de eclampsie pot provoca moartea fatului. De aceea, dupa primele ajutoare primite la domiciliu, gravida eclamptica trebuie internata in spital. Pentru prevenirea eclampsiei, tulburarile sarcinii trebuie remarcate si tratate de la inceput.mai mult..nou-nascuti.ro


Sarcina prelungita

Sarcina prelungita chronologic, denumita si sarcina postmatura este reprezentata de sarcina care are o durata mai mare decat cea normala. Astfel, durata normala a unei sarcini la specia umana este de aproximativ 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau 40 de saptamani, 266 de zile de la ultima ovulatie , respectiv 270 de zile de la contactul sexual care a generat sarcina. Durata maxima acceptata ca normala este de 294 de zile, respectiv 42 de saptamani de la ultima menstruatie.

Sarcina prelungita poate fi impartita in doua tipuri:

Primul tip este reprezentat de sarcina considerata prelungita ca urmare a declaratiilor mamei care declara medicului ca nu a mai avut menstruatie de mai mult de 42 de saptamani. Acest tip este cel mai frecvent si este foarte important deoarece frecvent femeia insarcinata nu stie exact luna de sarcina in care se afla iar varsta sarcinii poate fi aproximata destul de greu de medic daca pacienta se prezinta la control cand sarcina este deja in trimestrul III. In schimb varsta exacta a sarcinii (chiar in zile) poate fi determinata usor in saptamanile 5-7 de sarcina prin ecografie. Problemele generate de acest tip de sarcina prelungita sunt datorate faptului ca acest diagnostic este pus frecvent pe afirmatiile mamei iar daca aceasta se inseala se poate intampla sa se nasca un copil care de fapt nu era nici macar la termen si care poate fi prematur.

Al doilea tip de sarcina prelungita este de fapt sarcina prelungita veritabila- ea reprezinta doar 30-35% din sarcinile considerate prelungite.

Factori ce pot fi implicati in aparitia unei sarcini prelungite:

Factori materni :

  • durata ciclului menstrual peste 28-32 de zile
  • cicluri anovulatorii ce preced sarcina
  • factori genetici (au mai fost cazuri in familie)
  • ovulatii tardive
  • alimentatia deficitara
  • mama care a mai avut multe sarcini
  • malformatii uterine
  • dezechilibre hormonale
  • stressul matern (poate determina si avort sau nastere prematura)

Factori ce tin de fat:

  • prezentatii distocice (prezentatia reprezinta felul in care este asezat fatul in timpul travaliului)
  • anenecefalia fetala (malformatie caracterizata prin lipsa creierului)
  • sexul fetal- e mai frecventa la baieti

Factori anexiali:

  • insuficienta placentara cronica (placenta nu e capabila sa isi desfasoare functia la parametrii normali)

Sarcina prelungita poate pune probleme importante mai ales pentru fat deoarece lichidul amniotic (care inconjoara fatul ) incepe sa se reduca foarte mult in cantitate odata cu trecerea timpului ceea ce duce la suferinte fetale si in plus placenta imbatraneste si nu mai este capabila sa satisfaca necesarul nutritional al fatului, acesta fiind alt motiv de suferinta fetala.

Mortalitatea in uter a fatului este crescuta de doua ori fata de normal daca sarcina ajunge la 43 de saptamani si ajunge sa fie de trei ori mai mare decat normal la 44 de saptamani.

Unul din testele ce poate oferi informatii importante despre starea fatului este reprezentat de amnioscopie care reprezinta in fapt vizualizarea sacului amniotic si a fatului cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin colul uterin - se poate observa un fat cu tegumente galben-verzui , macerate sau un lichid amniotic laptos datorita descuamarii tegumentelor fetale.

Daca sarcina se prelungeste si exista semne de suferinta fetala, in absenta semnelor de incepere a travaliului este necesar fie sa se declanseze controlat travaliul sau sa se faca operatie cezariana.mai mult..nou-nacuti.ro


Alimentatia si greturile de dimineata

Aproape toate femeile insarcinate trec prin ceea ce numim greturi de dimineata. Te fac sa te trezesti greu, iti taie cheful de orice activitate si te pun in situatii jenante. Din fericire, apar numai in a doua si a treia luna de sarcina.

Iar alimentatia si remediile naturale iti pot fi de ajutor. Pana la urma gandul ca o sa treaca la un moment dat nu prea te ajuta cand stii ca poti sa versi in orice moment.

Majoritatea femeilor insarcinate, simt macar o usoara greata in primele luni de sarcina, iar la unele greata este insotita si de varsaturi. Este posibil sa-ti fie rau dimineata cand te trezesti, sau este posibil sa vomiti de mai multe ori, pe tot parcursul zilei. Inca nu se stie cu exactitate ce provoaca aceste stari, dar se pare ca ar avea legatura cu schimbarile hormonale prin care trece femeia insarcinata sau cu dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Multi medici cred ca greturile de dimineata apar mai des la femeile insarcinate cu gemeni sau tripleti, dar nu exista dovezi clare in acest sens.

Daca vomiti foarte des, este posibil ca organismul tau sa se deshidrateze. Afectiunea se numeste hyperemesis gravidarum, sau sarcina toxica, si daca suferi de asa ceva ai nevoie de ajutorul doctorilor care iti vor hidrata organismul prin perfuzii. Mergi la medic daca ti se pare ca vomiti prea mult sau pierzi in greutate.

Greturile de dimineata sunt provocate de:

  • anumite mirosuri
  • anumite mancaruri
  • prea multa mancare consumata
  • foame
  • senzatia de oboseala
  • stres

Dar adesea pot aparea fara vreun motiv aparent.

Cum prevenim greturile?

1. Fereste-te de mirosuri puternice. Fumul de tigara, benzina, vopsea, mancaruri prajite, parfumuri… Toate aceste mirosuri pot provoca crizele. Fereste-te de ele si roaga-i pe cei din jur sa nu se apropie de tine cu substante care au miros puternic.

2. Evita mancarea grasa sau condimentata. In mod ironic, mancarea poate fi atat cauza cat si tratamentul greturilor. Evita mancarurile grase, dulciurile, bauturile cu cofeina, mancarea de tip fast food. Alege alimente cat mai sanatoase si naturale: legume, fructe, cereale integrale, branzeturi slabe.

3. Mananca putin si des. In loc de trei mese mari pe zi, alege sase sau opt mese mai mici. Daca mananci o data la doua ore, iti pastrezi un nivel al glicemiei constant si vei avea si suficienta energie pentru a duce la bun sfarsit treburile zilnice. Atunci cand iti scade glicemia, aica nivelul zaharului din sange, vei avea o senzatie de greata, dureri de cap si varsaturi.

