Momente in dezvoltarea copilului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Momente in dezvoltarea copilului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Momente in dezvoltarea copilului: rostogolirea

Copii isi insusesc anumite miscari in mod treptat. Iata cum prin rostogolire copilul tau va ajunge sa face primii pasi.
Dupa ce bebelusul a dobandit controlul capului si chiar inainte de a putea sta in sezut fara sprijin (sau chiar in aceeasi perioada), majoritatea bebelusilor invata sa se intoarce de pe-o parte pe alta. E destul de simplu, bebelusii care s-au deprins cu acest lucru se pot intoarce de pe spate pe burta si viceversa.

Acesta este primul pas spre a se putea misca singur dintr-un loc in altul si este adesea motivat de dorinta de a apuca o jucarie sau de a se apropia de tine.

Unii bebelusi se pot intoarce de pe burta pe spate chiar de la 3 luni, dar majoritatea au nevoie de muschi ai gatului si mainilor puternici si de-abia pe la 5-6 luni se vor putea intoarce invers, de pe spate pe burta.


Cum se dezvolta aceasta abilitate

In jurul varstei de 3 luni, atunci cand este asezat pe burta, bebelusul isi va ridica umerii si capul sprijinindu-se in maini. Aceste mini-flotari il ajuta sa-si dezvolte muschii de care se va folosi pentru a se intoarce.

In aceasta perioada te va uimi pe tine si chiar pe el insusi intorcandu-se de pe spate pe burta sau viceversa. Desi majoritatea bebelusilor se intorc intai de pe burta pe spate si invers este perfect normal.

La 5 luni bebelusul tau poate sa-si ridice capul, sa se sprijine in maini, sa-si arcuiasca spatele pentru a-si ridica pieptul si chiar sa se balanseze pe burta, sa loveasca din picioare si sa inoate cu mainile.

Toate aceste miscari il vor ajuta sa-si dezvolte in continuare muschii, astfel incat pana la varsta de 6 luni copilul va invata sa se intoarce pe ambele parti.

Unii bebelusi nu se intorc niciodata, sar peste aceasta etapa direct la statul in sezut sau la mersul de-a busilea, iar altii pot adopta aceasta miscare ca principala metoda de deplasare.

Atat timp cat copilul continua sa-si dezvolte noi abilitati si pare interesat sa se miste si sa exploreze lumea inconjuratoare nu trebuie sa-ti faci griji.

Majoritatea muschilor folositi de bebelusi pentru a se intoarce de pe-o parte pe alta sunt folositi si pentru a sta in sezut fara sprijin si pentru a merge de-a busilea.

Pe masura ce muschii gatului, spatelui, mainilor si picioarele continua sa se intareasca in urmatoare luni, curand bebelusul va putea sta in sezut fara ajutor si sa se tarasca prin casa. Majoritatea bebelusilor pot sta in sezut in jurul varstei de 6-7 luni; mersul de-a busilea apare ceva mai tarziu.

Rolul tau

Poti incuraja noua deprindere a bebelusului prin joc. Daca il surprinzi intorcandu-se in mod spontan, arata-i o jucarie in partea pe care se intoarce de obicei sa vezi daca mai incearca.

Aplauda-i efortul si zambeste-I, va avea nevoie de incurajari pentru ca aceasta noua deprindere il alarmeaza.

Intorsul de pe-o parte pe alta te va amuza si te vei minuna de modul in care bebelusul creste si invata lucruri noi. Desi pentru el intorsul este distractiv, pentru tine ar putea fi stresant.

Dupa varsta de 3 luni, trebuie sa fii cu mana pe el cand ii schimb scutecele si sa nu-l lasi niciodata nesupravegheata pe pat sau pe alte suprafete ridicate.

Cand e cazul sa-ti faci griji

Daca pana la varsta de 6 luni bebelusul inca n-a descoperit cum sa se intoarca de pe-o parte pe alta si nu pare interesat sa se deplaseze altfel, informeaza medicul.

Bebelusi isi dezvolta abilitatile in ritmuri diferite, unii mai repede decat altii, iar unii bebelusi nu se intorc niciodata, dar daca bebelusul tau n-a trecut la statul in sezut sau la mersul de-a busilea, consulta medicul.

Retine ca bebelusi prematuri pot ajunge la aceasta etapa de dezvoltare si la alte etape importante mai tarziu decat ceilalti copii.[http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/momente-in-dezvoltarea-copilului-rostogolirea/7366 citeste mai mult[1]]



Momente in dezvoltarea copilului: Auzul

Auzul bebelusului se formeaza inca de la nasterea acestuia. Testeaza sanatatea auditiva a copilului si afla care sunt primele semne de ingrijorare in acest caz:
Daca nu sufera de un defect de auz bebelusul tau aude inca de la nastere. Pe masura ce creste, bebelusul se va folosi de urechi pentru a asimila o cantitate masiva de informatii din lumea inconjuratoare care vor contribui la dezvoltarea creierului si la dezvoltarea unor abilitati fizice importante precum statul in sezut, intorsul de pe-o parte pe alta, mersul de-a busilea si mersul normal.
Auzul bebelusului se va fi dezvoltat in totalitate pana la sfarsitul primei luni de viata, desi nu va fi inca in stare sa inteleaga lucrurile pe care le aude.

Inca de la inceput bebelusul va fi atenti la voci, mai ales la cele ascutite si va raspunde la sunete familiar (cand ii vorbesti, cand ii citesti aceeasi poveste des, etc.)

Chiar se poate speria la zgomotele bruste.

Pana la varsta de 3 luni, lobul temporal, care joaca in rol important in auz, limbaj si miros, va fi devenit mai receptiv si mai activ, astfel incat atunci cand iti va auzi vocea se va uita direct la tine si va incepe sa gangureasca, incercand sa-ti raspunda.

Dar vorbitul si ascultatul pot fi dificile pentru bebelus. La varsta aceasta nu trebuie sa te ingrijorezi in legatura cu auzul daca bebelusul isi pierde concentrarea cand ii vorbesti sau ii citesti. Se poate sa fie doar suprastimulat.

La 5 luni, bebelusul isi va da seama de un vin anumite zgomote si se va intoarce spre cele noi. Tot acum, copiii incep sa-si recunoasca propriul nume, ai observat poate cum se uita la tine cand il strigi sau cand vorbesti cu altcineva despre el.

Rolul parintilor in dezvoltarea bebelusilor

Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta bebelusul sa se obisnuiasca si sa invete sunete noi. Incearca sa-i canti cantece de leagan sau sa-i pui muzica.

Bebelusii sunt deschisi la orice, deci nu trebuie sa te limitezi la muzica pentru copii. Clopoteii de vant sau ticaitul unui ceas vor amuza bebelusul, cu cat este mai variata oferta, cu atat este mai mare impactul. Inevitabil, vei observa ca bebelusul va reactiona diferit la diverse “selectii” pe masura ce incepe sa-si dezvolte preferintele.

Vei obtine rezultate pozitive si citindu-i copilului, indiferent cat de mic e. Astfel isi formeaza urechea pentru cadenta limbajului, legatura auditiva dintre tine si bebelus va fi cu atat mai puternica daca iti schimbi tonul vocii, daca folosesti diverse accente sau daca ii canti.

In plus, cu cat ii citesti si ii vorbesti mai mult, cu atat mai multe sunete si cuvinte invata copilul pe masura ce incepe sa vorbeasca.

Pe masura ce creste si incepe sa-si dea seama de unde provin diverse sunete, bebelusul sa va intoarce spre cele noi.

Un nou nascut de 4-5 luni iti va urmari cu atentie gura atunci cand vorbesti si va incerca sa-ti imite inflexiunile si sa rosteasca anumite consoane, precum "m" si "b."


Cand e cazul sa-ti faci griji pentru copilul tau

Bebelusii sunt extraordinari: pot dormi si cand suna telefonul si daca latra cainele, ceea ce este normal pentru ca au nevoie de somn.

Desi majoritatea bebelusilor au un auz excelent, un anumit procent din copii au probleme, mai ales daca sunt nascuti prematur sau au fost private de oxigen sau au suferit infectii severe la nastere. Unii bebelusi care provin din familii cu antecedente de pierdere a auzului sunt mai predispusi deficientelor de auz.

Atunci cand este treaz si alert si daca nu sufera de o raceala sau o infectie a urechii care ii poate afecta temporar auzul, bebelusul trebuie sa se sperie la zgomotele bruste, puternice, sa se linisteasca si sa se intoarca spre tine cand iti aude vocea si sa reactioneze normal la orice alte zgomote din jurul lui.

Toti nou nascutii sunt supusi unui test de auz imediat dupa nastere, fie la spital, la clinica sau acasa. Mai tarziu, daca esti ingrijorata poti cere doctorului alte teste.


Poti evalua chiar tu auzul bebelusului incercand aceste teste rapide acasa:

- Sub 3 luni: bate din palme in spatele bebelusului. Daca se sperie, inseamna ca nu are nimic. Daca nu se sperie mai incearca.

- 4-6 luni: Striga-l pe nume ca sa vezi daca reactioneaza la vocea ta. Vezi daca isi intoarce privirea sau capul spre sunetele interesante.

- 6-10 luni: Vezi daca bebelusul reactioneaza la numele lui sau alte sunete familiar din mediul inconjurator, precum sunetul telefonului sau al aspiratorului.

- 10-15 luni: Cere-i copilului sa-ti arate o imagine familiara intr-o carte. Daca nu poate, este posibil sa nu te auda.

Chiar daca bebelusul trece toate aceste teste cu brio, dar tu iti faci griji in continuare, ai incredere in instinctul tau si cere sfatul medicului. Cu cat probleme de auz sunt depistate mai devreme, cu atat mai bine.

Conform unor studii realizate recent, copiii care necesita aparat auditiv si il folosesc inainte de varsta de 6 luni au mai putin probleme in dezvoltarea vorbirii si limbajului. mai mult...


Etape de dezvoltare a copilului: mersul in patru labe

Mersul in patru labe ajuta copilul sa-si intareasca musculatura si este primul mod de a se descurca pe cont propriu. Prima oara copilul va invata echilibrul pe maini si picioare.

Apoi, isi va de seama cum sa se deplaseze inainte si inapoi folosindu-se de genunchi.

Cei mai multi bebelusi invata acest lucru intre 6-10 luni.

Dar unii copii nu merg in patru labe, ci se taraie pe fundic, pe burta sau se ridica ajutandu-se direct in picioare.

Statul in picioare este important, nu cum ajunge acolo.

Mersul in patru labe vine in mod firesc dupa ce copiii pot sta in fund fara suport, pe la 6-7 luni. In acest moment, el poate sa-si tina capul sus singur ca sa se uite imprejur, iar muschii de la brate, picioare si spate sunt suficient de puternici ca sa nu cada cand se sprijina pe ei.

In urmatoarele cateva luni, copilul va invata treptat cum sa se miste cu incredere din pozitia sezut in pozitia de patru labe si curand va realiza ca poate sa-si legene in fata si in spate membrele, cand ii atarna.

Pe la 9-10 luni isi va da seama ca genunchii ii dau impulsul de care are nevoie ca sa se miste.Pe masura ce intelege miscarea, va putea sa treaca de la pozitia din patru labe, inapoi la pozitia sezut.

Deasemenea, va intelege cum sa-si miste mainile si picioarele cand se taraie: mana stanga cu piciorul drept, in loc sa-si miste mana si piciorul drept deodata. E doar o chestiune de practica. Va fi foarte bun la asta pe la varsta de un an.

Daca merge inapoi sau se ridica direct in picioare, nu-ti fa griji. Atata vreme cat devine mobil, nu conteaza cum ajunge acolo.

Dupa ce stapaneste tehnica mersului in patru labe, mai are un singur pas pana invata sa mearga. Va incepe sa se traga in sus, indiferent de ce anume se prinde.

Dupa ce va simti echilibrul pe picioare, va fi gata sa se miste tinandu-se de mobila sau de mainile tale si mai este foarte putin pana cand va invata sa mearga.

Ca si cu alte indemanari si aici trebuie practica. Plaseaza lucruri pe care le vrea ceva mai departe de el. Poti folosi perne sau alte lucruri moi pentru a crea obstacole.

Acest lucru il va ajuta pe bebelusul tau la imbunatatirea increderii, abilitatii si vitezei. Dar, nu-l lasa singur, fiindca daca se prinde sub o perna s-ar putea sa se sperie si sa se sufoce.

Un bebelus care incepe sa mearga in patru labe poate intra in multe probleme. Ai grija sa faci casa un loc sigur pentru copil, cum ar fi usile de siguranta la scari. Cand este mai sigur pe puterile lui, lasa-l sa coboare scarile, dar stai langa el in fiecare clipa. (Pe la 12 luni).

Totusi, nu cumpara inca pantofi, pana cand nu stapaneste de tot arta mersului pe jos.

Copiii se dezvolta diferit, dar daca copilul tau nu arata nici un interes pentru miscare (indiferent care ar fi asta), misca-i bratele si picioarele in miscari coordonate sau invata-l sa-si miste mainile si picioarele in acelasi timp, pe la varsta de un an si discuta acest lucru cu pediatrul copilului.

