Larva Migrans Viscerala si Oculara - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Larva Migrans Viscerala si Oculara

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [4 editari]
Guest1 [2 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Larva Migrans Viscerala si Oculara

Larva migrans viscerala este un sindrom produs de nematode (clasa de viermi filiformi paraziti) care paraziteaza in mod normal specii de gazde neumane. La om, larvele de nematode nu se dezvolta in viermi adulti, ci migreaza prin tesuturile gazdei, declansand o inflamatie eozinofilica (alergica).

Forma cea mai frecventa a larvei migrans viscerale este toxocaroza(infectia cu toxocara canis) produsa de larvele ascaridului canin Toxocara canis si, mai rar, de larvele ascaridului felin Toxocara cati. Cazuri rare de meningoencefalita eozinofilica au fost produse de ascaridul ratonului Baylisascaris procyonis.

Cilcul biologic:

Toxocara. canis este un vierme cilindric larg raspandit la cainii de pe tot globul. Ingestia oualor infectante de catre caini este urmata de elibearea larvelor de Toxocara, care penetreaza peretele intestinal si migreaza intravascular in ficatul, musculatura si alte tesuturi ale cainelui, la nivelul carora majoritatea raman intr-o stare inerta de dezvoltare. In timpul sarcinii, unele larve reincep migrarea in catea si infecteaza cateii prenatal (prin transmitere transplacentara) sau dupa nastere (prin intermediul alaptarii).De aceea, la catelele in lactatie si la catei, larva se reintoarce in tractul intestinal si se dezvolta in viermi adulti care produc oua ce sunt eliberate prin fecale. Omul dobandeste toxocaroza in principal prin ingestia particulelor de sol contaminat cu materiile fecale ale puiilor de caine care contin oua infectante de T. canis. Larva migrans este mai frecventa in randul copiilor care au obiceiul sa manance cu mainile murdare, dar majoritatea infectiilor cu Toxocara sunt subclinice.

Caracteristici clinice:

Cel mai frecvent, boala clinica afecteaza copiii de varsta prescolara. Dupa ce omul ingera ouale de Toxocara, larvele se cuibaresc si penetreaza mucoasa intestinala pentru a fi transportate prin sistemul circulator spre diverse organe si tesuturi. Larvele invadeaza ficatul, plamanii, sistemul nervos central si alte regiuni, eliberand produsi toxici si provocand inflamatii eozinofilice locale intense. Gravitatea bolii clinice depinde de numarul larvelor si de distributia tisulara, de reinfectie si raspunsurile imune ale gazdei.mai mult despre[1]

Unelte personale