4. Fa-ti provizii de ghimbir. Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi un remediu natural pentru greturile de dimineata. Bea cateva cani pe zi.

5. Consuma lichide sanatoase. Apa si ceaiul de ghimbir sunt foarte bune pentru a pastra un nivel optim de hidratare. Dar lichidele baute in timpul mesei pot dilua sucul gastric. De aceea, e bine sa bei cateva pahare de apa intre mese.

6. Odihneste-te. Fa tot posibilul pentru a fi relaxata, odihnita si pentru a evita stresul si grijile de orice fel. Exercitiile fizice usoare (de exemplu mersul pe jos) te ajuta sa te simti bine, sa ai energie si combat insomniile.

7. Alege alimente bogate in substante nutritive. Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale te ajuta sa pastrezi un echilibru al zaharului din sange si sunt satioase.

Pentru a evita senzatiile de arsura la stomac, nu te aseza in pat imediat dupa ce ai mancat si dormi cu capul usor ridicat. Iar pentru a incepe ziua in forta mananca cateva felii de paine integrala prajita.

Probabil ai auzit multe despre beneficiile vitaminei B si ale acidului folic in timpul sarcinii. Dar putine femei stiu ca un supliment cu complex de vitamina B este foarte eficient si in combaterea greturilor si stresului.mai mult..nou-nascuti.ro


Metilmercurul si sarcina

Mercurul si forma sa organica, metilmercurul, sunt substante toxice, in special pentru copii (nascuti sau nenascuti) dar si pentru adulti, intr-o oarecare masura. Daca un adult nu prezinta simptome ale intoxicatiei cu mercur dupa ingerarea unei anumite cantitati, la copii, aceeasi cantitate isi poate face simtita prezenta mult mai usor. Pentru un fat, riscul este cu atat mai mare. Motiv pentru care orice gravida trebuie sa cunoasca metodele de siguranta legate de intoxicatia cu metilmercur.

Mercurul este un metal lichid, lucios, de culoare argintie-albicioasa. El se poate evapora si devine un vapor lipsit de miros sau culoare. Printre sursele intoxicatiei cu mercur se numara termometrele sparte, plombele dentare, anumite tipuri de becuri sparte. Insa asta se intampla mai rar. Este important de stiut ca mercurul apare si in aerul pe care il inspiram, fiind provenit din arderea deseurilor si din anumite procese industriale. Mercurul din aer se poate depune pe pamant si se aduna in ape, fie ele oceane, mari, rauri sau lacuri. Ajuns intr-un asemenea mediu, mercurul intra in contact cu bacterii vii, care il transforma in compusul sau organic, metilmercurul.

Mai departe, metilmercurul este absorbit de pesti prin branhii sau prin hrana (alti pesti contaminati). Ajuns in tesuturi, metilmercurul se elimina foarte greu si daca pestele este expus in ciontinuare acestei substante ea se aduna in tesuturile sale. Bineinteles ca pestele ajunge in farfuria noastra si odata cu el inghitim si toate substantele periculoase pe care el le contine.

Metilmercurul este principalul responsabil pentru intoxicatiile cu mercur, avand in vedere ca mai rar se intampla sa spargem un termometru sau sa inghitim o plomba dentara.

Intoxicatia cu metilmercur are efecte negative asupra mai multor parti ale corpului, inclusiv sistemul nervos, palamanii, rinichii, ochii, urechile. Gravitatea acestor efecte depinde, bineinteles, de cantitatea de mercur ingerata. Riscul este mai mare pentru copii (cu cat mai mic, cu atat e mai riscant) si pentru fat.

In viata intrauterina, mercurul poate avea un efect devastator asupra sistemului nervos central. Daca supravietuieste, fatul poate sa aiba probleme de invatare, retard mental, surditate.

De aceea se insista atat de mult ca gravidele sa evite unele tipuri de peste. Totusi, nimeni nu ar trebui sa scoata complet pestele din alimentatie pentru ca beneficiile lui sunt prea importante. Contine multe proteine "de calitate" si foarte multe grasimi bune.

Asa ca va trebui sa retii ce tip de peste este sigur si care sunt speciile care trebuie evitate. In mare, trebuie sa te abtii de la speciile mari, pradatoare (rechin, peste-sabie). Acestia se hranesc cu alti pesti si, pe parcursul vietii, acumuleaza in tesuturi cantitati mari de mercur. In mod normal, ar trebui sa stii de unde vine pestele pe care il consumi si care este riscul sa fie contaminat. Cand mananci peste din lacuri si rauri locale nu poti sti prea multe despre el, pentru ca la noi nu exista informatii cu privire la gradul de poluare al apelor, asa ca cel mai intelept este sa mananci peste de la supermarket, eventual congelat, ambalat si cu datele de provenienta trecute pe ambalaj. Bineinteles ca trebuie sa eviti preparatele din peste crud si sa gatesti bine orice fel de peste sau fructe de mare ca sa eviti contaminarea cu bacterii.

Din moment ce nu poti sa mananci prea mult peste, ai fi tentata sa iei suplimente cu ulei de peste, care sunt foarte sanatoase, in schimb nu se stie prea multe despre siguranta lor. Teoretic, ar trebui sa fie sigure. Practic, suplimentele nu sunt verificate si testate atat de bine ca medicamentele, deci este posibil sa fie si ele contaminate cu metilmercur.mai mult..nou-nascuti.ro




Ce ne invata sarcina?

Pe langa toate lucrurile minunate pe care sarcina ni le prilejuieste, am sa acord atentie in urmatoarele randuri doar unui aspect, pe care il consider insa de maxima importanta.

Ca orice situatie noua, sarcina solicita acomodare, adaptare restructurare si toate acestea pot conduce spre scheme noi de comportament si gandire deci implicit spre invatare. Daca nu se parcurg aceste etape apare un blocaj care perturba o evolutie normala a relatiei cu sarcina. Care sunt cateva din aspectele pe care o sarcina ne poate invata?

Control vs acceptare Pe parcursul sarcinii apar inevitabil sentimentele de o totala vulnerabilitate si neputinta. In acest sens, sarcina ne poate invata despre control si autocontrol despre cum unele situatii atat de importante pentru o mama sunt de fapt atat de mult in afara controlului ei. Sunt atat de multe variabile necunoscute. Nu vom putea controla cum va fi copilul, cum va fi lumea in care va trai.