Tine minte ca bebelusii nascuti prematuri se dezvolta ceva mai lent decat copiii nascuti la termen.mai mult...


Cum scapi de frustrarile bebelusului

Daca observi anumite tulburari in comportamentul micutului tau nu ezita sa iei legatura cu medicul pediatru. Frustrarile bebelusului nu inseamna ca ai facut ceva gresit.
Daca copilul sufera de acest tip de tulburare, parintii il pot alina, in moduri similare cu un copil care sufera de supra-stimulare.

Cheia este de a incerca sa fii cu un pas inaintea situatiei nefericite a bebelusului tau.

Incearca sa eviti muzica data prea tare sau expunerea copilului la culori indraznete si stralucitoare.


Pastreaza de asemenea tipul de joaca prin leganare la un nivel minim.

Daca banuiesti ca copilul tau prezinta tulburari senzoriale-reglementate (numite uneori si disfunctii senzoriale-reglementate, tulburari senzoriale de prelucrare sau de tulburare senzorio-integratoare) este recomandat sa discuti despre preocuparile tale cu medicul pediatru, care sa iti recomande un medic pediatru cu specializare in formarea senzoriala.

Bebelusii cu acest tip de tulburare pot sau nu sa dezvolte dizabilitati de invatare, probleme de atentie sau dificultati de interactiune cu caracter personal.

Daca un copil afiseaza un comportament frustrat, de la sine, este cel mai probabil un semn de privarea de somn. Cu toate acestea, copilul care este foarte afectat de perioada de colici de obicei are nevoie de o evaluare si dezvoltare fizica completa.

Pentru parinti cel mai important lucru pe care il pot face este sa-si pastreze calmul si sa-si dea seama ca bebelusul lor incerca doar sa exprime ceea ce se petrece in mintea lui intr-un mod pe care numai el il stie, iar acest comportament nu este cauzat de ceva ce parintii au facut.

Prin detasare si evaluarea situatiei, incercand diferite metode de linistire a sugarului tau, ar trebui sa afli ce functioneaza cel mai bine pentru copil.

Si daca nu poti, intotdeauna sa apelezi la medicul pediatru pentru a-ti oferi consiliere, sfaturi si daca este nevoie, o examinare mai aprofundata a comportamentului si dezvoltarii copilului, pentru a vedea daca o problema mai serioasa ar putea fi la baza acestui tip de comportament. mai mult...


Frustrari tipice pentru bebelus

Nu te alarma daca copilul tau plange, de cele mai multe ori explicatia este una simpla. Ii este foame, e prea obosit sau trebuie schimbat.
Am tot auzit de teribilele doua sau trei accese de furie care sunt cu siguranta o parte a dezvoltarii fiecarui copil. Dar unii parinti nu sunt familiarizati cu acest tip de comportament la copii.

Acesta poate fi adesea un soc pentru ei atunci cand copilul se dezmeticeste din ceata "de nou nascut" si intra in ciclul previzibil de hranire, schimbare si dormit.

Dupa primele luni, bebelusul incepe sa devina mai constient de imprejurimile sale si poate nu ii plac intotdeauna sau nu se simte intotdeauna confortabil in aceste imprejurari.

Daca bebelusul tau este singurul copil din grupul de joaca care nu se bucura de momentele fericite de hranire sau de gama de jucarii obisnuite, nu te necaji, in majoritatea cazurilor acest lucru nu este un motiv de alarma, dar poate fi momentul ca tu, in calitate de parinte sa faci un pas inapoi si sa evaluezi situatia pentru a-l ajuta pe copilul tau sa se simta mai confortabil in mediul sau.

Cele mai multe dintre aceste accese de furie se intampla, probabil, de mai multe ori pe zi.

De fiecare data cand micutul oboseste, ii este foame, este frustrat si plictisit el trebuie sa comunice acest lucru prin comportamentul sau, avand in vedere ca nu poate spune in cuvinte. Acest lucru incepe sa se intample foarte devreme, chiar inainte de 6 luni.

Intreaba-te daca copilului ii este foame, nu se simte bine, este plictisit sau obosit. Este timpul pentru o schimbare de scutec sau pentru masa? Trebuie sa ragaie?

Poate fi un simplu caz de supra-stimulare si poate fi rezolvat prin asezarea copilului in patut sau intr-un cosulet pentru a se odihni un pic.

Nu trebuie sa te gandesti la acest comportament ca un obicei care trebuie sa fie intrerupt. Un copil la aceasta varsta incearca pur si simplu sa comunice prin comportamentul sau.

Semn al unei probleme mai serioase

Cu toate acestea, in cazul in care copilul afiseaza acest tip de comportament in mod regulat si pare sa aiba probleme in a se auto-calma, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi tulburari senzoriale-reglementare.

Aceste asa zise accese de furie ar putea dovedi un semn ca ceva nu decurge normal in dezvoltarea bebelusului tau.

In primul rand un parinte ar trebui sa faca un pas inapoi si sa incerce sa determine aparitia acestui tip de comportament in cazul copilului lor.

Ar putea fi vorba despre o problema gastro-intestinala, cum ar fi colicile, care provoaca adesea bebelusilor sesiuni de plans cateva ore pe zi, de multe ori la orele inaintate ale serii si ii determina sa se tensioneze ca din cauza durerii.

Copiii cu tulburari senzorio-reglementate pot fi foarte sensibili sau dimpotriva putin sensibili la anumite tipuri de stimuli, au dificultati in a se auto-linisti, in a se acomoda cu schimbarile si intampina probleme in a-si reglementa ciclurile de somn.

Le poate displacea sa fie imbratisati, sa asculte muzica prea tare sau la capatul opus al spectrului si atunci nu raspund la culorile sterse sau la anumite sunete decat daca sunt mai luminoase sau mai intense decat in mod normal.mai mult...



Ce sa fac cand bebelusul plange?

Bebelusii plang chiar si atunci cand au depasit stadiul de nou-nascuti. Plansetul poate fi cauzat de:

1. Anxietate- unii bebelusi se ingrijoreaza cand nu esti in campul lor vizual, in special dupa primele 7-8 luni

2. Vor companie- acum incepe stadiul in care copiii plang doar pentru ca sa vii la ei si sa ii alinti. Copilul tau nu face asta pentru a te manipula, el are nevoie de atentia si grija ta.

3. Cresterea dintilor- nu toata lumea este de acord ca bebelusii plang deoarece le cresc dintisorii, dar multi parinti spun ca acesta este unul din motive principale ale plansetului cand acest stadiul de dezvoltare are loc.

4.Temperamentul- fiecare copil este diferit si unii vor fi mai mofturosi decat altii si au tendinta de a plange, uneori chiar din primele zile fara sa aiba un motiv anume.

5 .Bebelusi irascibili- unii bebelusi sunt foarte sensibili la atingere sau la schimbari.

6. Nastere dificila- daca, spre exemplu, unii copii s-au nascut prematur sau cei care au necesitat sa fie monitorizati la spital cate zile au tendinta de a fi mai sensibili
7 .Schimbare de mediu- nou-nascutii pot sa fie sensibli la schimbari in mediul sau in activitatile de rutina

8 .Stadiul de dezvoltare- bebelusii plang mai des inainte de schimbari in crestere sau inainte de a asimila noi cunostinte

9. Tensiunea- unii copii simt cand parintii lor sunt stresati, iar acest lucru poate sa le afecteze comportamentul. Dar trebuie sa delimitezi clar daca plansetul copilului tau creaza tensiunea sau faptul ca este tensionata il face pe copil sa planga

10. Ii este frica- copilul tau nu se simte in siguranta, fara a avea neaparat un motiv, spre exemplu sunetul aspiratorului sau atunci cand vede anumite animale, pot contribui la agitatia sa

11. Cand pierde un obiect de care s-a atasat- cand copilul tau se ataseaza de un obiect, precum o jucarie preferata

12. Lovituri si zgarieturi- in mod evident, acestea sunt cele mai posibile atunci cand copilul studieaza in mod curios lucrurile din jurul sau

Un planset care este cauzat de reactia ta la actiunile sale are loc mai tarziu. Spre exemplu cand stie ca te-a suparat sau cand este plictisit de o anume activitate, aceasta fiind modul lui de a comunica cu tine.

De ce plange noaptea?

La varsta de 1 an, o medie de 1 din 3 copii se trezesc din somn noaptea.Plansetul nocturn poate fi cel mai greu de suportat dupa o zi obositoare. Daca bebelusul tau are mai mult de 6-7 luni cere un consult pediatric pentru a indentifica ce il supara.

Cercul vicios al plansetului

Copilul tau plange pentru ca stie ca esti tensionata sau obosita sau esti tensionata si obosita pentru ca copilul tau plange? Copilasii nu iti citesc gandurile, desi daca cineva ii tine in brate intr-o maniera gresita nu se simt confortabil si plang drept consecinta.
Incearca sa iti destinzi muschii si sa iti relaxezi umerii.Incearca sa ii zambesti copilului tau- chiar daca nu simti nevoie de a zambi. Copilul tau va simti starea de linisti ce aceasta ii este transmisa de tine.

Nu te panica

Copilul tau nu va plange mereu. In general, pe masura ce creste devine interesant ce se intampla in jurul lui si in consecinta plange mai rar. Uneori s-ar putea sa simti ca iti pierzi rabdarea. In astfel de momente, aseaza copilul in patut si incearca sa te calmezi. Va trece si aceasta perioada care este necesara. mai mult...



Probleme fundamentale in educatia bebelusilor

Inca de la varste foarte mici, copilul invata prin exemplul mamei. Asculta anumite ordine ale mamei, dar in special o imita.

Atentie! Este vorba despre un aspect foarte important, caci mai tarziu, vom ajunge sa condamnam la copilul nostru exact lucrurile neplacute, care ne caracterizeaza pe noi si pe care abia acum le observam prin reflectie.

In zadar veti incerca atunci, sa atrageti atentia copilului, obiceiurile se impamantenesc si cu greu se mai dezradacineaza.

De aceea este bine sa va controlati gesturile, cuvintele si sa atrageti de asemenea, atentia celor din jur. Toate acestea, bebelusul le va imita.

Nu cereti copilului sa faca ce voi nu faceti si mai ales sa nu fiti intrigati voi, parintii, ca el face un lucru rau, cata vreme acesta a fost observat la voi sau la cei din jur.Nu uitati! Copilul invata mult mai mult din ce vede, ce aude, ce simte, decat din ce i se porunceste.

Folositi deci, exemplul bun, inainte de orice!

Furia copilului reprezinta de asemenea, un grav defect de educatie. Iar ceea ce realizeaza acest defect sunt exploziile de furie ale celor din jur, comportamentul nedrept fata de copil si inconsecventa parintilor.

In acest context, incercati sa salvati ce mai e de salvat.

Unii bebelusi plang pana se invinetesc si au o mare capacitate de a-si retine respiratia. Nu va impacientati, nu li se intampla nimic. Daca motivul pentru care plang, este ca nu le-ati cedat intr-o privinta, atunci lasati-i sa planga, pana se opresc singuri, totul e ca voi sa puteti rezista.

Daca v-ati convins ca plange de furie, lasati-l sa planga si o jumatate de ora, fara sa cedati tentatiei de a va a propia de el, de a-l lua in brate, de a-l linisti, de a-l imbuna.

Bebelusul este destul de siret sa observe ca plansul si tipetele lui va chinuie si va impresioneaza, ceea ce-l face sa tipe in continuare.

Vi se poate parea criminal sfatul, dat fiind faptul ca orice mama este sfasiata instinctiv de plansul copilului sau, oricare ar fi trasnaia pe care acesta a facut-o. Insa veti observa singure ca, daca intelege ca plansul sau va lasa rece, se va opri singur si se va potoli indata.

Nu radeti de copil cand poceste cuvintele, fiindca va continua sa vorbeasca stricat, doar pentru a va face placere si pentru a va vedea razand.

De asemenea, razand de el il puteti inhiba, creandu-i un puternic sentiment de inferioritate.

Nici izbucnirile sale de furie nu trebuie tratate astfel. Nu il veti dezvata prin aceasta metoda, in niciun caz, ci il veti face sa se simta jignit si il veti transforma intr-un mic incapatanat, care in timp, va va uri.

Nu trebuie sa tipati la el sau sa il bateti cumva! Acestea nu sunt metode de educatie. Ii puteti explica, in schimb, cu rabdare si cu o voce calda, despre ce e vorba, iar copilul va intelege in cele din urma.

Nu trebuie sa lipseasca atitudinea vesela si prietenoasa, fata de bebelus. Chiar daca sunteti indispusa, necajita sau suferinda, in fata copilului trebuie sa aveti un comportament vesel.

Bebelusul va observa acest lucru si va avea si el o atitudine pozitiva fata de raul pe care il intampina, va sti sa se stapaneasca, atunci cand i se va ivi un mic necaz precum o lovitura sau pierderea vreunei jucarii. mai mult...



Cum sa pregatesti camera lui bebe?

