Hepatita virala - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Hepatita virala

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Hepatita virala
Hepatita este un termen general care semnifica prezenta unei reactii inflamatorii la nivelul ficatului. Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatitic A – se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii.

Datorita faptului ca hepatita este o boala contagioasa, in momentul in care unul dintre membrii unei familii, un coleg de clasa sau de birou s-a imbolnavit, sunt absolut obligatorii o dezinfectie a locuintei, clasei, biroului etc. si un control medical al tuturor persoanelor cu care pacientul a intrat in contact in mod frecvent.

In ceea ce priveste pacientul, acesta trebuie izolat. Indicata este internarea in spital. Pe langa tratamentul medicamentos: medicamente pentru protectia si regenerarea ficatului si multe vitamine (in formele usoare, acute) este obligatoriu un regim alimentar foarte strict in care se impune evitarea grasimilor, a ciocolatei si tuturor produselor care contin cacao. De asemenea, sunt interzise carnea de porc, prajelile, alcoolul, ouale, sucurile carbogazoase, alimentele cu multi aditivi. Regimul se personalizeaza de catre medic. S-a constatat ca se imbolnavesc de hepatita in special persoanele foarte obosite, stresate, cu o dieta neechilibrata. ...mai mult[1]

Mai multe detalii gasiti aici : Fişier:Hepatita viralaA.pdf

Transmitere

Transmiterea virusului se face pe cale fecal-orala: contaminare directa prin contact direct cu bolnavul (maini nespalate) sau contaminare indirecta prin contact cu alimente sau apa infectate. Rareori,se poate transmite prin sange sau contact sexual.

Perioada de incubatie variaza intre 2-6 saptamani, in medie 30 zile. Perioada de contagiozitate este de 2 saptamani inainte si 1 saptamana dupa debutul bolii.

Cele mai frecvente cai de transmitere a infectiei:

  • consumul de alimente sau apa contaminate
  • nespălarea mainilor dupa utilizarea toaletei si inainte de mese
  • utilizarea in comun cu o persoana infectata a tacamurilor sau paharelor la masa
  • contactul sexual neprotejat

Grupurile cu risc crescut de a contacta virusul:

  • colectivitatile de copii (crese, gradinite)
  • turisti care calatoresc in tari cu prevalenta ridicata a hepatitei A
  • persoanele cu parteneri sexuali multipli
  • adulti care traiesc in conditii igienico-sanitare precare ...mai mult[2]

Semne si simptome

Virusul hepatic A are o perioada de incubatie ce variaza intre 15 si 45 de zile. Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si, mai rar, dureri abdominale si diaree.

In faza de stare apare icterul, coloratia galbena a sclerelor (albul ochilor) si tegumentelor, care se insoteste de urini inchise la culoare si de scaune decolorate. Durata icterului este de 2-4 saptamani. Convalescenta este marcata de o lunga perioada de astenie. Medicul constata ca ficatul se mareste si devine dureros. Cateodata apare si o marire a splinei. Tabloul clinic se poate completa cu o eruptie maculoasa (pete), dureri ale articulatiilor si uneori chiar o inflamatie a articulatiilor (artrita). ...mai mult[3]

Tratament

Nu exista un tratament specific, ci doar simptomatic bazat pe administrarea de vitamine si protectoare hepatice. Igiena riguroasa poate reduce riscul de contaminare, dar nu asigura o protectie eficienta si sigura. Evolutia hepatitei cu virus A este aproape totdeauna favorabila, cu o vindecare completa, fara sechele. Nu se cunosc hepatite cronice si nici purtatori cronici de virus A, dupa infectia cu virus hepatitic A.

Perioada de covalescenta este de 30-60 zile, reprezentand perioada in care se face un control periodic, clinic si de laborator si se consolideaza vindecarea.

Administrarea de imunoglobuline este o metoda rapida, scumpa si limitata in timp (3-6 luni de protectie). Vaccinarea este singura metoda cu adevarat sigura, rapida si eficace, asigurand protectia pe termen lung impotriva hepatitei A. ...mai mult[4]

Prevenirea infectiei cu VHA

Prevenirea hepatitei A
Cea mai buna metoda de profilaxie a hepatitei A este vaccinarea, care asigura imunitatea impotriva VHA la 99% dintre persoane. Injectarea de imunoglobuline anti-VHA asigura o protectie temporara si se face la persoanele cu risc mare de expunere sau in termen de 2 saptamani de la expunere.

O metoda simpla de profilaxie care tine de fiecare individ in parte este mentinerea unei igiene personale si alimentare riguroase. ...mai mult[2]

Unelte personale