Deci prima lectie care vine este despre intelepciunea de a accepta ce nu putem schimba pastrandu-ne resursele pentru situatii care sunt in puterea noastra: schimbarea gandurilor, sentimentelor si comportamentelor proprii pentru a fi eficienti. Eficienta este utila in a reduce iluzia de control si dorinta de omnipotenta care, prin utopia ei, la un moment dat atrage dupa sine dezamagirea, disperare, dezorganizare.

Studiile au arata ca aceasta iluzie de control are un efect negativ asupra receptivitatii si sensibilitatii mamei la semnalele copilului. Deci aceasta variabila joaca un rol foarte important in interactiunea mama-copil, mama filtrand semnalele copilului printr-un set de semnificatii proprii, fapt ce poate avea ca rezultat o latenta mai mare sau raspunsuri inadecvate la nevoile copilului.

O buna autoacceptarea insa se reflecta si intr-o mai buna acceptare a copilului si o acordare la nevoile lui care sunt percepute correct si la care se raspunde fara a crea confuzie, acest fapt conducand la o relatie calda si bazata pe incredere.

Anxietate vs increderea Sarcina ne invata despre frica. Toate mamele au un set de frici care sunt specifice unei culturi. Cand o femeie ramane insarcinata, se formeaza o organizare mentala noua: constelatia maternala care are in centrul ei protectia copilului. Problema apare cand aceasta constelatie activeaza temeri atat de puternice incat mama este epuizata. Mama nu stie ce sa faca cu aceste frici si cu oboseala generate.

E foarte greu sa le faci fata singura. Nu poti sa treci cu bine peste perioada sarcinii fara sa ai incredere. E nevoie de incredere in personalul medical, in tine, in copil, in suportul pe care cei din jur ti-l pot oferi, in divinitate. E nevoie de creearea unui mediu emotional pozitiv, empatic, in care mama sa se simta in siguranta, sustinuta, incurajata, confirmata. Meseria de parinte este foarte dificila, deci mama va avea nevoie de baza emotionala si informationala pentru a traversa cat mai confortabil aceasta perioada.

Sarcina este o perioada de griji si indoieli dar poate fi si una de bucurie si descoperire a miracolului ce se dezvolta in interiorul corpului fizic si psihic al mamei. Cu cat nivelul anxietatii este mai ridicat cu atat sunt maiscazute sansele mamei de a experimenta emotiile pozitive. Un secret pe care il puteti folosi este ca un nivel mai inalt de anxietate nu exercita o functie de protectie in fata pericolelor. Este suficient sa fiti vigilente pentru a avea spatiu si pentru bucuria pe care o creeaza increderea.

Vinovatie vs responsabilitatea Acestea sunt teme si ele aduse la suprafata cu mult mai multa acuitate decat inainte. Te poti simti vinovata pentru evenimente care poate se petrec in celalalt capat al lumii, pentru ciocnirea dintre ghetari si gaura de ozon la care ai contribuit dand bani unui cersetor care si-a cumparat tigari. Si astfel nu ai facut suficient pentru a mentine un mediu sigur pentru copilul tau.

Daca vrei sa te simti vinovata, cu siguranta ca vei extrem de abila incat sa poti sa te simti astfel in ciuda oricaror argumente logice primite de la oricine. Insa daca vei afla ca de fapt vinovatia este eticheta pe care o punem uneori peste teama de respingere, poate ti se vor deschide alte optiuni.

Cumva, vinovatia este moneda cu care iti platesti acceptarea din partea societatii, mentinandu-ti un statut de mama suficient de ingrijorata si de vinovata, adica o mama care respecta parametrii stereotipului cultural. Chiar daca ceea ce cumperi de fapt este o iluzie de acceptare de care nu ai nevoie. Nu societatea iti va conferi statutul de mama suficient de buna ci copilul tau. Iar pentru binele copilului tau nu ai nevoie sa te simti vinovata. Nici el nici tu nu aveti in mod real nimic de castigat despre asta.

Insa pentru amandoi va fi mult mai bine daca tu te vei simti doar responsabila pentru ceea ce tine de tine. Sarcina te poate invata deci cum sa renunti la balastul culpabilitatii pentru marfa valoroasa a responsabilitatii.

Lectiile pe care ni le ofera experienta sarcinii sunt nelimitate. Depinde numai de noi ce alegem sa folosim si in ce mod, asa incat amintirea sarcinii sa fie una luminoasa, presarata cu nenumarate beneficii sau o gaura neagra in care teama si confuzia si alte emotii nedefinite au creat dorinta de a uita cat mai multe din acea perioada. Tu cum iti doresti sa iti amintesti despre sarcina ta? mai mult..nou-nascuti.ro


Ce ingrijoreaza o viitoare mamica?

Este normal ca, in calitate de viitoare mamica, sa va ingrijorati putin in legatura cu sarcina, pentru ca situatia in care va aflati este una inedita, evolutia poate fi imprevizibila si va doriti enorm ca lucrurile sa mearga bine si sa nu aveti nicio problema. Mai jos sunt prezentate patru dintre cele mai obisnuite motive de ingrijorare pentru o viitoare mamica si motivele pentru care nu trebuie sa le luati chiar asa de in serios.

O sa pierd sarcina

Linistiti-va, riscul este mic. Majoritatea sarcinilor sunt duse cu bine la termen. Mai putin de 20% din sarcini se incheie nefericit si majoritatea pierderilor de sarcina survin in primele saptamani, atunci cand multe femei nici nu isi dau seama ca sunt insarcinate. Deja, in saptamanile 6-8, dupa ce medicul a putut sesiza bataile inimii fatului, riscul de pierdere a sarcinii scade pana la aproximativ 5%. De multe ori, pierderea sarcinii se datoreaza unor anomalii cromozomiale, care impiedica fatul sa se dezvolte normal. In acest caz, pierderea sarcinii nu poate fi evitata si nu are nimic de-a face cu ceva ce ati facut sau nu ati facut dumneavoastra.

Sunt prea stresata si bebelusul sufera din aceasta cauza

Majoritatea studiilor arata ca organismul se obisnuieste rapid cu stresul cotidian si acesta nu are niciun efect asupra bebelusului. In anumite cazuri, atunci cand este vorba despre stres foarte mare (pierderea slujbei, decesul unui membru al familiei) se poate vorbi despre o crestere a riscului de nastere prematura, dar expertii sunt de acord ca aceasta depinde mai degraba de modul in care fiecare reuseste sa faca fata situatiei.