Camera bebelusului ar trebui organizata cu mult timp inainte de sarcina.

Trebuie sa va hotarati legat de alegerea culorii camerei si de restul detaliilor, inca de nastere.

Alegerea culorii camerei si restul detaliilor. In privinta camerei bebelusilor exista insa o dezbatere constanta: bebelusii ar trebui sa doarma in camera parintilor sau singuri?. Daca te simti nelinistita in ceea ce priveste somnul bebelusului, ramai langa el vreme de 3-4 luni.

Camera pentru copil trebuie sa fie un loc foarte confortabil pentru acesta cu o temperatura optima de 21 de grade Celsius.

In timpul primelor lunide viata ale bebelusului, acest spatiu nu este doar un loc de joaca si de odihna. Tot aici ar trebui sa i se faca si baita pentru a evita plimbarea copilului prin casa, cand este ud.

Asigura umiditate in timpul iernii punand un prosopel ud pe calorifer si nu uita sa aerisesti camera pentru a crea un mediu proaspat.

Pentru a evita probleme de sanatate cauzate de o postura deficitara a somnului ai grija sa culci bebelusul pe spate. Astfel se vor evita regurgitatul si o posibila inecare cu laptic. Cea mai periculoasa pozitie de somn este cea pe burtica!

Ai grija ca jucariile din camera copilului sa respecte normele de siguranta internationala si nu cumpara jucarii ale caror parti se pot dezasambla.mai mult...



Cum sa ai grija de igiena bebelusului?

Organismul copilului este foarte sensibil, iar sistemul lui imunitar nu este inca destul de puternic sa combata infectiile.

Nu este indeajuns sa ii faci baita bebelusului si sa ii schimbi des scutecul. Exista anumite metode prin care sa te asiguri ca bebelusul tau nu este expus riscului unor infectii.

Spala copilul cu apa si sapun si aplica un unguent de zinc si pulbere de talc de fiecare data cand ii schimbi scutecul.

Imbraca copilul in haine pe masura sa si care sunt facute din materiale moi, evita lana deoarece poate provoca iritatii.

Ai grija sa ii stergi manutele cu servetele umede si antiseptice deoarece fiind curios copilul poate atinge si obiecte pline de virusi.

In primele luni de viata nu lasa vizitatorii sa intre in contact cu copilul inainte de a se spala pe maini cu apa si sapun. Tine cont ca in prima luna de viata sistemul imunitar al copilului nu este stabilizat asa ca vizitele nu trebuie permise.

Copilul este un adult in formare astfel incat atunci cand creste invata-l sa se spele pe maini si celelalte reguli elementare de igiena. mai mult...



Cadourile perfecte pentru nou-nascuti

Cel mai bun motiv pentru a sarbatori este nasterea unui copil. Desigur, orice sarbatoare cere gasirea unui cadou pentru nou-nascut.
Chiar daca optezi pentru un cadou clasic-haine, asternuturi, un suvernir din argint- sau ceva mai creativ, nou-nascutul va aprecia, chiar daca nu va putea sa iti trimita un bilet de multumire inca.

Citirea horoscopului. Care este semnul zodiacal al copilului?

Trebuie sa recunosti: desi esti sceptica in privinta astrologiei, cateodata nu te poti abtine sa consulti horoscopul zilnic. Multi parinti gandesc la fel, astfel ca un cadou interesant ar fi o programare la un astrolog pentru intocmirea unui profil al temperamentului copilului. Un astfel de profil, bazat pe semnul zodiacal si data nasterii, va fi un suvenir pentru albumul copilului.

Trusa de calatorie

Poti sa ajuti un nou-nascut sa calatoreasca cu stil daca ii daruiesti o trusa plina cu toate lucrurile necesare. Aceasta trusa ar putea contine un scaun de masina cu parasolar, jucarii de masina si o pereche de ochelari de soare pentru copii. Majoritatea noilor parinti au investit deja intr-un scaun de masina pentru nou-nascuti pentru a-si aduce copilul acasa de la maternitate. Ideal ar fi sa cauti un model de scaun pentru copii mai mari (recomandarile pentru un astfel de model se refera la copii cu greutatea de minim 9 kg). Parintii acestuia iti vor multumi pentru jucarii, deoarece copilul va fi preocupat cu acestea lasand parintii sa se concentreze la drum, iar parasolarul si ochelarii vor proteja pielea si ochii sensibili ai copilului.

Leagan

Atat parintii, cat si nou-nascutul se vor bucura de un leagan. Copilul se va juca fara sa faca probleme parintilor si acestia vor putea sa isi faca treburile prin casa stiind ca acesta este in siguranta. Leaganul este alcatuit dintr-un material moale plasat pe un cadru de metal sau din plastic si are bretele pentru siguranta. Unele modele functioneaza pe baterie pentru a crea o miscare ritmica de leganare.

Perna de sprijin

Aceasta este folositoare atat pentru copil atunci cand invata sa stea drept, cat si pentru mama atunci cand alapteaza, pentru a-l tine pe copil confortabil la nivelul sanului. Perna, acoperita intr-un material in culori puternice, il incurajeaza pe bebelus sa se cuibareasca comod.

Cadouri pentru calmarea copilului pe timpul noptii

De ce plang nou-nascutii noaptea? Nu putem oferi un raspuns la aceasta intrebare, dar putem sa sugeram o serie de lucruri care sa faca noptile lungi mai usor de suportat. Printre acestea, se numara o lampa cu lumina confortabila sau cantece de leagan.

Cont de economii

Nu poti da gres cu bani. Daca investesti intr-un fond mutual sau deschizi un cont de economii sau cumperi niste actiuni pentru bebelus, te vei asigura ca va avea economii cand va creste. Daca poti, depune bani annual sau de doua ori pe an, iar parintii vor fi recunoscatori.

Cartea ta preferata de povesti si o scrisoare personala. Daruieste copilului cartea ta preferata de povesti pentru copii si strecoara intre paginile sale o scrisoare catre bebelus. Spune-i cat de mult iti place cartea, cat de mult inseamna pentru tine si ca abia astepti sa o cititi impreuna. In plus, poti sa asterni pe hartie niste ganduri si sperante pe care le ai pentru copil. Adauga o poza cu tine si cu bebelusul si o taietura dintr-un ziar din ziua in care s-a nascut, iar acest cadou se va dovedi un prim pas catre o relatie trainica intre tine si el.

Biblioteca pentru copii

Nu exista cadou mai bun pentru un nou-nascut decat un raft plin de carti clasice pentru copii. Pe masura ce bebelusul creste si asculta aceste povesti, va invata sa aprecieze literatura si cuvantul scris. Strecoara printre cartile cu coperti colorate niste carti mai vechi. Copilul va aprecia si mirosul cartilor mai vechi.

Salteluta de joaca

Mediul inconjurator al copiilor poate deveni mai fascinant cu ajutorul unei saltelute- un instrument care include o saltea si cateva jucarii suspendate pe niste bare moi. Oglinzile colorate, jucariile care fac zgomot si obiectele de diferite marimi, forme si culori atarna deasupra copilului, incurajand dezvoltarea vederii si a abilitatilor fizice. Fiindca sunt portabile si nu sunt grele, acestea pot fi transportate in calatorii.
Jucarii. Trebuie sa recunoastem: copiii iubesc jucariile. Jucariile in culori tari si modelele alb-negru vor provoca bebelusul si vor ajuta la dezvoltarea vederii sale. Jucariile moi permit copilului sa le exploreze cu gura. Una dintre cele mai bune jucarii este Whoozit, un partener de joaca prietenos care are modele stimulatoare in alb si negru, brate moi si picioare colorate care scoate niste sunete interesante. mai mult...






Vazul bebelusului

Vazul bebelusului se dezvolta treptat, incepand din viata intrauterina, cand poate distinge lumina si ajungand la performantele vazului normal, abia dupa 8-9 luni de viata. La inceptut, vederea lor este neclara, alb-negru, fiind foarte atrasi de constraste, apoi incep sa distinga culori si mai tarziu, isi pot da seama de distanta la care se afla obiectele de ei, ca mai tarziu sa ajunga sa vada la fel ca tine.

Prima luna de la nastere, a bebelusului

Nou-nascutul abia poate distinge lumini, vederea lui nu poate diferentia culori, vazand mai mult in umbre. Ii plac contrastele puternice, mai ales intre alb si negru si nu poate vedea mai departe de 20-35 de centimetri, insa este o distanta suficienta pentru a distinge chipul celui care il tine in brate.

Vazul bebelusilor, la doua luni

Intre luna a doua si a patra, bebelusii incep sa diferentieze culorile, preferandu-le in aceasta perioada, pe cele mai deschise, mai pale, celelalte obosindu-le ochii.

Stiind acest lucru, producatorii confectioneaza jucariile, hainutele si alte produse destinate bebelusilor, in culori pale, de unde poate si denumirile unor culori in limbajul popular, precum “albastru de bebelus” sau “roz de bebelus”.

Este important sa ii incurajati dezvoltarea vizuala, oferindu-i jucarii colorate si cat mai complexe. Pe bebelusi ii atrag combinatiile multiple de forme si culori.

Vazul bebelusilor, la patru luni

Incepand cu luna a patra, bebelusii reusesc sa perceapa adancimea si distanta la care se afla obiectele de ei. Incep sa aiba mai mult control asupra manutelor lor si asupra atingerilor.

De acum in colo, micutul iti va atinge mai fin fata, stiind cat de aproape sau de departe esti de el. Mai mult, bebelusul incepe sa recunoasca expresiile fetei, mimica, putand sa interpreteze anumite gesturi ale tale si ale celor din jur. De asemenea, ajunge sa inteleaga exprimarea unor sentimente, trairi, emotii.

Vazul bebelusilor, la cinci luni

Bebelusul vede din ce in ce mai bine, iar acum reuseste sa vada mai clar obiectele mici. El incepe sa poata urmari usor obiectele in miscare, abilitate care i se tot dezvolta pana la opt luni.

Acum incepe sa diferentieze mai clar, nuantele culorilor din aceeasi gama cromatica, insa in mod continuu trebuie sa il stimulezi prin jucarii, lumini (ai grija sa nu fie puternice), imagini etc.

Vazul bebelusilor, la opt luni

La opt luni, bebelusii vad la fel de clar si complex ca un adult, ramanand sa capete experienta si in privinta interpretarii imaginilor pe care le percep. Sunt curiosi si doresc sa atinga orice obiect le atrage atentia.

La aceasta varsta, copilul poate recunoaste persoanele cunoscute, chiar daca acestea se afla la distanta, iar culoarea ochisorilor lui este mult mai clara, urmand sa se mai modifice foarte putin de acum inainte.mai mult...


Cum cunoaste bebelusul lumea

Bebelusul tau cunoaste lumea pe masura ce creste si se dezvolta, citeste mai multe informatii despre cum percepe el obiectele din jurul sau. Una dintre bucuriile de a fi parinte, este sa iti privesti copilul explorand noua sa lume, sa interactionezi cu el si sa vezi cum raspunsurile lui pentru tine, sunt in continua schimbare si dezvoltare, din ce in ce mai elaborate si mai complexe.


Simturile bebelusului tau

1.Vederea bebelusilor

La nastere, daca bebelusul tau este vioi si sanatos, isi va deschide ochii si se va uita lung la tine. Nou-nascutii iubesc fetele umane, in special ochii. De asemenea, ei sunt atrasi de stralucire, de culori indraznete si de orice miscare brusca. La inceput, copilul tau vede mai bine la distanta de aproximativ 200 cm - 1000 cm.
Uita-te la privirea lui, cand il tii in brate.

2.Perceptia tactila la bebelusi

Tine copilul astfel incat sa ii atingi pielea. Bebelusul iti va simti caldura.

3.Mirosul bebelusilor

Bebelusul tau are un bun simt al mirosului, ceea ce il ajuta sa gaseasca imediat sfarcul si sa inceapa sa suga. De aceea, poti intelege usor de ce copilul nu mananca, atunci cand iti dai cu un parfum puternic.

4. Auzul bebelusilor

Scutura o jucarie zgomotoasa, langa capul copilului, acesta ar trebui sa se intoarca si sa o recunoasca.


Bebelusul prefera vocile blande, de aceea trebuie sa ii vorbesti incet si rar.
Bebelusilor le plac sunetele provenite de la׃ uscatoare de par, aspiratoare, masini de spalat- se crede ca activitatea ritmica este apreciata de auzul bebelusilor.

5.Gustul bebelusilor

Bebelusii sunt constienti de diferenta intre gusturi.
Alaptatul capata arome subtile depinzand de dieta mamei.

6.Miscarea bebelusilor

Copilul poate face miscari ample. El isi misca foarte bine corpul, mainile, picioarele si capul.

Daca este asezat pe pieptul tau, el se va misca treptat spre piept, sa suga si sa se hraneasca.

Reflexele bebelusului tau

Copilul are reflexe innascute, cateva dintre acestea dispar in cateva zile sau saptamani, dupa nastere.

-Reflexul de tresarire il determina pe bebelusul tau sa isi arunce bratele si sa arcuiasca spatele, cand tresare sau e in stare de soc.

