Alaptarea
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Shtuweee [5 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
1.^ parinti.com 2.^ utilecopii.ro 3.^ evz.ro 4.^ desprecopii.com 5.^ suntmamica.ro 6.^ copilul.ro 7.^ utilecopii.ro 8.^ kidz.ro 9.^ utilecopii.ro
Etapele de baza ale alaptarii
- Alaptarea se va face cat mai repede dupa nastere, in functie de cat de pregatita esti fizic si moral.
- Spala-te cu grija pe maini. Sterge sfarcurile si areolele cu un tampon imbibat in apa fiarta si racita, ceai de musetel sau ser fiziologic.
- Aseaza-te comfortabil si ai grija sa-ti fie sustinuti muschii, altfel alaptarea ar putea afecta muschi spatelui, ai picoarelor, ai sanilor.
- Asigura-te ca ai copilul treaz cand incepi sa-l alaptezi.
- Pozitioneaza copilul astfel incat el sa aiba corpul cu fata spre corpul tau, cat mai aproape de el.
- Ridica-l la nivelul sanului.
- Cu mana libera, prinde sanul intre aratator si degetul cel mare si atinge usor obrazul copilului cu sfarcul.
- Cand copilul deschide gura si isi misca capul spre sfarc, introdu-i sfarcul, asigurandu-te ca intreaga areola se afla in gura. Asigura-te ca sfarcul se afla deasupra limbii si nu dedesubtul ei.
- Lasa copilul sa suga timp de 10-15 minute la primul san.
- Pentru a schimba sanul, indeparteaza gurita copilului fara a-l brusca.
- Pozitioneaza copilul la celalalt san si repeta aceleasi etape ca si la primul.
- Dupa alaptat spala-te pe maini, curata mameloanele din nou si lasa-ti sfarcurile sa se usuce descoperite pentru cel putin 15 minute inainte de a le acoperi.
- Alapteaza copilului la fiecare 1 - 2 ore sau cat de des are el nevoie. Copilul are nevoie sa fie alaptat de 8-12 ori in 24 de ore.
- Dupa alaptare, copilul trebuie sa regurgiteze; tine-l ridicat la verticala cu capul pe umarul tau. Incearca sa-l bati usor cu palma pe spate daca nu regurgiteaza imediat pentru ca nu este bine sa fie asezat la orizontala fara a elimina aerul retinut pe parcursul suptului. ...mai mult[1]
Avantajele alaptarii
- Bebelusul alaptat se va dezvolta armonios si va fi mai rezistent la infectii.
- In special, in primul trimestru de viata, bebelusii hraniti artificial vor avea o dezvoltare mai deficitara decat cei hraniti natural.
- Laptele matern are o compozitie speciala, propice dezvoltarii normale a bebelusului.
- In cazul alimentatiei artificiale, laptele de vaca este total nepotrivit in primele luni de viata, avand o compozitie mult diferita de laptele matern.
- Temperatura laptelui de mama este numai buna pentru bebelus, iar sterilitatea este perfecta.
- Laptele de la san este gratuit.
- Si pentru mame este benefica alaptarea. Organele genitale dilatate si obosite dupa nastere, vor reveni mai repede la normal.
- Cel mai important este cimentarea psihica, ce se produce intre mama si copil, in timpul alaptarii.mai mult[2]
Alaptarea la san salveaza vieti
|Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca bebelusii trebuie hraniti exclusiv la san pana la varsta de 6 luni. Pana la 6 luni, bebelusii pot primi toate substantele care le asigura cresterea sanatoasa doar din laptele matern. Doar 14% dintre mamici isi hranesc bebelusii exclusiv cu lapte matern pana la 6 luni.
Anual, aproape 1.000 de nou-nascuti mor deoarece nu se respecta indicatiile medicilor privind alimentatia. Laptele matern intareste organismul bebelusului si il fereste de afectiuni ale tractului digestiv sau ale sistemului respirator, cum este pneumonia.
Una dintre solutiile propuse este ca mamele sau bunicele viitoarelor mamici sa se implice si sa le educe pe acestea sa isi hraneasca bebelusii exclusiv la san, timp de 6 luni de la nastere. mai multe detalii[3]
Mituri despre alaptare
- 1. Mama nu ar trebui sa alapteze dupa ce a fost sub influenta razelor X.
FALS! Razele X folosite in mod obisnuit pentru radiografii pulmonare sau dentare nu afecteaza laptele.
- 2. Laptele poate "seca" deodata, pur si simplu.