Nu o sa reusesc niciodata sa scap de toate kilogramele astea

Fiecare femeie insarcinata are aceasta temere. Adevarul este ca 14%-20% din totalul femeilor insarcinate nu reusesc sa revina la greutatea de dinainte de sarcina. Ce se poate face? Puteti incerca sa va mentineti in graficul de crestere in greutate pe timpul sarcinii. Apoi, dupa nastere, alaptatul ajuta si el la arderea caloriilor. In plus, odata ce medicul decide ca puteti face efort, incepeti exercitiile fizice.

Greturile matinale sunt groaznice. Bebe nu papa destul!

Oricat de putin ati manca (chiar daca va rezumati numai la sucuri naturale si biscuti, de exemplu), bebe absoarbe toate elemente nutrivite din hrana, astfel incat aceasta grija nu trebuie sa va mai dea batai de cap. Numai in cazul in care apare o deshidratare severa a gravidei se poate pune problema aparitiei unui dezechilibru nutritional care afecteaza fatul, iar acest lucru se rezolva prin perfuzii. Pe de alta parte, este bine sa stiti ca majoritatea viitoarelor mamici reusesc sa depaseasca greturile matinale in jurul saptamanii 16 de sarcina, ceea ce coincide cu momentul in care bebe incepe sa creasca mai mult in greutate.mai mult..nou-nascuti.ro


Scapa de clamidya!

Clamidya trachomatis este o bacterie responsabila de generarea unui mare numar de infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi limfogranulomatoza inghinal, uretritele negonococice, cervicitele. Majoritatea contaminarilor se realizeaza prin contact sexual, iar femeia insarcinata poate transmite agentul patogen la fat in timpul sarcinii sau in momentul nasterii naturale (prin trecerea prin canalul de nastere). Pericolele infectarii cu clamidya sunt variate, cauzand atat avort spontan, cat si sarcini extrauterine sau alte probleme si complicatii, de aceea este recomandat sa preveniti si sa tratati la timp o astfel de contaminare.

Ce o cauzeaza

  • Raporturile sexuale neprotejate cu un partener infectat.
    * Micozele netratate sau prost tratate.
    * Dereglari hormonale (mijloace de contractie dozate necorespunzator, prost alese sau nepotrivite).
    * Se pare ca riscurile de infectare sunt mai ridicate la femeile care au mai mult de un partener sexual si la pacientele care utilizeaza Contraceptive orale.

Ce riscuri prezinta in sarcina

  • Infectarea cu Clamidya trachomatis cuprinde un procent de femei gravide relativ mare, intre 10-26% la nivel mondial, iar aparitia sau existenta ei in sarcina poate avea efecte nefaste, incluzand:
    * Riscul de sarcina extrauterina.
    * Risc de moarte a fatului.
    * Posibila declansare prematura a avortului, cu ruperea precoce a membranelor si nastere inainte de termen.
    * Avort spontan.
    * Infectiile neonatale - una din principalele probleme, mai ales ca 50-70% dintre bebelusii nascuti de o mama purtatoare sunt contaminati. Principalele complicatii ale acestor infectii sunt conjunctivita si pneumopatia.

Ce trebuie sa faceti

  • In primul rand, atunci cand planificati o sarcina, este bine sa realizati si un test pentru detectarea infectiei cu clamidya, pentru ca este posibil sa fiti purtatoare a bolii fara sa prezentati simptome.
  • Clamidya poate fi descoperita prin culturi de celule sau prin teste de sange. Daca nu ati facut testele specifice inainte de a ramane insarcinata, ele se pot realiza si dupa constatarea sarcinii.
  • Tratamentul uzual pentru Clamidya trachomatis este pe baza de antibiotice. Nu va faceti griji, exista posibilitatea de a remedia problema si in sarcina, utilizand antibiotice sigure.
  • Dupa efectuarea curei cu antibiotice, medicul va preleva o noua cultura pentru a fi sigur ca infectia a disparut.
  • Daca, din diferite motive, ajungeti pana in pragul nasterii si contaminarea nu a fost exclusa definitiv, spuneti-i medicului obstetrician ca aveti o astfel de problema. In cazuri de acest gen se recomanda exluderea nasterii vaginale si preferarea cezarienei, pentru a elimina riscul infectarii copilului.mai mult..<reF>nou-nascuti.ro</ref>

Care sunt cauzele problemelor genetice la nastere?

Afectiunile genetice pot fi provocate de mai multi factori. Daca aveti o afectiune mostenita, aceasta provine din genele parintilor. O afectiune cromozomiala poate aparea chiar daca parintii nu prezinta factori de risc. Afectiunile multifactoriale pot fi generate de mai multe surse, iar cauza este in general necunoscuta.

Afectiunile cromozomiale survin atunci cand o gena prezinta leziuni, este in plus sau lipseste; aceasta situatie survine in momentul in care se combina spermatozoidul si ovulul, formand un zigot. Doua exemple foarte cunoscute sunt sindromul Down si Trisomie-18.

Afectiunile multifactoriale sunt in general cauzate de mai mult de un singur factor si, deseori, cauzele raman necunoscute. Printre exemple se pot enumera palatul despicat, picioare strambe, defectele neurale sau ale peretelui abdominal. S-au facut progrese in domeniul afectiunilor neurale si acum toate femeile ajunse la varsta fertila sunt incurajate sa consume o cantitate minima de acid folic, care ajuta la prevenirea de defecte neurale.

Exista trei categorii principale de afectiuni genetice - afectiuni dominante, afectiuni recesive si afectiuni ale cromozomului X.

  • Afectiunile dominante pot interveni in cazul in care unul dintre parinti are o afectiune legata de o gena dominanta. Exista 50% sanse ca fiecare dintre copiii nascuti de cuplu sa mosteneasca respectiva afectiune. Printre afectiunile legate de o gena dominanta se numara boala Huntington (coreea Huntington) si polidactilie (mai multe degete la maini sau la picioare).
  • Afectiunile recesive pot interveni daca ambii parinti sunt purtatori ai genei responsabile pentru afectiune. In aceasta situatie, copilul are 25% sanse sa mosteneasca afectiunea, 50% sanse sa fie purtator si 25% sanse sa nu mosteneasca gena deloc. Exemple de afectiuni recesive includ anemia celulelor in secera, boala Tay-Sachs si fibroza cistica.
  • Afectiunile cromozomului X intervin cand femeia este purtator al unei afectiuni a cromozomului X si da nastere unui copil de sex masculin. Copilul are 50% sanse de a mosteni afectiunea. Daca este fetita, aceasta are 50% sanse sa fie si ea purtatoare. Hemofilia, sindromul cromozomului X fragil si distrofia musculara Duchenne sunt cateva exemple de afectiuni ale cromozomului X mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>


Un disconfort major al sarcinii - migrenele

In general, migrenele afecteaza aproximativ 15-20% dintre femei, iar cauzele sunt puse, in cea mai mare parte, pe seama modificarilor hormonale care survin in diferite perioade ale vietii. Paradoxal, aceste suferinte se diminueaza mult in timpul sarcinii si, in unele cazuri, pot chiar disparea.