-Reflexul inradacinarii - daca iti atingi copilul, pe partea laterala a gurii sale, el se va intoarce spre sursa.

-Reflexul de beneficiere׃ mainile copilului inclesteaza pumnul si pot "tine" obiecte mici. Degetele de la picioare se vor rasuci pentru a atinge interiorul. Daca il mangaiati pe talpa exterioara, ele se vor deschide.

-Reflexul suptului bebelusii vor suge orice le este introdus in gura.

-Reflexul mersului pe jos sau „pas cu pas”: daca tineti copilul de maini, in pozitie verticala, veti observa cum va reactiona, pasind cu un picior in fata celuilalt, ca sa mearga la plimbare.

-Reflexul taratului atunci cand sta pe burta, copilul isi va indoi picioarele sub trupul sau.mai mult...

Animale si bebelusi

Sosirea unui bebelus este o ocazie minunata si plina de bucurie pentru o familie, dar exista un membru al acesteia – animalul de companie- care va avea nevoie de atentie speciala si de intelegere pentru a fi ajutat sa faca fata nou venitului in familie. Cele mai multe animale de companie vor avea nevoie de atentie in plus atunci cand familia introduce un nou bebelus in ierarhia casei. In special cainii gasesc situatia introducerii unui nou membru al haitei ca fiind provocatoare de confuzie si invaziva. Un caine socializeaza in haite lineare, ceea ce inseamna ca ii considera pe unii membri ai familiei ca fiind dominanti, in comparatie cu propria pozitie in haita si pe altii ca fiind supusi. La inceput, cainele il vede probabil pe noul bebelus pe o pozitie inferioara in haita si poate manifesta un comportament dominant. Fiti atenti la semne de agresivitate precum maraitul, urechile culcate sau lipite de cap si pozitia de panda. Cainii care dezvolta legaturi stranse cu stapanii lor pot deveni si deprimati si pot sa nu mai manance.

Pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si pot alege sa ignore bebelusul in totalitate. Felinele nu socializeaza in grupuri, asa ca nu au nevoie sa se manifeste agresiv. Pentru ele, partea cea mai enervanta a coabitarii cu copiii este faptul ca sunt deranjate, chiar daca unele pisici dezvolta relatii stranse cu stapanii lor si pot sa aiba sentimente de respingere. Si ele pot sa nu mai manance. Daca observi comportamente agresive in cazul animalelor tale de companie, corecteaza-le rapid, dar fara a pedepsi. Problemele serioase de comportament sau cele care pot aparea mai tarziu trebuie sa fie intotdeauna discutate cu veterinarul care se ocupa de animalele tale de companie.

Inainte de a aduce bebelusul de la spital, parintii in devenire ar trebui sa permita animalelor lor de companie sa mearga in camera copilului si sa cerceteze leaganul si celelalte piese de mobila. Daca exista pudra pentru bebelus sau alte mirosuri, animalele de companie le vor asocia, intr-un final, cu bebelusul, cu conditia sa fie lasate sa exploreze aceste mirosuri. Totusi, este cel mai bine sa tii animalele in afara camerei bebelusului, odata ce a fost adus acasa. Permite-le cu grija sa iti vada bebelusul si sa il miroasa. Parintii care se panicheaza si care indeparteaza copilul in momentul in care un caine sau o pisica se apropie, este posibil sa transmita mesajul ca bebelusul este o amenintare.

Planuieste sa iti petreci timp cu prietenii tai necuvantatori. Lasa-i sa afle ca nu au fost inlocuiti in ordinea casei. Animalele de companie se pot simti abandonate sau respinse atunci cand atentia trece asupra noului bebelus. Planuieste sa iesi cu cainele la plimbari regulate sau joaca-te de-a aportul cu el sau cu pisica. Ofera-le momente personale, doar tu si cu ele.

Chiar si cu toate aceste precautii, unele animale de comanie pot sa nu se obisnuiasca niciodata cu copiii. La fel ca si in cazul oamenilor, ele pot sau nu sa-i accepte. Daca un animal de companie este crescut in jurul copiiilor, in general nu vor exista probleme mari de comportament. Daca animalul de companie nu a mai vazut o “persoana mica” inainte, poate ca va trebui sa supraveghezi de aproape interactiunea lor pentru o vreme. De asemenea, daca ai un animal de companie care a fost sacait sau brutalizat de un copil in trecut, vor exista obstacole semnificative de depasit.

Pe masura ce copiii cresc, este imperativ ca ei sa invete cum sa respecte si cum sa se comporte cu animalul familiei. Ar trebui sa stie ca animalele de companie simt durerea si singuratatea atunci cand nimeni nu se afla in preajma – in acelasi fel ca si oamenii. Lauda-ti copiii pentru gentilete si mustra-i pentru comportamentele aspre si crude fata de animalele de companie. Muscarea cozii in joaca sau alergatul in gradina pot fi invitatia unui caine la alergat si sarit – un raspuns foarte natural din partea acestuia.

Tine minte ca, in multe cazuri, animalele de companie au fost bebelusii tai la inceput. Ele nu inteleg cu adevarat ce se intampla. Gaseste moduri sa le arati ca le iubesti la fel de mult ca intotdeauna. Fa plimbari in liniste cu ele sau stai cu ele in curte, intr-o seara racoroasa de vara. Fa astfel incat orele lor de masa sa fie momente speciale, petrecute cu tine. Aratandu-le putina afectiune, ajungi departe in a-ti face animalele de companie sa se simta fericite. sursa: www.adoptiicaini.ro/animale-si-bebelusi/


Cum sa faci cunostinta animalului de companie cu bebe

Ai un catel si tocmai ai nascut? Afla cum sa obisnuiesti animalul de companie cu bebelusul citind sfaturile utile de mai jos.a cunoasteti, va indragostiti, va casatoriti si adoptati un catelus care devine “copilul” din viata voastra; asa se intampla in general. Este un inceput excelent pentru familia voastra. Apoi, va hotarati sa aveti un copil. Dar ce parere va avea catelul despre “intrus”, cand el era obisnuit sa fie cel mai important?




Instructiuni:

Pasul 1

Sigur ca acum bebelusul este prioritatea numarul unu, dar trebuie sa impaci si animalul de companie. Lasa cainele sa adulmece lucrurile copilului ca sa vada ca acesta nu reprezinta o amenintare. Zilnic, atunci cand tii bebelusul in brate, da-i voie cainelui sa-l adulmece. Vorbeste cu animalul, spunandu-i sa nu-i fie teama, ca totul este in regula. La urme urmei bebelusii plang, tipa si fac galagie la orice ora din zi si din noapte.

Ar fi bine sa pregatesti un nou program de plimbare si/sau joaca pentru caine inainte de sosirea pe lume a nou-nascutului, un program rezonabil pe care sa il poti respecta si dupa nastere. Cum vei fi ocupata cu bebelusul mai tot timpul, asigura-te ca un alt membru al familiei se poate ingriji de programul cainelui. Acorda mai multa atentie si catelului atunci cand esti cu bebelusul, pentru a-i arata animalului ca ai suficient timp si iubire pentru amandoi.

Pasul 2

Ar fi de preferat ca animalul de companie sa fie dresat inainte de sosirea copilului. Cu siguranta nu doresti sa te aflati in situatia de a striga la caine tot timpul, facandu-l sa se simta neiubit. Dar daca este deja dresat, cainele va invata, de exemplu, ca atunci cand este ora de masa a copilului trebuie sa stea linistit la picioarele tale pana termini.

Daca ai un caine mai mare, trebuie sa-l inveti sa nu sara pe leagan sau pe masa de schimbat. Si in acest caz este de preferat sa dresezi cainele inainte sa vina barza. Aceasta “lectie” este recomandata si in cazul pisicilor, care sar peste tot.

Pasul 3

Este foarte important sa nu strigi la caine si sa-l lasi in preajma copilului. In caz contrar, nu faceti decat sa ii sugerezi cainelui ca este neascultator si vei avea si mai multe probleme. Daca nu are voie in camera copilului in timpul somnului, instaleaza o usa speciala pentru a-l tine afara din camera.

Atunci cand copilul este treaz, e bine ca cei doi sa interactioneze cat mai mult, pentru ca animalul sa se acomodeze cu noua creatura ce i-a invadat casa; cu timpul, cainele nu va mai acorda importanta “intrusului” (cel putin pana cand copilul este suficient de mare pentru a-l trage de coada si urechi). Atunci probabil ca va nutri altfel de sentimente fata de “musafirul” care pare sa nu mai plece. Majoritatea cainilor vor sa-si multumesca stapanii si se adapteaza usor schimbarilor. Trebuie doar sa ai rabdare. Mult succes!mai mult..



Cum sa inveti bebelusul sa foloseasca o lingura

Copilul tau invata mereu prin imitatie, de la primele cuvinte la primele gesturi. Astfel si manierele la masa cer rabdare si grija
Primul sfat pentru parinti - Rabdarea si imitarea sunt cei mai buni prieteni ai tai atunci cand iti inveti bebelusul cum sa foloseasca o lingura.

Utilizarea argintariei este urmatorul pas pentru copilul tau, dupa ce va invata cum sa manance cu propriile degete. Avand in vedere ca necesita abilitati motorii fine, echilibru si coordonare, te poti astepta ca procesul sa aiba nevoie de un pic de antrenament. Iata cateva sfaturi importante de reamintit: Ai rabdare. Ei nu vor invata imediat si daca vor deveni frustrati asta nu-i va ajuta sa invete.
Invata-i prin imitatie. Poti face acest lucru mancand cu o lingura din propriul castron sau farfurie. Daca ei manca ceva si nu te deranjeaza sa mananci si tu, poti chiar sa iei cu lingura din hrana lor pentru a le arata cum se face. Lasa-i sa experimenteze. O mica cantitate de mancare va ajunge pe podea, pe capul lor, pe pisica, etc. Este in regula, copilul tau exploreaza acest nou instrument pe care l-a descoperit.

Cumpara o lingura speciala pentru copii. Este mai mica si e invelita intr-un material cauciucat moale, care este confortabila pentru dinti si e mai usor de manuit de catre copii.mai mult...


Cum sa alegi mobila pentru camera bebelusului

Afla cum sa alegi mobilierul pentru camera bebelusului. Tipul de masa, dulap, patutul pentru copil,totul pentru ca bebe sa aiba o camera in care sa se joace in siguranta

Cand alegi mobila pentru camera copilului tau, siguranta e cea mai importanta. Este important sa alegi mobila astfel incat sa indeplineasca toate standardele de siguranta dar si sa fii atenta sa o alegi astfel incat aceasta sa fie folositoare si cand copilul tau va fi mai mare, deoarece copiii cresc repede. Daca stii ce doresti, poti creea un spatiu functional si atractiv pentru copilul tau.

Alegerea mobilierului:

Pasul 1: Alege un patut sigur, sipcile nu trebuie sa fie la distante mari pentru a preveni ca copilul tau sa ramana blocat cu capul intre ele. Asigura-te ca patul are un sistem de inchidere pentru a preveni accidentele. Nu folosi un patut cu parti decorative deoarece copilul tau se poate rani sau se poate agata de acestea cu hainele si astfel pot aparea accidente nedorite. Cauta produse pentru copii care au o eticheta aprobata, deoarece acestea vor respecta toate masurile de siguranta.

Pasul 2: Cand cumperi o masa de schimbat, chiar daca aceasta piesa de mobilier nu este absolut necesara, aceasta ar fi bine sa fie prevazuta cu un spatiu pentru scutece. Pentru a putea folosi cat mai mult o masa de schimbat, cand vrei sa o cumperi gandeste-te ca pe masura ce copilul tau creste, ar fi bine sa o poti folosi ca un dulap pentru haine. Daca ai deja un dulap, cauta o masa de schimbat cat mai putin costisitoare, una care este proiectata astfel incat sa fie pusa deasupra altui tip de mobilier. Foloseste o masuta de schimbat care are laturi mai inalte pentru a da un plus de siguranta copilului tau.

Pasul 3: Achizitionarea unul dulap. Cand achizitionezi un dulap ar fi bine sa te gandesti ca pe masura ce copilul tau creste si locul necesar hainelor va fi mai mare, de aceea ar fi bine sa cumperi unul cu mult spatiu de stocare, cu sertare pe care le poti folosi la inceput si pentru a depozita in acestea anumite obiecte. Fii atenta ca dulapul sa fie bine pozitionat, precum si restul mobilierului, deoarece copiii au obiceiul sa se catere si nu doresti sa apara accidente nedorite in casa.

Pasul 4: Alege un mobilier portabil, acesta iti va fi de folos cand lasi copilul sa se joace in gradina sau prin casa, acesta trebuie sa aiba toate masurile de siguranta necesare. Acest mobilier trebuie sa aiba si un sistem de blocare a balansoarului pentru timpul cand copilul doarme.

Sfaturi si avertismente:

- Intotdeauna pastreaza factura dupa ce achizitionezi mobilier pentru bebelus pentru a putea anunta persoanele vizate daca produsele au o defectiune.

