Top 10 intrebari despre viata bebelusului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Top 10 intrebari despre viata bebelusului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

1. Se hraneste suficient?

Imediat dupa ce il pui la san, apare si intrebarea chinuitoare: „De unde stiu ca se hraneste suficient?” Ei bine, nu stii, dar bebe trebuie sa ia in greutate aproximativ 1.000 de grame pe luna, in primele luni de viata, si acest lucru se intampla datorita laptelui matern.

La inceput, mai toti sugarii iau o masa la fiecare trei ore. Asta nu inseamna ca, daca trec cele trei ore si el inca doarme, il trezesti si ii dai rapid sa manance. Sugarul va fi deranjat ca i-ai stricat somnul si, cel mai probabil o sa refuze si masa. Recomandarile actuale ale pediatrilor spun sa ii dai lapte doar la cerere. O sa recunosti rapid ca un anumit planset inseamna foame.

2. De ce plange?

Exista trei motive esentiale pentru care ii dau lacrimile si tie iti sparge timpanele. Ii este foame, vrea sa fie schimbat sau iti arata ca nu se simte bine. O sa recunosti cel mai usor sunetul care indica foamea, la fel cel care iti spune deloc delicat: „Spala-ma la fundulet!” Daca il vezi insa ca nu se simte bine si plange si iar plange, du-l imediat la medic.

Doar medicul isi da cu parerea despre ce nu e in regula, intr-un anumit moment, cu bebe! Tot medicul o sa-ti dea in primele luni cateva remedii pentru colici. Ar mai trebui sa stii si ca o suzeta rezolva multe.

3. Vede bine?

De la nastere, bebelusii nu pot vedea totul extrem de clar. Se crede ca imaginea pe care o vad ei este asemanatoare cu ceea ce vedem noi cand incercam sa focalizam cu aparatul foto. Abia dupa o saptamana pot fixa un obiect situat aproape, de exemplu fata mamei in timpul alaptarii.

Nu pot sa distinga o bluza bej sau in alte culori pale. Dar daca iti pui pe tine un tricou rosu, cu siguranta o sa-i sara in ochi. Abia la 5 luni incep sa vada foarte clar. Pediatrul o sa caute probleme ale vederii de la doua luni. Tu trebuie sa stii ca prima oara cand il vezi pe bebe, acesta o sa se uite crucis. E normal sa se uite crucis pana la 6 luni. Dupa aceasta perioada, ar trebui sa faci investigatii, la recomandarea pediatrului.

4. Aude bine?

Auzul e complet dezvoltat la nastere, iar bebe deja ti-a auzit vocea inainte de a aparea pe lume. Bebelusii recunosc vocea mamei din primele zile de viata, dar pana la 3 - 4 luni nu isi indreapta capul spre directia din care vine sunetul. Asta pentru ca nu prea pot. Din pacate insa, pierderile auditive pot aparea la orice varsta. Un examen al auzului se poate face chiar la 4 luni. Bebelusii care au probleme grave cu auzul, dar prezinta totusi un rest auditiv, pot purta o proteza inca de la 6 luni. Cu un aparat auditiv pus cat mai devreme, dar la indicatia medicului, le dai sansa reala sa auda mai tarziu.

5. Cand o sa mearga?

Nu exista o perioada valabila pentru orice bebelus in care sa se ridice si sa mearga. La 6 luni, trebuie neaparat ridicat intre perne si pus sa stea in fundulet. E o recomandare pe care o fac toti pediatrii si aceasta pozitie este importanta pentru coloana lui vertebrala.

Primul pas este influentat atat de greutatea si de inaltimea bebelusului cat si de factori genetici. Oricum, motive de ingrijorare trebuie sa apara abia la 15 luni, daca bebe nu a facut inca primii pasi.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il cunosti este ca bebelusul tau va merge cand va fi pregatit, nu cand vrei tu. Oricum, cand vezi ca se pregateste de marele pas, cumpara-i pantofiori flexibili si usori, potriviti. Cel mai bine ar fi sa nu pleci singura la cumparaturi, ci impreuna cu bebe.