Simptomele migrenei

Migrenele sunt caracterizate de dureri de cap de o mai mare intensitate decat cefaleele obisnuite. Acestea se localizeaza adesea de o singura parte a craniului si pot fi asociate cu alte simptome ca greata, voma sau hipersensibilitatea la lumina si zgomot. Se intampla, de asemenea, ca aceste dureri sa fie agravate de miscare. Din cand in cand, crizele pot fi procedate de aure migrenoase (o varietate de senzatii, de cele mai multe ori vizuale, incluzand mici lumini miscatoare, linii sau puncte de diferite culori, vedere dubla). Aceste simptome dispar de obicei dupa 15-30 de minute si sunt inlocuite de dureri foarte mari de cap. Durata unui episod de migrena poate fi de 12-24 de ore.

Ce se intampla in timpul sarcinii

Avem o veste buna! Migrenele se amelioreaza sau chiar dispar in perioada sarcinii la un procent ridicat de femei (aproximativ 60-70%). De obicei, aceste imbunatatiri se constata pe parcursul celui de-al doilea si al treilea trimestru. Dupa nastere, migrenele revin la frecventa si la intensitatea obisnuite si prima experienta poate surveni chiar in prima saptamana dupa iesirea din maternitate.
Totusi, exista si posibilitatea inversa. Prima criza din viata unei femei poate interveni in timpul sarcinii si, uneori, se poate intampla ca migrena sa fie mai puternica decat de obicei, de-a lungul primelor trei luni de graviditate.

Aparitia migrenei poate fi prevenita?

Exista factori declansatori ai migrenelor, pe care, pentru a reduce incidenta crizelor este bine sa-i evitati. In primul rand, printre elementele de risc se pot enumera privarea de somn si hranirea insuficienta. Urmeaza, intr-o pondere suficient de importanta, expunerea la zgomote puternice, schimbarea conditiilor meteo, stresul, anxietatea, excesul de alimente excitante, precum cafeaua si ciocolata si cele care contin glutamat de sodiu (gelatina, aromele naturale, bulionul).

Cum se trateaza migrena in sarcina

Reducerea frecventei sau a gravitatii migrenelor este realizabila cu ajutorul unor mici trucuri.

  • Puteti utiliza o compresa inmuiata in apa rece pe care s-o aplicati pe ceafa sau va puteti tampona din cand in cand fruntea cu apa rece pentru a va calma durerile.
  • Evitati deshidratarea, band constant lichide.
  • Practicati in mod regulat o activitate fizica: acest lucru va diminua stresul si tensiunile cauzatoare de migrene.
  • Incercati tehnici de relaxare precum yoga sau meditatia.
  • Realizati masaje in zona dureroasa sau aplicati presiune la nivel local pentru a reduce inflamarea si a calma pulsatiile provocate de vasele sanguine dilatate.
  • Uneori, femeile insarcinate sufera de crize migrenoase care necesita tratament medicamentos. Doctorul va va recomanda pastilele indicate in perioada graviditatii. Principalul medicament care nu prezinta pericol este paracetamolul.
  • In cazul in care migrenele sunt insotite de greturi si voma, exista remedii pe care medicul ginecolog vi le poate indica.mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>


Dezvoltarea copilului

Felicitari! Esti mamica! In sfarsit poti tine in brate comoara-ti nepretuita.
Mama, dupa nastere, isi priveste bebelusul cu drag si ii pare cel mai minunat din lume, nu-i asa? Oboseala dupa nastere parca este mai suportabila, iar temerile pe care le ai vor fi, in curand, compensate de momentele unice pe care le vei trai alaturi de pruncul tau.

Cel mai frumos bebelus!

La nastere, bebelusii nu sunt tocmai aratosi, dar pentru fiecare mama, puiul sau este cel mai minunat.

La nastere, puiul de om era zbarcit si patat de sange, capul ii era mare si neregulat, iar ochii umflati. El a iesit din pantecul tau acoperit de un strat albicios, care se numeste vernix caseosa. Acest strat cremos i-a protejat pielea in pantecul tau. Pielea sa era subtire si fragila, de culoare albastruie. Fontanela, zona moale din crestet, pulsa, iar pe "albul ochilor" puteai vedea mici pete rosii, denumite de doctori hemoragii conjunctivale. Sanii si organele genitale pareau umflate datorita cresterii hormonilor placentei inainte de nastere. Nasul putea fi turtit, iar barbia asimetrica.

Toate aceste aspecte dispar in cateva saptamani de la nastere.

Lin, incet, atent...

Pentru ca bebelusul a stat in pantecul tau atatea luni, mainile si picioarele nu ii sunt complet extinse. Nu te ingrijora, acestea se vor indrepta incetul cu incetul. Bebelusul a simtit confortul pantecul tau, iar acum, pentru ca schimbarea sa-i para mai blada, il poti infasura intr-o paturica subtire. Va dormi linistit si se va simti in siguranta.

Bonding

Atasamentul brusc, care se instaleaza in primele zile dupa nastere intre parinti si bebelus, se numeste bonding (engl. “bond” = legatura). Bonding-ul este un proces prin care parintii devin brusc extrem de atasati de nou-nascut. Ca o reactie la dragostea voastra, bebelusul isi dezvolta atasamentul fata de amandoi, dar mai ales fata de mami (atasamentul precoce sau primar).

Nu este obligatoriu ca bebelusul sa se ataseze afectiv de mama sa naturala, dar pentru ca sugarul sa se dezvolte bine fizic si psihic, este foarte important ca el sa fie ingrijit preponderent de o singura persoana. Aceasta persoana, in lipsa mamei, poate fi sora mai mare, bunica, matusa etc.

Cateva dintre reflexele nou-nascutului

Vei observa ca bebelusul tau s-a nascut cu cateva reflexe. Ti le prezentam aici pe cele mai importante.

Actele reflexe au caracter temporar si rol de protectie. In timp, ele vor fi inlocuite cu actiuni voluntare.