FALS! Sau daca se intampla, e ceva foarte rar. Productia de lapte poate varia in timpul zilei sau de la zi la zi, dar nu se schimba brusc.
- 3. Folosirea simultana a ambelor metode de alaptare poate fi daunatoare copilului.
FALS! Daca doriti sau trebuie sa dati copilului si lapte artificial, puteti sa o faceti fara sa opriti alaptarea naturala. Nu exista motive de ingrijorare privitoare la combinarea celor doua tipuri de hranire.
- 4. Sugarii care sunt hraniti la cerere prezinta un risc marit de a avea colici.
FALS! E adevarat ca sugarii cu colici care sunt hraniti la san castiga in greutate foarte rapid si uneori trebuie hraniti frecvent.Totusi, multi au colici nu pentru ca sunt hraniti frecvent, ci pentru ca nu sug destul lapte bogat in grasimi.
- 5. Daca mama primeste un vaccin, este recomandat sa se opreasca din alaptat pentru o zi (sau 3 zile sau 2 saptamani ..)
FALS! Nu e nici un risc pentru copil, ba chiar e un beneficiu. Cu exceptia cazului cand copilul are o deficienta imunitara; atunci mama nu trebuie sa primeasca un virus viu slab, chiar daca sugarul este hranit artificial.
- 6. "Confuzia sfarcului" nu exista.
FALS! Un copil hranit numai cu biberonul in primele 2 saptamani din viata va refuza, de obicei, sa suga de la san. Un copil hranit numai la san primele 3-4 luni va accepta greu biberonul. Unii copii au o preferinta pentru sanul stang sau drept.Copiii obisnuiti cu biberonul prefera sfarcul artificial. ...mai mult[4]
Refuzul alaptarii
Ce sa faca o mama cand copilul ei refuza sa manance linistit la san? Care sunt cauzele cauze care determina refuzul sanului, cum se poate proteja resursa de lapte si cum se poate hrani bebelusul in timpul acestei perioade stresante? ...mai mult
Alaptarea si fumatul
Este important sa luati precautiile necesare pentru a pastra sanatatea copilului dumneavoastra.
Daca alegeti sa continuati sa fumati in timpul alaptarii, fiti rezonabila. Incepand de la cincisprezece tigarete pe zi, specialistii evoca riscuri potentiale de intoxicatie pentru sugar. Trebuie sa aiba in vedere urmatoarele lucruri:
- fumatul dupa punerea la san, mai degraba decat inainte. Cel mai bine este sa asteptati doua ore dupa tigara pentru a hrani bebelusul:.
- evitati sa aprindeti tigara in spatiul in care se gaseste copilul dumneavoastra: tabagismul pasiv face mai multe pagube decat laptele cu nicotina.
Daca va simtiti in stare, incetati sa mai fumati. Substitutii nicotinei prezinta interes daca sunt bine utilizati. Cel mai bun? Guma de mestecat, folositi-o imediat dupa alaptat. Daca optati pentru un plasture, alegeti unul care se poate scoate noaptea pentru ca nicotina sa nu se difuzeze non-stop in laptele dumneavoastra. ...mai mult[5]
Alcoolul si alaptarea
Cercetari stiintifice din ultimul timp au demonstrat ca femeile care consuma alcool in timpul perioadei de alaptare au o productie de lapte redusa. Alcoolul duce la dereglari hormonale, inhiba procesul de lactatie si scade cantitatea de lapte.
Ani de-a randul medicii si cadrele medicale au crezut, conform anumitelor date stiintifice, ca alcoolul in cantitate redusa ar fi o substanta galactogena, adica ar duce la cresterea productiei de lapte.
Un studiu recent, efectuat in Pennsylvania de catre Julie Mennella, a aratat o scadere semnificativa a nivelului de oxitocina, in corelatie cu scaderea producerii de lapte, dezmintiind astfel vechea conceptie dupa care alcoolul ar fi un galactostimulant.
”Deoarece laptele matern este sursa de nuritie critica pentru copil, este important ca mamele care alapteaza sa se mentina cat se poate de sanatoase. Cu studiul nostru am dezmintit vechiul mit despre efectele benefice ale alcoolului asupra lactatiei” spune Dr. Mennella. ...mai mult[6]
Ce sa nu consumi cand alaptezi
Ca mama a unui copil nou-nascut, este important sa-ti reamintesti ca acum esti responsabila sa te ingrijesti de alimentatia copilului tau si sa ai grija ca acesta sa aiba o dieta adecvata de care el are nevoie pentru a se dezvolta deplin.