- Poti folosi mai mult timp un patut daca acesta poate fi modificat sa fie folosit si ca un pat pentru un copil mai mare. Daca nu iti permiti unul, un patut care poate fi modificat intr-un pat de adult este o alegere buna.

- Daca vrei sa folosesti mobilier mai vechi in camera copilului, inspecteaza-l cu atentie ca sa observi posibilele lucruri care pot duce la accidentarea copilului tau.

- Asigura-te ca salteaua pe care ai cumparat-o pentru patul copilului se potriveste perfect.

- Nu achizitiona perna pentru patutul copilului pentru a evita sufocarea.mai mult...





Ingrijirea zilnica a pielii micutului

Pielea bebelusului este foarte sensibila si are nevoie de ingrijire speciala. Afla cum poti proteja pielea copilului cu produse pentru bebelusi dupa baitza si nu numai.

Pielea copilasului tau este mult mai fragila si mai sensibila decat aceea a unui adult. Orice, de la produse pentru ingrijirea pielii pana la elemente ale naturii pot cauza iritatii. Respecta acest ghid pentru a mentine sanatoasa pielea copilasului.

Baia

Copii mici au nevoie de 2 pana la 3 bai pe saptamana, in apa calduta, nu fierbinte.


Cum incepi:
Dupa ce ai gasit temperatura perfecta, umple cada cu 5 – 7 cm de apa. Pentru ca micutului sa nu-i fie frig in timp ca ii faci baie, toarna regulat cani cu apa pe umerii lui.

Spalatul:
Inmuiati o carpa pentru spalat in apa cu sapun si folositi-o pentru a spala cu sampon capul micutului. Pentru a-i curata fata, inmuiati o minge de bumbac.

Uscatul:
Pentru a ridica micutul din cada, ajuta-l cu o mana care sa-i sprijine gatul si cu una sub posterior, cu degetele sub o coapsa. Inveleste-l intr-un prosop cu gluga. Cand este uscat, da-l cu lotiune pentru copii imediat, pentru a pastra umezeala si a preveni uscarea pielii.

Sfaturi de baza despre punerea scutecului

Nu face din punerea scutecului o experienta de cosmar pentru tine si una dureroasa pentru bebelus. Respecta aceste reguli de baza si totul va fi in bine.

Cum incepi:
Schimba frecvent scutecul bebelusului tau stergandu-l cu grija, peste tot, cu servetele pentru bebelusi.

Uscatul:
Pune pe posteriorul bebelusului crema speciala sau apa calduta si intinde cu mana pana se usuca. Astepta cateva momente ca sa se usuce, pentru ca umezeala sa nu provoace iritatii mai tarziu.

Imbracatul:
Cumpara scutece fara miros si care au o dimensiune astfel incat sa nu jeneze bebelusul.

Ai grija la produse

Este bine sa folosesti produse pentru piele concepute special pentru bebelusi, cum ar fi sampoane, geluri de baie sau lotiuni care nu au miros si care nu afecteaza ochii. Ai grija ca produsul folosit sa nu-i provoace alergii micutului.

Lotiuni:
Este important sa mentii umeda pielea bebelusului, asa ca este bine sa ai tot timpul o rezerva de lotiune. Alifiile, care au o consistenta mai dura, sunt si mai bune pentru a mentine catifelata pielea micutului

Pudre:
Pudrele nu sunt neaaparat necesare daca lasi bebelusul sa se usuce la aer. Daca doresti oricum sa le folosesti, foloseste o cantitate mica pe posteriorul micutului.

Sapunuri:
Evita sapunurile parfumate, antibacteriene sau deodorante. Acestea pot sa fie prea aspre pentru micut, pana la o anumita varsta. Sapunurile speciale pentru bebelusi sunt alegerea potrivita in acest caz.
Fii atenta la vreme

Ia niste masuri suplimentare pentru a proteja pielea bebelusului in cazul schimbarilor de vreme de-alungul anului.

Caldura:
Bebelusii pot fi expusi la soare dupa ce implinesc 6 luni, dar aplicati pe zonele expuse o crema de protectie solara avand factorul de protectie minim 30. Aplica crema cu minim 30 de minute inainte de a iesi afara.

Datorita faptului ca au glandele care produc transpiratia nedezvoltate la maxim, bebelusii sunt mai expusi iritatiilor produse de caldura. Pentru a preveni acest lucru, imbraca-l in haine mai largi si pune-i pe cap o palarioara pentru a-l proteja de soare.

Frig:
Iarna, vremea uscata poate afecta pielea bebelusului. Instaleaza un umidificator in camera micutului. Trebuie doar sa-l cureti regulat sau pe suprafata lui se vor dezvolta ciuperci. De asemenea da-i bebelusului sa bea multa apa pentru a fi hidratat in timpul lunilor reci si uscate de iarna.

Sezoanele:
Este o idee buna sa imbraci bebelusul cu mai multe haine de-alungul anului, pentru a-l putea schimba cu usurinta si pentru a-l proteja de soare, caldura sau frig. Nu folosi detergent cu miros pentru ca s-ar putea sa-i irite pielea.mai mult...



Gaurirea urechilor, manichiura si pedichiura la bebelusi

Te-ai intrebat cum sa tai unghiile bebelusului? Manichiura, pedichiura,chiar si gaurirea urechilor pot fi subiectul multor dileme pentru parinti.Sfaturi despre gaurirea urechilor

Multor parinti le place sa se uite la o fetita care are urechile gaurite. Majoritatea medicilor pediatri recomanda ca fetitele sa nu poarte cercei pana la 3 sau 4 ani deoarece reprezinta un pericol de inghitire, dar pentru multi este o traditie.

Daca decizi sa gauresti urechile copilasului, astepta sa aiba macar 6 luni. Daca un copil cu varsta sub o luna are febra provocata de o infectie, sunt necesare niste teste. Intreba doctorul daca in cabinet se poate face gaurirea urechilor, in multe cazuri raspunsul va fi afirmativ.

Locatiile din mall trebuie sa indeplineasca standardele de sanatate, dar s-ar putea sa nu fie pregatite sa faca fata bebelusilor plangaciosi.

Manichiura si pedichiura

Este enervant sa-i tai unghiile micutului, dar nu amana momentul. Unghiile unui nou-nascut cresc repede si se poate zgaria daca nu le tai la timp. Incerca sa le tai imediat dupa o baie, cand sunt moi, sau cand micutul doarme. O persoana ar trebui sa tina copilul nemiscat in timp ce o alta ii taie unghiile.

Foloseste o foarfeca care are capete rotunjite sau o unghiera pentru copii. Taie unghia curbat. Apasa varful degetului inapoi pentru a nu taia pielea. Prea infricosator? Foloseste o pila pentru unghii daca nu doresti sa le tai foarte des.mai mult...



Ingrijirea bebelusului: cum sa ii tai unghiile

Sunt micute, subtiri si flexibile, dar chiar si asa, unghiile micutului tau nou nascut trebuie taiate, pentru ca bebelusii se pot zgaria involuntar daca unghiile sunt prea lungi. Asteapta pana a adormit ca sa nu se miste sau sa protesteze.


Foloseste o forfecuta mica pentru bebelusi sau o unghiera, ce preferi tu mai mult. Tine in mana degetelul copilului, apasa varful unghiei si incearca sa tai drept.
Taie unghia cu grija si fii atenta sa nu tai prea adanc. Deoarece unghiile unui nou nascut cresc foarte repede, probabil vei fi nevoita sa le tai la fiecare doua, trei zile in primele trei saptamani de viata ale bebelusului.

Odata cu trecerea timpului unghile se vor intari si vor creste mai incet. Unghiile de la picioarele bebelusului pot fi taiate in acelasi fel, desi nu atat de frecvent. In general, acestea nu cresc asa de repede, si nici nu zgarie.


Nu incerca sa pilesti sau sa musti unghiile copilului. Risti sa pilesti prea mult sau in cazul in care vrei sa le musti, poti sa-i transmiti copilului germenii din gura ta, care vor intra in contact cu pielea lui. mai mult...


Pisicuta: primul animal al copilului

Indiferent ca ai deja o pisicuta sau te gandesti sa cumperi una pentru familia ta, ia in considerare regulile de mai jos:
Daca ai achizitionat o pisica si urmeaza sa ai un bebelus sau daca te gandesti sa achizitionezi un animal de casa, e important sa te gandesti la interactiunea dintre bebelusi si pisici.

Multe familii cu pisici nu au nicio problema, dar din punct de vedere al sigurantei se inteleg oare bebelusii si copiii mici cu pisicile?

Cand ai deja de mult o pisica, introducerea brusca a unui nou membru al familiei sub forma unui mic bebelus poate insemna deranj pentru rutina cu care e obisnuita pisica.

In fond si pisicile fac parte din familie. Spre deosebire de caini, pisicile nu sunt agresive prin natura lor, decat daca sunt trase de coada, dar s-au intamplat unele accidente in care pisicile au sufocat bebelusii dormind in patut alaturi de ei. Oricum, comportamentul lor se va schimba in prima faza.

Pisicile sunt animale foarte sensibile si teritoriale, deci o faptura nou-aparuta pe teritoriul lor le poate incomoda in privinta rutinei cu care s-au obisnuit. Apar noi mirosuri si sunete, oamenii vor petrece mai mult timp in casa si pisicii s-ar putea sa i se interzica accesul in anumite incaperi.

Unele pisici se retrag de buna voie, iesind din casa, mergand intr-o camera sau un spatiu linistit. Unele pisici sunt mai greu de controlat, insistand sa intre in camerele in care erau obisnuite sa intre.

Altele incep sa se linga excesiv si incearca sa isi recastige drepturile prin marcarea teritoriului cu urina sau secretii ale glandelor faciale care nu sunt sanatoase cu un bebelus prin preajma.

Pentru a reduce perturbarile pe care pisica le-ar putea experimenta, e util sa pregatesti venirea noului membru al familiei din timp. De exemplu:

1 Obisnuieste pisica sa nu intre in anumite camere, de exemplu acolo unde va fi camera bebelusului.
2 Stabileste o camera separat unde te poti juca sau poti petrece timp cu pisica, departe de bebelus. Incepe acest lucru inainte sa apara bebelusul, pentru ca pisica sa fie deja obisnuita pana atunci.

3 Multor pisici nu le place sunetul plansului de bebelus. Devreme ce plansul va fi la ordinea zilei in casa, va trebui sa obisnuiesti pisica cu acest sunet. Incearca acest lucru prin folosirea unui CD cu inregistrarea plansetului, in timp ce mangai pisica si o tii in brate.
4 Invata pisica sa nu se aseze in patut.
5 Daca nu ai deja un astfel de obiect, gandeste-te sa-i cumperi pisicii un stalp de catarat, eventual cu o cutie in varf, ca pisica sa se poata amuza si sa aiba unde sa se ascunda daca simte nevoia.

Sosirea bebelusului

Cand aduci bebelusul acasa pentru prima data, nu uita de nevoile si sentimentele pisicii. Nu o alunga mereu din incapere, ci bucura-te pentru ea ca urmareste si observa lucrurile care se intampla.

Gustarile pentru pisici dau rezultate bune atunci cand iti hranesti bebelusul, fiindca ii fac placere pisicii si ii dau de inteles ca te gandesti si la ea.

Daca pisica se urca in bratele tale cand alaptezi, da-o jos foarte ferm si incurajaz-o sa stea alaturi in schimb. Siguranta leaganului sau a patutului e foarte importanta, deci vei gasi foarte utila acoperirea lui cu o plasa pentru protectie impotriva pisicilor.

Pisicillor le plac zonele caldute, iar patutul bebelusului le atrage. Au fost cazuri rare cand pisicile au sufocat bebelusul urcandu-se in patut deasupra lui, asadar descurajeaza pisica sa se urce in patut.

In ceea ce priveste sanatatea, pisicile nu reprezinta un pericol, in general. Copiii insa pot fi muscati de purici, asa ca e important sa deparazitezi pisica. Aminteste-ti sa respecti regulile de igiena esentiale, cum ar fi sa nu lasi pisica sa linga fata copilului.

Cumpararea unei pisici

Daca te gandesti sa cumperi o pisica si ai deja o familie, e totusi important sa asiguri armonia in familie. Inainte sa cumperi o pisica, verifica daca:

1 Pisica are antecedente de agresivitate.
2 Pisica s-a dovedit a nu se intelege cu copiii.
3 Daca e pui, ia in considerare posibilitatea dresarii lui.

Prima impresie e importanta si poate indica daca si copiii vor putea sa traiasca in armonie cu pisica, asadar poate fi foarte util sa-i duci s-o vada inainte sa iei decizia finala.

Daca cumva copiii nu se simt in largul lor in preajma pisicii, se feresc de ea sau nu vor sa se apropie de ea, va trebui sa mai stai pe ganduri.
De asemenea, daca pisica pare sa reactioneze negativ in preajma copiilor, s-ar putea sa nu fie pisica potrivita pentru voi.mai mult...

Fumatori, nu dormiti cu bebelusii in pat!


Respiratia parintilor si fumul de tigara pot provoca moartea bebelusului..