Daca bebelusul a fost nascut in apa, acesta isi va misca mainile si picioarele automat, isi va ridica capul instinctiv pentru a nu inghiti apa. Reflexul inotului nu este recomandat a fi testat acasa, dar asteapta rabdatoare 2 luni, caci medicii recomanda sedinte de inot incepand cu aceasta varsta. Mangaie-i usor obrazul sau atinge-i-l cu sanul si vei declansa reflexul de cautare.

Vei fi fericita sa vezi ca bebelusul tau isi va intoarce instinctiv capul in directia stimulului si va deschide gurita, cautandu-ti sanul. Acest reflex persista pana la 4-5 luni. Atinge-i gurita, iar bebelusul tau va executa miscari involuntare de succtiune. Reflexul de succtiune iti arata ca micutul tau este pregatit sa fie hranit. Va izbucni in plans cand va auzi un zgomot puternic sau va simti o miscare brusca. Este vorba de reflexul de speriere, cunoscut sub denumirea de reflexul Moro. Aceste reactii pot aparea si in timpul somnului. Sunt normale si vor disparea dupa cateva luni. Reflexul Babinski, al degetelor de la picioare, este un automatism care poate dura pana in jurul varstei de un an. Daca atingi talpa bebelusului vei observa ca acesta isi va ridica degetul mare, iar celelalte degete se vor deschide precum un evantai. mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>



Salteaua ideala pentru somnul copilului tau

Copiii au nevoie de un somn bun pentru ca organismul lor, aflat în crestere, sa se dezvolte corect. Si pentru a fi plini de energie si sanatosi, micutii trebuie sa se odihneasca pe o saltea confortabila, realizata dintr-un material special si care sa mentina o pozitie corecta in timpul somnului. În momentul de fata exista pe piata diverse saltele disponibile pentru copii, însa atunci când faci o alegere trebuie sa ai în minte preferintele si nevoile copilului tau. Întâi de toate trebuie sa te asiguri ca salteaua pe care o doresti se potriveste perfect cu cadrul patului si este suficient de mare. Copiii de obicei sunt foarte agitati chiar si în timpul somnului si trebuie sa ai grija sa nu cada din pat.

Alege o saltea ortopedica si anatomica!

O saltea potrivita pentru copilul tau inseamna o saltea ortopedica si anatomica. Saltelele ortopedice sustin în mod corect coloana vertebrala si întâmpina o rezistenta scazuta în punctele de presiune. Sunt saltele cu rigiditate orientata pe zonele cu presiune mare, invelisul exterior fiind realizat dintr-un amestec de bumbac, pentru un confort sporit si materiale sintetice, pentru o viata îndelungata. Sunt fabricate dintr-un material unic, cu o structura celulara ce permite aerului sa circule în interiorul saltelei, astfel încât pielea respira. Ecocelul se adapteaza perfect la forma si greutatea copilului tau. Astfel corpul lui se relaxeaza si se reface în timpul somnului.

Alege salteaua în functie de gradul de confort!

Daca doresti o saltea care sa se adapteze "punct cu punct" formei si temperaturii corpului trebuie sa tii cont si de materialul din care este realizata aceasta. Calitatea unei saltele consta în materialele din care este confectionata: un strat de 12 cm de Ecocell, material de ultima generatie ce permite aerului sa circule în interiorul saltelei, peste care este adaugat un strat de 2 cm de spuma vâscoelastica, material sensibil la temperatura ce se adapteaza la temperatura corpului si îsi modifica densitatea în functie de aceasta. Când temperatura este scazuta, spuma este mai tare, iar pe masura ce corpul se încalzeste, spuma se dilata si devine mai moale. Astfel, copilul va avea senzatia cum corpul "se scufunda" usor în saltea. Acest tip de saltea va asigura un somn odihnitor micutului tau.

Daca copilul este predispus la alergii, este indicat sa folosesti o saltea cu un invelis exterior din bumbac, protejat total împotriva acarienilor, bacteriilor si ciupercilor ce pot cauza astm si alergii. Totodata, fibrele de carbon inserate în partea superioara a saltelei protejeaza împotriva electricitatii statice, iar structura celulara a materialului si butonii laterali de ventilatie permit saltelei sa respire. Astfel aerul circula în interior, iar copilul nu mai transpira în timpul somnului.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont în alegerea unei saltele pentru copii sunt si masurile de protectie - husele pentru saltea. Aceste huse nu numai ca protejeaza copilul împotriva prafului si alergenilor, ele nu permit nici lichidelor sa patrunda în tesatura si prelungesc durata de viata a saltelei protejând-o împotriva uzurii. mai mult..<reF>nou-nascuti.ro</ref>


Cand sunam pediatrul?

Daca bebelusul dumneavoastra este bolnav si ezitati sa sunati medicul pediatru, nestiind daca problema este cu adevarat grava, este bine sa cunoasteti acele situatii in care apelarea doctorului nu este un moft, ci o urgenta. Iata cateva dintre problemele de sanatate a caror rezolvare nu sufera amanare:

Bebe are febra mare

Daca bebelusul are pana in 2 luni si face o temperatura de 38° C sau peste, copilasul ar putea fi mai bolnav decat pare (singura exceptie este reprezentata de cazul in care bebe tocmai a facut un vaccin, iar febra apare in urmatoarele 36 de ore de la vaccinare). De obicei, copiii foarte mici nu prezinta prea multe simptome, dar pot face infectii bacteriene foarte repede, din cauza sistemului lor imunitar, inca insuficient dezvoltat.

Tuse care nu mai trece

Daca bebelusul incepe sa tuseasca si nu se mai poate opri, este posibil sa aiba un atac astmatic. Astfel de simptome pot fi provocate si de o boala virala. Medicul trebuie contactat imediat daca cel mic da semne ca, in timp ce tuseste, respira cu greutate. Daca tuseste atat de tare incat incepe sa se invineteasca, trebuie sa mergeti de urgenta la spital.

Vomita des

Daca bebelusul dumneavoastra vomita des, chiar si dupa ce stomacul i s-a golit, discutam despre mai multe posibile cauze, de la intoxicatie alimentara pana la o conluzie intestinala. Sunati medicul pediatru imediat, daca bebelusul vomita sange sau daca pare dezorientat. De asemenea, daca vomita cu jeturi sau voma este de culoare galben-verzuie, medicul trebuie alertat imediat, intrucat acestea pot fi simptome de stenoza pilorica, o anomalie congenitala care necesita interventie chirurgicala.