Aceasta incepe cu alaptarea, atunci cand un copil va primi toti nutrientii si aceleasi alimente pe care le-ai consumat chiar tu mai devreme. Din acest motiv, exista o serie de produse alimentare pe care sa le eviti, atunci cand alaptezi. ...mai mult
Alaptarea poate face copilul mai inteligent?
Cei mai multi dintre noi cunosc multe beneficii ale alaptarii bebelusilor nostri: este mai bine pentru bebe, pentru digestie, imunitate, etc, este de asemenea bine pentru mama si are, de asemenea, avantajele evidente de comoditate si accesibilitate, deoarece este gratuit!
Ce este mai putin cunoscut, oricum, este faptul ca alaptarea ar putea, de asemenea, sa aiba alte beneficii, mai putin cunoscute la bebelus, acela de a avea un IQ mai mare decat un nou nascut care a fost hranit cu sticla.
11 studii diferite efectuate la peste 7000 de copii au fost in masura sa demonstreze ca alaptarea a fost insotita de un IQ cu 5 puncte mai mare, decat sugarii hraniti artificial. citeste mai mult[7]
Bebe primeste indeajuns lapte?
Femeile sanatoase nu au de obicei probleme in producerea de lapte pentru a-si hrani bebelusul dupa nastere. Este foarte important de stiut ca secretia lactata se instaleaza treptat, cantitatea de lapte produsa de catre organism fiind mai mare pe masura ce bebe papa mai mult lapte de la san.
Unele proaspete mamici considera ca nu au indeajuns lapte pentru a-i oferi micutului, asa ca decid sa-l intarce, hranindu-l cu formule de lapte.
Este important ca fiecare mama sa isi dea seama in mod corect daca laptele de san este suficient pentru bebe. Unele mamici se sperie daca nou nascutul este flamand si mananca des si putin sau daca este nelinistit dupa masa la san, dar, de cele mai multe ori acestea nu sunt semne ca bebe nu primeste indeajuns lapte. ...mai mult[8]
Pozitii recomandate pentru alaptare
- Cand vine vorba de pozitiile de alaptat, cele doua lucruri care conteaza cu adevarat sunt sa te simti confortabil si sa ai posibilitatea de a lua copilul la san.Gasirea unei pozitii cu care sa fii multumita iti va face mai usoara atasarea sugarului la piept.
- Indiferent de pozitia pe care o alegi, asigura-te ca capul bebelusului poate sa se miste usor inapoi pe masura ce se hraneste.
Ai putea:
- • sa stai intinsa - cu trupurile voastre paralele
- • sa-ti tii copilul in poala, sustinandu-l cu bratul opus sanului din care se hraneste
- • sa-ti tii copilul in poala, sustinandu-l cu bratul corespunzator sanului din care se hraneste
- • ai mai putea sa-l tii si la subrat
- • iar daca ai gemeni si vrei sa-i hranesti impreuna - orice combinatie este posibila.
Mi se pare mai usor sa duc copilul la san cu o mana decat cu cealalta. Ce ar trebui sa fac?
Ti se poate parea mai usor, cel putin pana inveti cum sa alaptezi, sa folosesti aceeasi mana pentru ambii sani.
Asta inseamna ca va trebui sa tii copilul in poala pentru a-l hrani la unul dintre sani, si apoi, la subrat pentru a-l hrani la celalalt, asa incat vei putea sa-ti folosesti acelasi brat si aceeasi mana pentru ambii sani.
Este o idee buna sa incerc diferite pozitii?
Daca gasesti o pozitie care va convine amandurora, atunci este bine sa o pastrezi. Dar, pe masura ce nou nascutul creste si vei deveni mai experimentata, vei dori probabil sa schimbi pozitiile in functie de locul unde te afli si ce faci.
Daca ai mastita sau canalele blocate, consilierul de alaptare sau moasa te pot sfatui sa tii copilul intr-o pozitie diferita.
Acest lucru poate fi un sfat bun, dar daca acesta are rezultate, va fi pentru ca vei fi capabila sa-ti ajuti copilul sa aiba o mai buna buna apucare a sanului, nu pentru ca schimbarea pozitiilor l-ar face pe copil sa “goleasca o parte diferita a sanului".
Toate sectiunile sunt la fel de bine "stoarse " in cazul in care copilul tau este bine pozitionat, indiferent de pozitia pe care o folosesti.mai mult despre[9]