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul mai mic de 1 an sau sub aceeasi patura il expune pe micut la un risc marit de aparitie a sindromului mortii infantile subite (SMIS), arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Glasgow, Scotia. Medicii nu pot sti cand si daca acest sindrom se va manifesta, insa cert este ca factorii de risc includ impartirea patului cu un parinte fumator.

SMIS

este, conform Academiei Americane de Pediatrie, principala cauza de mortalitate in randul copiilor mai mici de 1 an, iar 91% din cazuri au fost inregistrate la copii cu varste intre una si 6 luni. Cauza care declanseaza moartea infantila subita nu este cunoscuta inca, dar specialistii avertizeaza ca cei mai importanti factori de risc ai SMIS pentru bebelusi sunt dormitul pe burta, pe perna sau pat foarte moale si inhalarea de aer cu fum de tigara.

Patul separat, in camera cu mama


"Cel mai sigur loc de somn pentru bebelus, in primele sase luni de viata, este intr-un patut separat, plasat in camera unde doarme mama”, spune medicul David Tappin, cercetator la universitatea scotiana. Studiul pe care l-a condus, desfasurat pe o perioada de patru ani, a fost publicat in "The Journal of Pediatrics” si a aratat, printre altele, ca 87% din bebelusii care au murit de SMIS dormeau in acel moment in acelasi pat sau sub aceeasi patura cu unul dintre parinti. Riscul ca micutul sa moara subit in somn este mult mai mare atunci cand obisnuieste sa doarma intre cei doi parinti.

Studii si controverse


Cercetatorii scotieni spun ca printre sustinatorii alaptarii la san exista voci care promoveaza ideea ca bebelusul sa doarma cu mama pentru ca acest fapt ii stimuleaza pe cei mici sa se hraneasca cu lapte matern. Acesti medici considera ca riscul de SMIS apare doar la sugarii a caror mama este fumatoare. Dar studiul de la Glasgow a aratat insa ca riscul este la fel de mare printre bebelusii hraniti la san indiferent daca mama fumeaza sau nu. Doctorul Bradley Thatch, de la Universitatea de Pediatrie din Washington, SUA, este de parere ca va continua controversa pe tema impartirii patului cu bebelusul, insa considera ca studiul scotienilor este important pentru dovezile stiintifice pe care le-a adus pe aceasta tema.

Recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie


- Puneti bebelusul sanatos sa doarma pe spate;
- Evitati caldura - nu acoperiti capul copilului cu patura si nu il imbracati prea gros; pastrati temperatura; camerei la 21-23 de grade Celsius
- Daca aveti doi copii, nu-i culcati in acelasi patut.

sursa:

http://www.copilul.ro/bebelusi/somnul/Fumatori_nu_dormiti_cu_bebelusii_in_pat-a764.html


Tot ce trebuie sa stii despre puful bebelusului

Puful bebelusului si al nou-nascutului poarta denumirea de lanugo. Puful fin cu rol de protectie apare pe corpul fatului incepand cu varsta de 3-5 saptamani si poate creste pe zone intinse unde, in mod normal, nu creste par.

Multi parinti nu stiu ca puful bebelusului va disparea in scurt timp de la nastere si nu va reaparea. In general, copiii nascuti la termen au putin lanugo sau deloc, pentru ca acesta dispare in saptamanile 36-40 de sarcina, fiind inlocuit de vellus. Copilul prematur are mai multe sanse sa fie acoperit de lanugo, insa el se va curata in decursul a catorva saptamani.

Expertii considera ca, atunci cand cade, lanugo se amesteca in lichidul amniotic, pe care fatul il ingereaza, ceea ce-l ajuta in formarea primului scaun

Puful apare pe toata pielea bebelusului?


Chiar daca este vorba de o nastere la termen, puful poate acoperi toata pielea bebelusului, cu exceptia buzelor, a palmelor si a talpilor, a unghiilor, a glandului penisului sau a interiorului labiilor mici si mari. In general, parintii sunt ingrijorati pentru ca parul de pe corpul bebelusului nu dispare, in special cand este vorba de o fetita. Unii parinti incearca chiar sa frece usor pielea bebelusului la baita, incercand sa indeparteze puful. Asa cum fac si medicii, iti spunem si noi ca aceasta este numai o problema temporara, iar puful bebelusului va disparea de la sine, in timp. Tu nu trebuie sa faci nimic.

Parul care apare dupa caderea pufului bebelusului este definitiv si mai vizibil, avand o baza hormonala. Chiar si in cazul in care se observa cantitati excesive de lanugo pe corpul bebelusului, nu este nevoie de niciun tratament special. Daca ai putina rabdare, vei observa cum bebelusul se curata si pielea devine fina, curata, de culoare rozalie.

Prima intalnire cu bebelusul este un moment special si emotionant pentru parinti, care au avut de asteptat marele eveniment timp de 9 luni. De multe ori, insa, aspectul bebelusului in primele clipe de viata nu este exact cel la care se asteapta parintii. Un nou-nascut sanatos poate avea pielea zbarcita si vinetie de la efortul depus in timpul travaliului si in cele mai multe cazuri este acoperit de vernix si puf.

sursa:

http://www.copilul.ro/Tot_ce_trebuie_sa_stii_despre_puful_bebelusului_11_165.html

Protectia pielii bebelusului in sezonul rece

Pielea bebelusului e mult mai diferita de cea a unui adult si de aceea are nevoie de o ingrijire speciala inca din prima zi, mai ales in sezonul rece, cand apare deshidratarea. Filmul hidrolipidic care are rolul de a proteja pielea este foarte subtire in primii ani de viata, fapt care permite deshidratarea si uscarea pielii cu mai multa usurinta.

Un bebelus are porii mai mici si nu are glandele sudoripare complet dezvoltate, pielea lui este mai subtire si mai sensibila, iar absenta pilozitatii reduce sistemul natural de aparare al pielii impotriva factorilor de mediu.


Igiena si ingrijire


In sezonul rece, din cauza variatiilor de temperatura, umiditatii crescute si a vantului, pielea sensibila si subtire a celor mici se descuameaza mai mult decat vara sub actiunea soarelui. Pentru o igiena corecta si cea mai buna ingrijire foloseste produse speciale pentru ingrijirea pielii bebelusilor, care are pH-ul diferit de al adultilor. Produsele de curatare a pielii sugarilor contin ingrediente ce curata pielea, dar o pot si irita sau o pot lipsi de lipidele din epiderma. Astfel pielea isi pierde functiile de protectie si devine uscata.

Pentru a preveni deshidratarea pielii bebelusului, trebuie ca pe langa dieta alimentara bogata in lichide, sa il ingrijesti in mod corespunzator. Este foarte important sa alegi produse cosmetice special concepute pentru varsta lui, care nu contin ingrediente agresive pentru organism.

Baita hidratanta


Atunci cand imbaiezi bebelusul, regleaza temperatura camerei sa fie putin mai mare, aproximativ 24 de grade. Pielea lui se poate descuama mult mai usor in anotimpul racoros din cauza combinarii actiunii factorilor de mediu cu duritatea apei, de aceea este bine sa folosesti un sampon si o spuma de baie care sa contina musetel, minerale, ulei de masline si de migdale.

Cu o combinatie speciala de agenti delicati de curatare si un pH apropiat de cel al pielii, formula fara sapun a cremei de baie NIVEA Baby contine musetel si minerale naturale si ajuta la catifelarea si hidratarea pielii copilului.

Dupa baita bebelusului


Dupa baita pielea are nevoie de hidratare din nou. Laptele de corp NIVEA Baby hidrateaza imediat pielea bebelusului dupa imbaiere. Formula sa contine pantenol cu rol de protectie si uleiuri hidratante cu rol nutritiv. Minerale naturale din compozitia sa sustin functia naturala de protectie a pielii.

Ideala pentru ingrijirea pielii foarte uscate si sensibile, Crema intensiva Nutri-Care NIVEA Baby nu contine alcool, coloranti sau conservanti si are un complex ameliorant pentru calmare, ulei de masline, calmand pielea sensibila. In plus, previne si senszatia de mancarime.

Cu cat pielea ii este mai putin expusa la vant si frig, cu atat sunt mai mari sansele sa aiba o piele sanatoasa si hidratata.

sursa:

http://www.copilul.ro/Protectia_pielii_bebelusului_in_sezonul_rece_11_160.html


Cum alegem servetelele umede pentru bebelusi

In prezent, exista pe piata o oferta bogata de servetele umede pentru bebe, ceea ce poate face destul de dificila alegerea produsului potrivit pentru cel mic. Fie ca te orientezi dupa pret, firma sau miros, trebuie sa tii cont de un lucru esential: servetelele de calitate trebuie sa curete bine pielea sensibila a copilului, lasand-o moale si fina, fara iritatii.

Ca si scutecele absorbante, servetelele umede sunt produse care usureaza foarte mult viata parintilor. Cu ajutorul lor, poti curata copilul foarte repede, fara apa si sapun, ingrijind in acelasi timp pielea bebelusului in mod corespunzator. Pentru ca nu necesita decat un minim de efort, curatarea funduletului va deveni o sarcina mai usoara, pe care o pot face uneori chiar si taticii. Copilul se va simti uscat si confortabil in numai cateva secunde.

Gama Nivea Baby are grija de pielea bebelusului tau, punandu-ti la dispozitie trei tipuri de servetele umede destinate pielii celor mici:

Servetelele igienice Nivea Baby Soft&Cream

- curata si ingrijesc pielea bebelusului, datorita extractului de galbenele ce calmeaza imediat disconfortul cauzat de iritatiile de scutec.

Servetelele igienice Nivea Baby Pure&Fresh

- bazate pe apa pura si extract de nufar, sunt potrivite tuturor bebelusilor, curatand delicat si mentinand in acelasi timp bariera naturala de protectie a pielii.

Servetelele igienice Nivea Baby Sensitive

- sunt destinate bebelusilor cu pielea foarte sensibila, predispusa la reactii alergice. Fara parfum si imbogatite cu extract natural de musetel, aceste servetele curata delicat pielea foarte sensibila, protejand-o. In general, alergiile se mostenesc, asadar in cazul in care unul sau ambii parinti sufera de astm sau alte alergii, e posibil ca si cel mic sa prezinte astfel de reactii.

In general, este bine ca produsele destinate bebelusilor sa nu contina alcool, sa fie testate clinic si dermatologic si sa aiba un ph apropiat de cel al pielii. Un alt sfat bun de urmat pentru parinti ar fi ca acestia sa aleaga si sa continue sa foloseasca produsul de curatare care a dat cele mai bune rezultate pentru copilul lor.

sursa:

http://www.copilul.ro/Cum_alegem_servetelele_umede_pentru_bebelusi_7_162.html

Cum curatam urechile bebelusului?

Curatarea in siguranta a urechilor bebelusului este unul dintre cele mai problematice aspecte ale igienei personale. Pentru parinti, mai ales, ideea de a curata sau nu urechile bebelusului si cum trebuie curatate acestea creeaza adesea confuzie.

Pe de o parte, acumularea de ceara in urechi si crearea de dopuri este de-a dreptul inconfortabila. Pe de alta parte, curatarea urechii interne poate duce la aparitia infectiilor sau la ranirea timpanului bebelusului.

Medicii recomanda ca urechiusele bebelusului sa fie curatate doar cu un prosopel umed, doar pe urechea externa (pavilionul urechii si in spatele urechii). Nu este recomandat sa folosesti betisoare de urechi pentru a curata canalul urechiusei celui mic.

Este foarte important de mentionat faptul ca ceara din urechi nu este murdarie, asa cum tind sa creada majoritatea parintilor. Dimpotriva, ceara este parte a sistemului nostru natural de aparare, rolul acesteia fiind acela de a proteja urechea internade mizerie.

Urechea umana produce ceara continuu pentru a-si proteja canalul auditiv. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi ceara sa iasa singura din ureche, ea impingand astfel spre exterior toate particulele de praf si mizerie, si doar atunci sa o cureti, fara sa intervii pe canalul urechii bebelusului tau.

Nu folosi betisoare de urechi pentru bebelus

Nu introduce niciodata betisoare igienice, degetul sau alte produse de curatare in canalul urechii bebelusului tau. Chiar si cel mai usor contact ar putea rani timpanul copilului. Betisoarele de urechi pot rani timpanul bebelusului sau pot impinge ceara pe canal, crescand astfel riscul de infectii.

Exista pe piata si betisoare special create pentru a curata urechile bebelusilor, care nu permit ca betisorul sa ajunga prea adanc pe canalul auditiv al celui mic, dar chiar si acestea trebuie folosite cu multa atentie de catre parinti.

De asemenea, trebuie sa ai grija ca apa sa nu intre in urechea bebelusului in timpul baitei, acest lucru putand duce la aparitia infectiilor.