Iritatii sub forma de puncte rosii, asociate cu febra

Daca bebelusului ii apare pe piele o iritatie cu aspect de puncte rosii si prezinta o temperatura corporala ridicata, ar putea avea o infectie bacteriala destul de grava, cum ar fi meningita. Aceste pete rosii isi pastreaza culoarea chiar daca apasati pe ele (alte iritatii isi schimba culoarea pentru cateva momente, daca se aplica presiune asupra lor, apoi culoarea revine). De asemenea, bebelusul poate avea acest simptom, dar fara febra, dupa ce tuseste foarte mult sau dupa ce vomita. In aceste cazuri, este posibil ca aspectul de iritatie sa fie provocat in urma spargerii capilarelor, dar medicul trebuie oricum sunat dimineata.mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>




Care este momentul potrivit pentru olita?

Majoritatea parintilor vad in trecerea de la scutece la olita ca fiind un motiv de foarte mare bucurie. Mai ales ca desemneaza sfasitul unei perioade agitate de schimbare a scutecelor. Copii insa nu se arata de obicei la fel de entuziasti de aceasta schimbare.

Psihologii considera invatarea copilului sa mearga la toaleta ca fiind un pas foarte important al copilariei lor. Pentru cei mai multi dintre noi, invatarea la olita si-a capatat importanta din reactia naturala de dezgust manifestat de parintii nostri in momentele in care trebuiau sa ne schimbe. Asadar, emotiile se nasc mai intai la parinte si mai tarziu se transmit si copilului.

Incercarea de a obisnui copilul sa faca la olita prea devreme poate avea efecte dintre cele mai nedorite, in primul rand pentru ca parintele nu are niciun control asupra acestui "comportament" si apoi pentru ca nici copilul nu e capabil sa inteleaga ce i se cere.

Pentru a avea succes trebuie in primul rand, ca parintii sa invete sa isi controleze reactiile. Daca ii vei spune copilului: "Stai acolo pana cand faci ceva!", acesta va forma sentimente de vinovatie si anxietate - impiedicadu-l sa se relaxeze si sa ofere "raspunsul" corect.

De unde stii cand e copilul tau pregatit pentru a invata sa faca la olita?
In general fetele incep mai devreme decat baietii. Incercarile pot avea rezultate favorabile pentru ele in jurul varstei de 18 luni, iar pentru baieti dupa 22 de luni. Training-ul pe timp de zi va incepe intotdeauna inaintea celui de noapte atat pentru baieti cat si pentru fete.

De asemenea, nu se va incerca invatarea copilului sa urineze la olita mai intai - din simplul motiv ca sfincterele pentru urinare sunt controlate mai tarziu de copii.

Pentru a fi siguri care este momentul potrivit pentru a ii face cunostinta micutului tau cu olita tine cont de raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Copilul tau urineaza in anumite momente ale zilei mai mult, fara sa se mai "scape" deseori pe timpul zilei?
2. Scutecului copilului ramane uscat pentru cateva ore?
3. Copilul realizeaza ca urmeaza sa urineze, luand in considerare pozitia, gesturile sau mimica fetei?
4. Copilul intelege si foloseste cuvinte importante pentru incercarea de a-l invata sa faca la olita?
5. Copilul poate sa isi traga pantalonii jos de pe el si inapoi in sus?

Daca raspunsurile la aceste intrebari este DA, atunci va aflati intr-un moment propice pentru a incerca sa inveti copilul cu olita.

Ai ajuns la concluzia ca e momentul potrivit, dar nu stii de unde sa incepi?
Creeaza un tabel! Noteaza in acest tabel: ora, ziua, scutec ud, scutec murdarďż˝ si nu uita un camp pentru observatii. Pune acest tabel undeva la vedere astfel incat sa nu uiti sa notezi in el - daca poti ar fi bine sa il asezi undeva langa locul unde arunci scutecele.mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>


Fumatul pasiv la copil

Organizatia mondiala a sanatatii estimeaza ca jumatate din copiii lumii sunt expusi frecvent la fum de tigara. Afla care sunt riscurile fumatului pasiv la copii, inclusiv la cei nenascuti.

Pe cand mama mea era copil toata lumea din casa ei fuma. Tatal ei fuma in fiecare zi trei pachete de tigari fara filtru. Si mama ei fuma zilnic. La momentul respectiv mama mea nu si-a dat seama ca si ea era fumatoare, fumatoare pasiva.

La sfarsit de saptamana, bunica mea invita opt doamne la jocuri de carti. Stateau toate in jurul unei mese si isi aprindeau tigare de la tigare. Mamei mele ii placea sa aiba atatia oameni in casa. Doar ca nu stia ce pericole aduceau cu ele doamnele invitate.

Desi fumatul, se spune ca ar fi aparut acum 3000 de ani, in America Centrala, legatura dintre tutun si cancerul la plamani a fost descoperit pe timpul tineretii mamei mele. La fiecare tigare, un fumator expira peste 3700 de substante chimice dintre care 200 otravitoare si 50 de substante cancerigene. Fumul expirat de un fumator sau cel care provine de la o tigare arzanda conduce la fumatul pasiv si este periculos pentru cei din jur, mai ales pentru copii. Acest fum periculos mareste riscul de aparitie al infectiilor aparatului respirator, urechilor si poate mari riscul de moarte subita la sugari.mai mult..<Ref>nou-nascuti.ro</ref>


Copii care isi sug degetelul

Pentru copii suptul este un reflex natural pe care il dobandesc chiar inainte de nastere. Unele mamici mai norocoase au putut sa vada la ecograf cum fatul isi suge degetelul inca din viata intra-uterina. Dupa nastere, reflexul ii ajuta sa se hraneasca, iar cu timpul devine un obicei care ii calmeaza si ii relaxeaza. Nu este nimic rau in asta. Problemele apar abia atunci cand copilul depaseste o anumita varsta si nu reuseste sa scape de obicei.

In primul an de viata, trei sferturi din copii isi sug degetul. Este un comportament util si normal care apare atunci cand copilul este plictisit, obosit sau suparat. Suptul degetelului este in unele cazuri insotit de un alt comportament asemanator: rasucirea unei suvite de par, frecarea unei urechiuse.

Chiar daca intarzie sa dispara, obiceiul nu este unul periculos, in marea majoritate a cazurilor. El nu este semn al unei probleme emotionale si nu inseamna ca micutul isi va suge degetul si cand va fi adolescent.

