Poliomielita - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Poliomielita

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Poliomielita

Poliomielita (paralizia infantila) este infectia cauzata de un virus, virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orala sau respiratorie si invadeaza sistemul nervos central, putand determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boala invalidanta.

Cu toate ca in multe cazuri infectia este asimptomatica sau produce doar forme usoare, exista si cazuri foarte grave, in care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia muschilor respiratori si deces. Este o boala epidemica si contagioasa, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani, singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica. ...mai mult[1]

Simptome

Debutul este cu febra mare, cu catar respirator 2-4 zile, apoi normalizarea temperaturii 2-4 zile si ulterior o crestere mare a temperaturii. Semne neurologice: cefalee, nevralgii, fasciculatii, modificari de tonus muscular, hipertonie urmata de hipotonie musculara, dimi­nuarea reflexelor, pareze abdominale, sindrom meningian. Deficitul motor este de tip neuromotor periferic cu amiotrofii, tulburari de coordonare, muschi afectati asimetric cu tulburari vegetative. Pot fi tulburari de deglutitie, de respiratie, faciale si oculare.

Diagnosticul se pune de catre medic prin aflarea virusului si titrarea lui din fecale, spalaturi nazofaringiene si lichid cefalo-rahidian (LCR) etc. Se va diferentia diagnosticul de alte neuroinfectii prin enterovirusuri, encefalite, de tromboflebita cerebrala, de abcesul cerebral, de poliradiculonevrita. in formele neparalitice se combate durerea, contracturile prin impachetari umede calde, vitamine si vasodilatatoare. In formele paralitice se practica fizioterapie, gimnastica, tratament ortopedic pentru a reface deformarile articulare si retractiile tendinoase.

• Vitamine si saruri minerale necesare : E, B, Cu-Au-Ag.

• Bai cu sare, cu rozmarin la 37 °C timp de 20 min. - 21 bai (combat tulburarile vaso -spastice).

• Masaj al regiunilor afectate, zilnic, 20 min., sau cu aparatul de electromasaj, cate 10 min. zilnic.

• Impachetari cu comprese fierbinti (45-50 °C), 30 min. - 2-3/zi. " Propolis. ...mai mult[2]


Tratament

Aproximativ 1% dintre copii sunt afectati de paralizie. Dintre acestia peste 1% sunt afectati pe viata post-poliomielita. Daca sunt afectati muschii respiratori, in absenta respiratiei artificiale, poate surveni decesul. Nu exista tratament, dar intr-o oarecare masura se pot ameliora simptomele. Bolnavul poate avea uneori nevoie de respiratie artificiala. ...mai mult[1]

Profilaxie

Pentru prevenirea si eradicarea poliomielitei, in lume se utilizeaza 2 tipuri de vaccin: vaccin Polio oral (VPO) si vaccin Polio inactivat (VPI). Utilizarea VPO este mai avantajoasa intrucat se administreaza pe cale orala si este mai ieftin. Totodata el produce imunitate intestinala fata de poliovirus. Cand se administreaza in campanii de masa, VPO colonizeaza intestinele copiilor, blocand astfel circulatia virusului polio salbatic.

VPO este si vaccinul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dezavantajul utilizarii VPO consta in aparitia a circa 3 cazuri de polio paralitica asociata cu vaccinarea la fiecare 10 mln de doze de vaccin. Aceste cazuri apar atat la vaccinatii, cat si la contactatii susceptibili ai acestora.

Avantajul major al VPI este ca nu produce paralizia polio asociata cu vaccinarea, insa el nu duce la blocarea virusului polio salbatic si este mai costisitor.

Numai vaccinarea regulata a copiilor cu acoperirea a mai mult de 95% din toti copiii va da posibilitatea de eradicare definitiva a poliomielitei si va reduce esential din numarul handicapatilor, pe care ii cauzeaza aceasta patologie. ...mai mult[3]

Unelte personale