Se intampla uneori ca ceara sa se acumuleze si sa creeze dopuri in urechi. Daca esti ingrijorata in aceasta privinta nu ai decat sa vorbesti cu medicul specialist in ORL. El va analiza urechea celui mic, iar daca ceara s-a acumulat, medicul o va elimina si va examina urechea pentru a preveni infectiile.

sursa:

http://www.copilul.ro/Cum_curatam_urechile_bebelusului__7_147.html


Importanta masajului pentru bebelusi

Masajul pentru bebelusi si copii reprezinta o forma de relaxare si comunicare cu cel mic. Prin masaj, bebelusul este ajutat sa se dezvolte armonios pentru ca, practicat corect si cu regularitate, masajul stimuleaza pofta de mancare si il calmeaza pe cel mic.

In zona talpilor, a gambelor si a palmelor exista zone reflexogene care se afla in legatura directa cu organele vitale ale corpului si asupra carora trebuie insistat atunci cand masam bebelusul. Masajul se adreseaza tuturor bebelusilor, dar in special celor cu anumite deficiente, ce pot fi corectate prin aplicarea de metode si tehnici specifice. La bebelusii prematuri care au beneficiat de masaj, s-au observat progrese in ceea ce priveste dezvoltarea motorie si luarea in greutate (cu 47 % mai mult decat ceilalti bebelusi).

Masajul combinat cu exercitii fizice influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea psihica si motorie a bebelusului, pentru ca relaxeaza muschii, stimuleaza circulatia si digestia, elimina colicile si tonifica intregul organism. Uneori masajul poate fi singura modalitate de a-ti calma bebelusul cand are crize de plans.

Masajul bebelusului poate fi facut de un kinetoterapeut experimentat sau chiar de tine. Bebelusul nu trebuie bruscat si speriat. Daca se procedeaza corespunzator, bebelusul va percepe masajul ca pe o forma de joaca si va participa activ si cu placere la aceasta activitate.

img/director_img/lovecaring_oil.jpgCel mai bun moment al zilei pentru masajul bebelusului este intre mese, cand bebelusul nu are burtica plina, dar nici nu este flamand. Maseaza bebelusul cu miscari blande, incercand sa-i transmiti energie pozitiva si urmareste-i reactiile.

Ce produse folosim pentru masajul bebelusului


Pentru a-i oferi bebelusului tau un masaj cu adevarat eficient, este important sa folosesti produse de calitate, create special pentru bebelusi.

Un produs ideal pentru masajul bebelusului este Uleiul de Corp NIVEA Baby pe baza de ulei de migdale si germeni de grau, care curata si hidrateaza pielea bebelusului. Uleiul poate fi folosit cu succes si de tine, pentru prevenirea sau atenuarea vergeturilor.

Daca preferi o crema hidratanta in locul uleiului, Crema Hidratanta Pentru Corp Nivea Baby este produsul pe care il cauti.

Poate fi folosita zilnic, atat pentru corpul, cat si pentru fata bebelusului, pastrandu-i pielea catifelata si hidratata. Crema pe baza de pantenol si minerale naturale este usor de aplicat, se absoarbe imediat si are o actiune de lunga durata. sursa:

http://www.copilul.ro/Importanta_masajului_pentru_bebelusi_13_167.html

Masajul talpilor la bebelusi

Masajul talpilor bebelusului este de multe ori un pas peste care multe mamici sar. Cat de important este masajul talpilor pentru a definitiva starea de bine a bebelusului si cum anume trebuie facut pentru a-si atinge scopul, vei afla in randurile de mai jos.

Masajul bebelusului tau este cel mai placut mod de a interactiona cu cel mic. Vei incepe cu capusorul bebelusului, vei continua cu spatele, pieptul si bratele, pentru a cobori apoi pe picioruse si uite-asa am ajuns la talpite.

Nu-ti poti imagina cat de benefic este pentru cel mic masajul acestor portiuni atat de mici din corpul sau.

Stimuleaza reflexele bebelusului


Inainte de a incepe, prinde piciorul bebelusului cu o mana de glezna, iar cu cealalta de laba piciorului si apoi roteste-o usor cand intr-un sens cand in altul. Intinde apoi laba piciorului celui mic in fata.

Mai departe, foloseste-te de degetul tau mare pentru a masa ambele talpi ale bebelusului. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti misti degetul in cerc pe talpa celui mic, fara sa apesi prea tare, dar ai grija ca miscarile sa fie totusi ferme pentru ca bebelusul sa nu perceapa atingerile tale ca pe un gadilat.


Incepe de la baza degetelor si coboara usor, folosind pe rand degetul mare de la mana ta dreapta si pe cel de la stanga, pana la calcai. Foloseste apoi aceeasi tehnica si pentru partea de deasupra a labei piciorului.

Si masajul degetelelor de la picioare este la fel de important. Vei vedea ca atunci cand masezi talpa piciorului, bebelusul tau isi va desface degetele in mod reflex, astfel incat iti va fi destul de usor sa masezi fiecare degetel in parte. Cu o mana tine piciorusul bebelusului, iar cu cealalta apuca pe rand fiecare degetel si trage usor cu degetele tale pe el.

La final, prinde laba piciorului celui mic intre palmele tale si apasa usor pentru cateva secunde.

Beneficiile masajului talpilor la bebelusi


Chinezii considera ca fiecare organ al corpului uman are un stimul in talpa.

Masajul labei piciorului este foarte relaxant si uneori poate calma chiar si durerile de burtica ale bebelusului provocate de colici sau de o masa prea bogata.

sursa:

http://www.copilul.ro/Masajul_talpilor_la_bebelusi_13_150.html

Momentul potrivit pentru masajul bebelusului

Ai invatat deja totul despre masajul bebelusului, stii cu ce parte a corpului sau sa incepi si cu care sa termini, stii care sunt cele mai potrivite produse pentru masaj, dar te-ai intrebat vreodata care este momentul cel mai potrivit pentru masajul bebelusului?

Alegerea momentului potrivit pentru masajul bebelusului se poate dovedi a fi o provocare. Tot ce trebuie sa faci pentru a-ti usura alegerea este sa tii cont de cateva reguli simple.

Un aspect important pentru momentul cel mai potrivit pentru masajul bebelusului este linistea. Asigura-te ca nu va va deranja nimeni, nu va suna telefonul si nu va veni nimeni sa va tulbure acest moment special.

E mai bine sa nu ii faci masaj bebelusului atunci cand nu se simte bine sau cand plange, cu exceptia situatiilor in care aceste lucruri sunt cauzate de constipatie sau colici (in aceste cazuri masajul este chiar benefic). Evita masajul imediat dupa ce bebelusul a mancat sau atunci cand ii este foame.


Starea ta de spirit este la fel de imporanta. Daca esti nervoasa si stresata este mai bine sa amani masajul pentru cand vei fi mai linistita


img/director_img/masaj_bebe_invers.jpgdotDupa baie ii poti face masaj unui bebelus mai maricel, dar pentru un nou-nascut s-ar putea sa fie obositor. Specialistii spun ca este important ca bebelusul sa fie plin de energie atunci cand ii faci masaj. Daca ti se pare ca este obosit, asteapta pana dupa ce doarme..

Studiile au aratat ca masajul bebelusului este mai mult decat benefic atunci cand este facut zilnic, dar este bine si daca il repeti de 3-4 ori pe saptamana. O idee buna de aplicat in cazul bebelusilor foarte mici este sa alternezi serile de baie cu serile de masaj, astfel nu il vei obosi.


dotDaca iti faci griji si pentru varsta potrivita a bebelusului pentru masaj, noi iti spunem ca nu exista "prea devreme". E important doar ca tu sa te obisnuiesti cu corpul micut al bebelusului tau si sa-l poti masa cu grija cuvenita unui copilas atat de mic.

Pentru inceput, poti masa bebelusul in sedinte de aproximativ 5 minute, prelungind treptat timpul pana consideri tu ca este suficient. Un masaj complet ar trebui sa dureze undeva intre 15-20 de minute.

sursa:

http://www.copilul.ro/Momentul_potrivit_pentru_masajul_bebelusului_13_139.html

Trucuri pentru camera bebelusului vara

Anumite trucuri de vara pentru bebe te pot ajuta sa-i oferi celui mic confortul de care are nevoie in camera sa chiar si in zilele fierbinti. Daca incerci sa aerisesti bine camera in care doarme bebelusul, il feresti de tantari, il hidratezi suficient si il protejezi de arsurile solare, puteti amandoi sa va bucurati de vara, fara a simti neplacerile asociate cu temperaturile crescute.

Camera bebelusului


Camera bebelusului trebuie sa fie intodeauna curata si aerisita. Fii atenta in special la urmatoarele aspecte


Podeaua trebuie sa fie curatata frecvent, pentru ca in general celor mici le place sa se joace pe jos;

Asigura-te ca lenjeria de pat este subtire si racoroasa. Cei mici sunt predispusi la alergii si iritatii cauzate de transpiratie. Nu acoperi patutul, lasa-l sa se aeriseasca, iar pe cel mic inveleste-l cu un singur cearceaf;


Ferestrele trebuie sa aiba jaluzele sau draperii care sa protejeze camera de razele de soare;

Incearca sa eviti folosirea aerului conditionat, cel putin atata timp cat bebelusul se afla in camera respectiva;

Inlocuieste aerul conditionat cu ventilatorul, dar nu-l indrepta niciodata spre bebelus;

Daca bebelusul este foarte mic si ai impresia ca nu respira bine, poti folosi un umidificator sau poti pune prin casa ligheane cu apa sau prosoape ude pentru a racori aerul;


Pe timp de vara, incearca sa pastrezi in camera bebelusului o temperatura de 20-24 grade celsius; cei mici isi regleaza mai greu temperatura corpului, de aceea riscul supraincalzirii este mai mare decat la adulti;

Ai grija la materialul caruciorului sau al marsupiului (daca folosesti unul). Daca sunt facute din material gros sau sintetic, bebelusul se poate supraincalzi sau irita de la transpiratie;

Daca bebelusul este rosu la fata si agitat, este posibil sa-i fie sete. Da-i apa cu precautie, mai ales daca este mai mic de 6 luni. Multi parinti prefera sa-i dea bebelusului apa fiarta si racita sau ceai pentru bebelusi in loc de apa. Daca inca alaptezi, nu-ti face griji, laptele matern taie si setea. Oricum, aportul de lichide trebuie sa creasca cu 50 % in zilele de vara.

Cum racorim bebelusul?


In zilele calduroase, imbraca-l pe cel mic subtire. Nu-ti fie teama ca va raci daca ii pui doar pampersul. Mai ales cand sta in casa, bebelusul nu are nevoie decat de un body fara maneci si un scutec.

Daca totusi s-a incalzit si a devenit agitat, incearca sa-l racoresti cu o baita placuta la care poti adauga Lotiunea de spalare din cap pana-n picioare Nivea Baby. Lotiunea extra-delicata improspateaza pielea sensibila a bebelusului, lasand-o curata si hidratata. Bebelusul se va simti rasfatat si confortabil dupa o baita cu lotiune cu ulei de migdale si minerale de la Nivea.

sursa:

http://www.copilul.ro/Trucuri_pentru_camera_bebelusului_vara_14_170.html

Ingrijirea buricului bebelusului

Ingrijirea buricului bebelusului este importanta in special in primele saptamani dupa nastere pentru evitarea infectiilor in zona bontului ombilical. La nastere, cordonul ombilical ce asigura legatura dintre mama si fat este taiata, ramanand un bont de aproximativ 2.5 centimetri. Acesta trebuie sa se usuce si sa cada la 10-12 zile de la nastere.

Unii doctori recomanda spalarea zonei ombilicului cu apa, pana ce bontul se separa, altii sunt de parere ca la primele baite, zona ombilicului trebuie evitata. Zona ombilicului e bine sa ramana curata si uscata, pentru a se evita riscul infectiilor.

Reguli de ingrijire a buricului lui bebe


Pentru o buna ingrijire a buricului lui bebe, tine cont de urmatoarele aspecte:

Nu acoperi bontul ombilical cu bandaje; cu cat este mai expus la aer, cu atat se va vindeca mai repede;

La primele baite ale bebelusului, sterge bland zona respectiva cu un tampon imbibat in ceai de musetel;

In fiecare seara, dupa baita, tamponeaza usor zona ombilicala cu Baneocin pudra si Betadine solutie. Aplicate cu ajutorul unei comprese sterile sau a betisoarelor igienice, acestea vor dezinfecta bine locul si vor grabi cicatrizarea;

Nu acoperi ombilicul cu scutecul, care poate mentine umezeala;

Daca observi sangerari importante sau puroi, este posibil sa fi rupt crusta formata la nivelul ombilicului. Pentru ca exista riscul unei infectii, adreseaza-te imediat medicului pediatru.

Daca observi sangerari importante sau puroi, este posibil sa fi rupt crusta formata la nivelul ombilicului. Pentru ca exista riscul unei infectii, adreseaza-te imediat medicului pediatru.

Daca preferi sa-ti speli bebelusul cu o crema de baie, poti incerca Crema de Baie Nivea Baby, imbogatita cu agenti speciali de hidratare si extract de musetel. Pielea bebelusului va ramane curata si hidratata, oricat de frecvent l-ai spala.