Cand intra in categorie de varsta a prescolarilor, cei mai multi copii renunta la suptul degetului fara ca parintii sa fie nevoiti sa intervina. Totusi, unul din cinci copii continua sa-si suga degetelul chiar si dupa varsta de cinci ani. Si aici incep problemele. Micutul este presat sa renunte la obicei si observatiile parintilor nu fac decat sa il supere; iar cand este suparat, cel mai bun remediu este suptul degetului. Copilul intra intr-un cerc vicios din care cu greu va mai iesi. In acelasi timp, obiceiul de care nu poate scapa ii provoaca probleme in colectivitatile de copii. Invatati de acasa ca nu este frumos sa-ti sugi degetul, micutii ii evita pe cei care fac asta si nu vor sa se joace cu ei.
Daca isi suge degetelul si dupa cinci sau sase ani and apar dintisorii permanenti copilul va avea dinti strambi. Dintisorii vor creste impinsi permanent de deget si se vor dezvolta anormal. De aici apar si problemele de dictie, pentru ca dintii fiind strambi, copilul va pronunta gresit unele sunete. Pe langa tratamentul stomatologic va fi nevoie si de o vizita la logoped pentru a corecta defectele de dictie.mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>

Nasterea de urgenta in afara maternitatii

Uneori travaliul progreseaza atat de repede, incat nu mai este timp pentru o asistenta profesionala in spital sau acasa.

Randurile urmatoare sunt doar sfaturi utile in asemenea situatii extreme. Ar fi gresit sa le consideri un ghid, deoarece nasterea in afara spitalului fara asistenta calificata, poate fi un act foarte riscant.

Daca insa esti chemata sa ajuti nasterea unui copil in conditii de urgenta, incearca sa ramai calma. Aminteste-ti ca nasterea este un fenomen natural. Mama si copilul vor face cea mai mare parte din effort. Daca femeia spune ca va naste foarte curand, da-i crezare. Trimite dupa medic sau moasa. Tine privitorii afara si incalzeste camera. Incurajeaza mama sa respire repede si superficial si sa nu se screama sau sa tina picioarele impreunate, incercand sa intarzie nasterea, deoarece poate provoca lezarea creierului la fat. Daca ai timp, spala zona genitala si mainile tale cu apa fiarta apoi racita si sapun sau detergent. Daca nu mai este timp, asterne-i sub fese cearceafuri curate, sau haine facute sul. Daca este posibil, aseaza mama pe o masa sau pat, cu fesele la margine, picioarele sprijinite pe scaun si un lighean dedesupt.

Alteori mama vrea sa se aplece inainte sa prinda genunchii cu mainile, sa stea pe vine sau pe-o parte. Las-o sa decida ce pozitie ii este mai confortabila. Pe masura ce apare capul copilului, cerei mamei sa respire usor, fara a impinge, si mentine cu mana o usoara contra-presiune pe perineu, pentru a-l impiedica sa iasa prea repede. Lasa capul sa iasa treptat, nu-l trage deloc in afara. Daca din vagin apare o parte albastra-cenusie lucioasa, poate fi o ansa de cordon ombilical in jurul capului, intodu un deget sub el si indreapta-l usor peste capul copilului. Cand capul a iesit, trage usor in jos de marginile nasului, pentru a indeparta secretiile si lichidul aminotic din nas si gura; tine-l cu gatul si barbia in sus. Daca membranele sunt inca prezente peste fata copilului, rupe-le usor cu unghia, ca sa poata respira. Prinde apoi cu blandete capul cu amandoua mainile si impinge-l foarte usor in jos, fara a-l trage, cerand mamei sa se screama, pentru a axpulza umarul din fata. Pe masura ce iese umarul de deasupra, ridica capul cu grija, urmarind expulzia urmatorului posterior. Dupa eliberarea umerilor, restul copilului aluneca afara cu usurinta. Prinde copilul strans, cu grija, caci este alunecos. Inveleste-l repede cu un cearceaf sau prosop curat, preferabil proaspat calcat. Daca este acoperit cu o substanta albicioasa, nu i-o inlatura. Aseaza copilul pe abdomenul mamei, sau cand cordonul este destul de lung, pe pieptul ei; nu trage de cordon. Daca nu tipa imediat, aseaza copilul pe coapsa sau abdomenul mamei, cu capul mai jos decat picioarele si freaca-i usor spatele. Aceasta ajuta drenarea secretiilor si-i creste presiunea arteriala, usurandu-i declansarea primei respiratii. Nu trage afara placenta; astepta sa fie eliminata spontan. Maseaza usor abdomenul mamei cu miscari circulare, apasand usor in jos 5-7 cm sub ombilic, pentru a stimula contractiile uterului si a miscora hemoragia. Mentine mama si copilul in conditii de caldura si confort.

Nu te grabi sa tai cordonul ombilical pana nu va sosi un ajutor calificat. In lipsa acestuia, taie cordonul la 10 cm de la piele, cu o foarfeca tinuta in prealabil la flacara si atinge capatul sectionat cu alcool iodat sau alcool medicinal. Aseaza placenta langa copil, pentru a-i tine de cald. Nu spala copilul de vernix. Dupa ce copilul respira, aseaza-l la sanul mamei. Daca poate sa-l alapteze, stimularea mamelonului va ajta contractia uterului si eliminarea placentei. Daca copilul nu suge, mama isi poate masa usor mameloanele, pentru a ajuta stimularea uterului.

Nasterea pe camp. Este posibil ca nasterea sa se declanseze pe neasteptate la cules de cartofi sau porumb, chiar fara insotitor. In aceasta situatie extrema un lucru trebuie tinut minte: inoada cordonul ombilical, fara a-l taia, dupa eliminarea placentei. Taierea si legarea cordonului trebuie facuta in conditii aseptice (sterile)spre a evita infectia, inclusiv tetanosul nou-nascutului.

Lauzia cuprinde de obicei primele 6 saptamani dupa nasterea copilului. In realitate e nevoie de mai multe luni, uneori chiar de un an, pentru refacerea modificarilor fizice, emotionale si sociale, aparute dupa nasterea unui copil. In realitate nu vei reveni complet la ceea ce ai fost.

Unele modificari din timpul sarcinii raman permanente, cum ar fi: vergeturile – nu dispar complet, vaginul are un tonus mai scazut. Alte schimbari sunt temporare: abdomenul balonat sa intareste ajutat de exercitii musculare, iar scurgerile de lapte din san vor dispare.

Constati ca ai devenit mai supla, dar te simti totusi balonata, aratand ca o gravida in luana a cincea. Imagina ta in oglinda este normala pentru o mama care abia a nascut. In sufletul tau simti misiune sfanta de a fi MAMA.

In lauzie se pot deosebi 3 etape: imediata, in primele 24 de ore, intermediara, urmatoarele 10-12 zile si tardiva, primele 6-8 spatamani.mai mult..<ref>nou-nascuti.ro</ref>


Unelte personale