6. Nu mai vrea mancare solida

O data ce i-ai diversificat alimentatia, la 4 luni pentru sugarii care primesc lapte praf si la 6 luni la cei alimentati exclusiv la san, bebe trebuie sa se obisnuiasca cu noi si noi gusturi. La un moment dat, se poate insa sa nu-i mai placa mancarea solida si sa prefere doar laptele si unele fructe dulci si foarte usor de ingerat.

Spune-i pediatrului despre acest aspect. Si, inainte de a intra in panica, vezi daca nu cumva are un disconfort termic sau de oricare alta natura atunci cand mananca. Daca e prea cald afara, oricum o sa refuze multe alimente solide. Asigura-te insa ca este hidratat si incearca cu rabdare sa-i asiguri o alimentatie echilibrata, fara sa-l fortezi.


7. Cand il duc la medic?

In primul rand, il duci la pediatru pentru toate vaccinarile obligatorii. Primul vaccin se face in maternitate, urmatorul cand bebe are doua luni. Din maternitate ii iei un carnetel pentru vaccinuri si acolo vei vedea exact cand trebuie sa te prezinti la medic.

In prima luna de viata, medicul poate sa il vada chiar si saptamanal, ulterior vizitele se reduc la una pe luna, daca bebe e sanatos. Daca are orice fel de disconfort care nu trece, daca face diaree, daca are febra, fuga la medic! In nici un caz nu il vei trata dupa ureche. Toate medicamentele se iau doar la recomandarea medicului. Atentie! Diareea poate fi un motiv extrem de serios la copii, asa ca nu trebuie sa treci cu vederea acest aspect.

8. Cand spune primul cuvant?

Prima oara, dupa 6 luni, incepe sa spuna silabe. Se poate chiar sa auzi „ma-ma”, „ta-ta”, „da-da”, „ba-ba”. Ulterior, va ajunge sa vorbeasca pe limba lui, chiar rapid, fara insa sa spuna ceva coerent. Dar de vorbit, dupa ce implineste primul anisor. La fel ca si primii pasi, vorbirea depinde de atat de multi factori, incat nu exista o data anume la care vorbeste majoritatea. Daca insa la un an si jumatate nu spune nimic, trebuie sa ii faci un examen ORL complet, apoi un examen psihiatric si, ulterior, ai avea nevoie de ajutorul unui logoped. Oricum, pediatrul te va indruma, in cazul in care e ceva in neregula.


9. Cand ii dau dintii?

Sunt copii care nici la un an nu se bucura de primul dintisor. Altii in schimb, au si maselute la prima aniversare. Nu exista motive de ingrijorare daca pana la un an nu le-au aparut dintii. In tot cazul, cand vezi ca i se rupe gingia, asigura-te ca are in permanenta un obiect nepericulos, mare, din plastic rezistent si nevopsit pe care sa-l poata roade tot timpul.

In momentul in care ii apar dintii, e nervos, asa ca nu-l agita mai tare. In acest timp, saliva curge abundent. Chiar daca pana la un an are cativa dintisori, s-ar putea sa observi ca nu prea stie ce sa faca cu ei in timpul mesei. Adica iti musca degetul, dar cand trebuie sa mestece nu mai stie sa-si foloseasca dintii.

10. De ce se loveste de pereti?

20% dintre sugari prefera aceasta activitate, in timp ce tie ti se taie respiratia la fiecare lovitura. Motivele sunt inca necunoscute, dar acest obicei este de trei ori mai frecvent la baietei decat la fetite. Daca observi acest obicei, asigura-te ca patutul este bine securizat, cu toate ca in majoritatea cazurilor bebelusii nu se lovesc atat de tare incat sa-si faca rau.

Un examen ORL ca sa detectezi anumite probleme ale auzului poate fi facut inca de la 4 luni. Un examen oftalmologic complet e posibil abia pe la 3 ani. Poti insa sa iti dai seama ca are probleme de vedere mult mai devreme. Important este sa il observi cu mare atentie si sa-i povestesti cu detalii pediatrului ceea ce pare in neregula. ...mai mult[1]

Unelte personale