Iar daca vrei sa alegi un produs de curatare cu adevarat complet, alege Lotiunea de Spalare "Din Cap Pana-n Picioare" Nivea Baby, creata special pentru spalarea intregului corp al bebelusului. Cu un ph apropiat de cel al pielii si cu ulei de migdale si minerale naturale, baia cu lotiunea Nivea Baby va fi un adevarat rasfat pentru bebelusul tau.

sursa:

http://www.copilul.ro/Ingrijirea_buricului_bebelusului_14_168.html

Alergiile de toamna ale bebelusului

Alergiile de toamna ale bebelusului pot fi foarte usor confundate cu racelile sezoniere. Pentru parinti este foarte important sa stie care este diferenta dintre o alergie nazala si o raceala pentru a putea lua masurile necesare.

Alergiile nazale la bebelusi pot fi povocate de diferiti alergeni: praf, polen, mucegai sau par de animale, dar simptomele pot fi similare cu cele ale unei raceli obisnuite de toamna.

Cei mai comuni alergeni nazali la bebelusi sunt:


 Praful – organismele microscopice cauzeaza cam 85% dintre alergiile cunoscute. Toamna este cel mai periculos anotimp pentru aceasta alergie pentru ca vantul tinde sa plimbe praful peste tot in atmosfera, mai ales daca este seceta.

Parul de animale – poate sa provina de la pisici, caini sau alte animale cu blana. Toamna aproape toate animalele isi leapada parul pentru a se pregati pentru iarna.

Mucegaiul

– se gaseste in locuri cu multa umezeala ca baia sau subsolul. Mucegaiul poate fi mai periculos toamna pentru ca sezonul ploios favorizeaza aparitia fungilor.


Unii bebelusi mai pot suferi reactii alergice nazale si de la pernele umplute cu pene sau de la paturicile de lana. Desi fumul de tigara nu cauzeaza alergiile, el le poate agrava.

Cum imi pot da seama daca bebelusul are alergie nazala sau este doar o raceala de toamna?



img/director_img/nose_cleanset.jpg Pentru ca simptomele alergiilor nazale sunt atat de asemanatoare cu cele ale racelii sezoniere (bebelusului ii curge nasul, are ochii umezi, tuseste, are congestie nazala, stranuta) poate fi foarte greu sa iti dai seama de diferenta dintre ele. Exista totusi cateva simptome specifice alergiilor.

Pune-ti urmatoarele intrebari pentru a-ti da seama daca bebelusul tau sufera de alergie nazala:


 Ti se pare ca bebelusul tau sufera mereu de o raceala? Racelile comune trec in decurs de o saptamana sau zece zile, alergiile nu trec.

Nasul bebelusului tau este mereu infundat?

Bebelusul tau isi misca, sterge sau impinge nasul in sus ca si cum ceva in aer il deranjeaza?

Mucusul care ii curge din nas este transparent si subtire (spre deosebire de galben sau verzui si vascos ca la raceala)?

Ti se pare ca stranuta des?

Are constant ochii rosii si umezi?

Pielea de sub ochi este inchisa sau mov la culoare? Pielea de pe corp ii este iritata sau rosie?

Respira pe gura?

Are o tuse seaca?

Daca ai raspuns cu da la una sau mai multe dintre intrebarile de mai sus, exista sanse ca bebelusul tau sa fie alergic la ceva din mediul in care traieste. Bebelusii care au alergii nazale au riscuri mai ridicate de a suferi si de infectii ale urechii, astm si infectii ale sinusurilor.

sursa:

http://www.copilul.ro/Alergiile_de_toamna_ale_bebelusului_14_161.html

Zgarieturile la bebelus

Bebelusii au deseori tendinta de a se accidenta, iar zgarieturile sunt cea mai comuna forma de rana la aceasta varsta. Pentru a-ti da seama daca zgarietura este periculoasa, spala-te pe maini si uita-te la ea cu atentie. Daca zgarietura bebelusului sangereaza, aplica presiune directa cu un prosop sau bandaj curat pana cand sangerarea se opreste (daca sangerarea nu se opreste in 10 minute va trebui sa mergi la spital cu cel mic, cat mai repede posibil).

Dupa ce sangerarea s-a oprit, uita-te dupa urme de sticla, praf sau alte materiale straine pe rana. Daca observi ceva, incearca sa le cureti cu apa rece de la robinet. Daca nu functioneaza, foloseste o penseta pentru a le scoate.

Spala zgarietura usor cu apa calduta si sapun si tamponeaza-o pentru a se usca. Daca bebelusul tau se opune cu desavarsire spalarii ranii, incearca sa il pui intr-o cadita cu apa si sa ii inmoi rana acolo.


Nu sufla spre rana pentru ca, desi il poate face pe bebelus sa se simta momentan mai bine, il poate infecta cu microbi suplimentari.
Aplicarea unui unguent antiseptic nu este obligatorie, dar poate ajuta. Aplica-l dupa ce ai spalat zgarietura. Nu folosi alcool sau iod pentru ca pot incetini vindecarea.

Zgarieturile mici se vindeca mai bine daca sunt lasate nebandajate, dar daca sunt intr-un loc in care crezi ca bebelusul se va murdari sau se va scarpina, este bine sa ii aplici un bandaj adeziv (dupa ce ai curatat zgarietura). Schimba bandajul zilnic sau cand se uda. Verifica in fiecare zi zagrietura. Daca a facut "coaja" poti renunta la bandaj.

Du-l pe bebelus de urgenta la spital daca:


Sangerarea nu se opreste in 10 minute

Daca a fost muscat de un animal sau de un alt copil si rana este deschisa


Daca zgarietura este in zona fetei (poate lasa cicatrice vizibila, chiar daca este mica);


Daca zgarietura este adanca si a fost provocata de obiecte murdare sau ruginite;


Daca zgarietura se infecteaza (face puroi, este foarte rosie sau locul este fierbinte).mai mult[2]

Spalarea hainelor bebelusului

Spalarea hainelor bebelusului reprezinta o problema comuna a parintilor care nu stiu exact cum sa procedeze sau ce produse sa aleaga. Pielea bebelusilor este foarte sensibila in primii ani de viata. In primul an al bebelusului vei observa ca pielea lui este predispusa iritatiilor, fara a avea neaparat un motiv. Pentru a-l proteja impotriva iritatiilor pielii este important sa urmezi cateva reguli atunci cand ii speli hainutele.

Problema este ca la inceput nu stii la ce anume este alergic copilul tau, asa ca trebuie sa fii foarte atenta la produsele pe care le folosesti. Sapunurile dure si parfumurile sunt surse binecunoscute ale alergiilor chiar si la adulti, iar un nou-nascut este mult mai predispus la ele. Expunerea bebelusului la chimicale dure sau parfumuri creste riscul aparitiei alergiilor mai tarziu, mai ales daca exista un membru al familiei care a avut deja aceasta problema.

Fii atenta la roseata, iritatiile sau eczemele de pe pielea bebelusului si vorbeste imediat cu pediatrul copilului. Intrerupe imediat folosirea produsului care crezi ca a declansat reactia alergica. Ca o regula generala, hainutele bebelusului ar trebui spalate separat de restul familiei.


Pasi pentru spalarea hainelor bebelusului


Alegerea detergentului


Detergetii normali pentru spalat rufe pot fi destul de duri pentru pielea delicata a bebelusului. Incearca sa cumperi varianta "Sensitive", fara parfum, sau detergent special conceput pentru bebelusi de la farmacii.

Si hainutele noi trebuie spalate



Spala inclusiv hainutele noi ale bebelusului, inainte sa le poarte, pentru ca exista riscul ca in tesatura sa fie anumite chimicale care sa provoace reactii alergice.

Setarea masinii de spalat



Spala hainele bebelusului la cel mai mic nivel de caldura de la masina. In acest fel se vor elimina si bacteriile, iar hainutele nu se vor micsora. Le poti usca folosind uscatorul electric, dar la fel, la cel mai mic nivel de caldura pentru a nu se micsora. Acest lucru le va pastra si culorile vii pentru mai mult timp.


Clatirea


Clateste hainutele de doua ori in masina de spalat pentru a elimina orice urma de detergent de pe ele. sursa:citeste mai mult[3]


Importanta atingerii in dezvoltarea nou-nascutului

Importanta atingerii si contactului fizic imediat dupa nastere este vitala dezvoltarii unei relatii puternice intre mama si nou-nascut si are numeroase beneficii de ordin medical. Exista multe studii care demonstreaza ca mama si nou-nascutul ar trebui sa fie impreuna fizic imediat dupa nastere si sa faca o rutina din aceasta apropiere.

Contactul fizic dupa nastere il face pe bebelus mai fericit, temperatura corpului lui este mai stabila, pulsul si respiratia sunt regularizate. Contactul fizic imediat dupa nastere il expune pe bebelus la aceleasi bacterii pe care le are si mama sa (un bebelus dus direct in salonul neonatal va fi expus la alte tipuri de bacterii) ceea ce ii asigura un plus de imunitate. Acest lucru, cat si alaptatul, sunt importante pentru prevenirea alergiilor.

In mod ideal, contactul fizic (numit si ingrijrea de tip cangur) trebuie realizat piele pe piele cu bebelusul imbracat doar in scutec. Exista mai multe motive pentru care contactul fizic intre mama si nou-nascut este important.


Avantajele contactului fizic intre mama si nou-nascut


Atunci cand bebelusul se naste, corpul lui este expus unei temperaturi mult mai scazute decat cea din uter. Prin atingere, corpul mamei va ajuta bebelusul sa pastreze o temperatura constanta in corp si sa se obisnuiasca cu noul mediu.'

Contactul fizic cu figura materna este foarte folositor si pentru bebelusii nascuti prematur pentru ca le stabilizeaza pulsul si respiratia, iar cei mici vor dormi mai bine si vor plange mai putin.

Un bebelus care a primit ingrijirea de tip cangur va incepe alaptarea mai repede si mai usor, chiar la cateva ore dupa nastere. Contactul fizic cu mama sa ii va oferi bebelusului cel mai bun start la alaptare.

Pe scurt, avantajele pe care le are bebelusul datorita contactului fizic cu mama sa imediat dupa nastere sunt:



 Debutul mai rapid al alaptarii;
 Temperatura stabila si normala a corpului;
 Puls si presiune arteriala stabila si normala;
 Glicemie la valori normale
 Mai putine episoade de plans;
 Intarcare tarzie;
 Imunitate sporita.

sursa:mai multe detalii[4]



Pecinginea la bebelusi

Printre bolile comune ale bebelusilor se numara si pecinginea. Acesta ciuperca insa poate fi tratata pentru a evita disconfortul bebelusului.

Pecinginea este o ciuperca contagioasa care afecteaza unghiile, picioarele, scalpul, corpul si in mod special zona inghinala la bebelusi.

Ciuperca cauzatoare de pecingine poate fi gasita la oameni, animale si in pamant, in functie de tipul ei.

Se caracterizeaza printr-un inel rosu aparut pe pielea celui infectat si poate cauza mancarime pentru bebelusul tau.


Simptomele pecinginii

Pecinginea de pe scalp se dezvolta de la o simpla buba care ulterior devine foarte mare lasand urme care mai tarziu cauzeaza pierderea parului. Parul infectat cu pecingine devine fragil si se rupe usor, de asemenea zonele scalpului devin uscate si galbene.


Pecinginea corpului apare in orice zona a acestuia, exceptie facand zona scalpului si zona picioarelor.

Cea mai intalnita forma la sugari este cea care se dezvolta in zona inghinala, ea apare sub forma unei mancarimi care mai apoi se extinde, cauzand panica pentru parinti, zona centrala dispare iar astfel se formeaza un inel.

Mai exista insa si alte tipuri de infectii care produc un inel si care cauzeaza mancarimi.

Pecinginea piciorului, cel mai des intalnita sub numele de "piciorul atletului" apare in zona dintre degete. Pecinginea unghiilor duce la decolorarea acestora, le face fragile, groase si calcaroase iar uneori se dezintegreaza.

Simptomele pecinginii scalpului pot aparea la copilul tau dupa 10-14 zile de la contactul initia. Pecinginea pielii apare dupa 4-10 zile. Celelalte forme nu au o perioada specifica de aparitie de la contactul initial.


Este pecinginea contagioasa?

Da, pecinginea este contagioasa. Se raspandeste direct sau indirect in momentul contactului cu o persoana infectata.

Aici includem contactul pielii cu o persoana sau cu un animal infectat, ori contactul cu o suprafata sau cu un obiect care a fost atins de persoana sau animalul infectat. In cazuri rare, ciuperca poate fi contractata din sol.


Tratament si leac impotriva pecinginii

E greu sa previi aparitia pecinginii datorita faptului ca ciuperca cauzatoare e contagioasa si foarte comuna.


Un medic poate pune un diagnostic precis in urma unor analize speciale care pot indica ciuperca cauzatoare. Pecinginea se trateaza cu antibiotice care omoara ciuperca, antibioticele pot fi sub forma unor pastile, solutii sau creme. sursa: [http://www.utilecopii.ro/articole/bolile-copilului/pecinginea-la-bebelusi/8600/ mai mult despre[5]]

Unelte personale